ΤΟΠΙΚΑ

Καλά κρατεί η μικροεγκληματικότητα – Δεκάδες κλοπές – διαρρήξεις στη Μαγνησία

καλά-κρατεί-η-μικροεγκληματικότητα-1023066

Ούτε οι πυρκαγιές, ούτε οι πλημμύρες αποθάρρυναν τους «ποντικούς» – Γνωστοί στις αρχές οι περισσότεροι δράστες απασχολούν ξανά και ξανά – Το μαρτύριο στις αίθουσες των δικαστηρίων – Θεαματική πτώση στις ληστείες – Τι γίνεται με τις απάτες

Οι σκληρές δοκιμασίες που προκάλεσαν συνολικά τον νομό με τις φονικές πυρκαγιές το καλοκαίρι και τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη, δεν έκαμψαν το ηθικό των «ποντικών» που τρυπώνουν σε μαγαζιά, σπίτια και αυτοκίνητα. Η μικροεγκληματικότητα στον Βόλο και τη Μαγνησία καλά κρατεί με τις διαρρήξεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα το τρέχον έτος σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, τα καταστήματα που τόσο αγωνίστηκαν και αγωνίζονται να βρουν ξανά ρυθμό κανονικότητας, αποτελούν πλέον πρώτο και κύριο στόχο για κλοπές.

Αντίθετα, οι ληστείες καταγράφουν θεαματική πτώση στον Βόλο, ενώ μεγάλη είναι και η μείωση που σημειώνουν οι απάτες, οι οποίες ωστόσο συνεχίζουν να απασχολούν έντονα, παρά την ευρεία ενημέρωση για τις μεθόδους των επιτηδείων και την καμπάνια της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας το προηγούμενο διάστημα με στόχο την πρόληψη.

Δεκάδες κλοπές και διαρρήξεις

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, το α’ δεκάμηνο του 2023 απασχόλησαν συνολικά τον νομό δεκάδες κλοπές από σπίτια και καταστήματα. Παρά το υψηλό ποσοστό εξιχνίασης που ενδεικτικά στον Βόλο φθάνει στο 87% των υποθέσεων που απασχολούν την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, υπάρχουν άτομα με παραβατική συμπεριφορά που, όπως προκύπτει στο πλαίσιο της προανάκρισης, απασχολούν τις αστυνομικές αρχές ξανά και ξανά.

Κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την Αστυνομία, πρόκειται για χρήστες ουσιών που σε πολλές περιπτώσεις έρχονται αντιμέτωποι με τον νόμο από νεαρή ακόμη ηλικία στην προσπάθειά τους να βρουν χρήματα και να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Αδυνατούν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης, να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και βρίσκονται με χειροπέδες στα χέρια ανά τακτά διαστήματα δίχως να μπορούν να εξηγήσουν και οι ίδιοι την αντικοινωνική τους συμπεριφορά.

Στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπου συνεχίζεται το δράμα τους, ζητούν μία ακόμα ευκαιρία, με τις οικογένειές τους να γίνονται τραγικοί μάρτυρες αδυνατώντας λόγω του νόμου να τους βοηθήσουν. Τελικά εκείνο που «πετυχαίνουν», είναι να εξαντλούνται σωματικά και ψυχικά μέχρι να το πάρουν απόφαση ότι απαιτείται να ακολουθήσουν το πρόγραμμα απεξάρτησης. Φθάνουν στο κατώφλι του ΟΚΑΝΑ, δυστυχώς μετά από πολλές φυλακίσεις, καθώς λόγω της παραβατικής τους συμπεριφοράς μπαινοβγαίνουν σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Σε δεύτερο βαθμό οι γνωστοί άγνωστοι «ποντικοί» που τρυπώνουν σε μαγαζιά και σπίτια, είναι τρόφιμοι του Ιδρύματος Αγωγής Ανήλικων Αρένων Βόλου αναπτύσσοντας παράνομη δράση με επιπόλαιες συμπεριφορές κατά τις εξόδους τους από το Ίδρυμα. Κάποιοι φιλοξενούμενοι του Ιδρύματος διαπράττουν σωρεία κλοπών μέσα σε λίγα 24ωρα αρπάζοντας μικροποσά και προκαλώντας φθορές οι οποίες δεν καταγγέλλονται πάντοτε στην Αστυνομία.

Τα στατιστικά στοιχεία

Συγκεκριμένα, το α’ δεκάμηνο του 2023 διαπράχθηκαν 26 κλοπές οικιών και 7 απόπειρες έναντι 25 κλοπών οικιών και 2 προσπαθειών που δεν ολοκληρώθηκαν το α’ δεκάμηνο του 2022.

Από τις 26 κλοπές το προαναφερόμενο διάστημα του τρέχοντος έτους οι 19 έγιναν με διάρρηξη, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι δράστες κατάφεραν να εισέλθουν στα σημεία – στόχους, είτε από ανασφάλιστες πόρτες ή παράθυρα είτε προφασιζόμενοι κάποιο λόγο.

Επίσης, το α’ δεκάμηνο του 2023 σημειώθηκαν 37 κλοπές – διαρρήξεις καταστημάτων και 3 απόπειρες έναντι 31 κλοπών και 6 προσπαθειών για κλοπές που δεν ολοκληρώθηκαν. Από τις 37 κλοπές σε καταστήματα το τρέχον έτος οι 14 έγιναν με διάρρηξη των κυρίων εισόδων, ενώ στις υπόλοιπες οι δράστες προσποιήθηκαν τους αγοραστές, αλλά στην πορεία αποδείχτηκε πως είχαν άλλα σχέδια.

Αντίστοιχα, εκατοντάδες είναι οι κλοπές οχημάτων που καταγγέλθηκαν το α’ δεκάμηνο του 2023, με το ποσοστό εξιχνίασης να είναι πάνω από το 50% και ενδεικτικά στον Βόλο να φθάνει στο 66%. Το πρώτο δεκάμηνο καταγράφηκαν 271 από 279 που ήταν πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα. Επίσης, καταγγέλθηκαν 17 κλοπές αντικειμένων από ΙΧ, ενώ πέρυσι στο συγκρινόμενο διάστημα οι σχετικές καταγγελίες ήταν 6.

Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα κλεμμένα ΙΧ εντοπίζονται παρατημένα σε απόμερα σημεία της πόλης ή και εκτός νομού. Συνήθως χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη παράνομων πράξεων, όπως κλοπές και ληστείες, και στη συνέχεια οι δράστες τα εγκαταλείπουν για να μη γίνονται αντιληπτοί.

Μεμονωμένα τα περιστατικά με οργανωμένη δράση

Σε σπάνιες περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, κρύβεται οργανωμένη δράση πίσω από τις καταγγελλόμενες κλοπές. Δεν δρουν στον νομό εγκληματικές ομάδες με μέλη με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη στόχευση. Η μέχρι σήμερα έρευνα στο πλαίσιο της προανάκρισης από αντίστοιχες περιπτώσεις έδειξε ότι μέλη τέτοιων ομάδων επισκέπτονται τον Βόλο και τη Μαγνησία από άλλες πόλεις, όπως συνέβη με την σπείρα που εξαρθρώθηκε τον περασμένο Μάιο.

Θεαματική μείωση στις ληστείες

Στον Βόλο καταγράφεται θεαματική μείωση στις ληστείες. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα σημειώθηκαν 4 έναντι 15 που ήταν πέρυσι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Μάλιστα, οι 3 από αυτές εξιχνιάστηκαν και οι δράστες οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη. Η Αστυνομία συνεχίζει την προανάκριση με την κινηματογραφική ληστεία στην Αγριά όπου άγνωστοι δράστες τον περασμένο Μάιο προκάλεσαν έκρηξη σε ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας έξω από κεντρικό αρτοποιείο – ζαχαροπλαστείο και έγιναν καπνός με λεία 100.000 ευρώ.

Οι απάτες

Συνολικά 34 απάτες και 1 απόπειρα απάτης απασχόλησαν τις αστυνομικές αρχές της Μαγνησίας το πρώτο δεκάμηνο του 2023 από 80 απάτες που καταγράφηκαν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Οι επιτήδειοι συνεχίζουν να αναπτύσσουν έντονη δράση και σε πολλές περιπτώσεις να επιτυγχάνουν τον στόχο τους, αν και το προηγούμενο διάστημα έγινε μεγάλη και ευρεία ενημέρωση από την Αστυνομία για τη μεθοδολογία των απατεώνων με στόχο την πρόληψη.

Και σε αυτόν τον τομέα πάντως, η Αστυνομία έχει σημαντικά ποσοστά εξιχνίασης με πιο πρόσφατες τις μεγάλες επιτυχίες στον Βόλο και στη Θεσσαλία με τα κυκλώματα που σκηνοθετούν μαϊμού τροχαία. Οι εν λόγω απατεώνες εμφανίστηκαν στη χώρα από το 2019 και παρά την παρέλευση τόσων χρόνων, συνεχίζουν να αναπτύσσουν πλούσια δράση ανακαλύπτοντας συνεχώς νέα κόλπα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου