ΤΟΠΙΚΑ

«Βραχυκυκλώνουν» οφειλέτες και δεν τους αφήνουν να εξοφλήσουν… πρόωρα

βραχυκυκλώνουν-οφειλέτες-και-δεν-τ-1019441

Θέλουν να εξοφλήσουν και δεν τους δίνουν απάντηση, ούτε για το ποσό της συνολικής οφειλής- Αναιρούνται διακανονισμοί

Αντιμέτωποι με απίθανες καταστάσεις βρίσκονται δανειολήπτες που θέλουν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, προκειμένου να ξεφύγουν από τα «νύχια» των funds, αντί όμως αυτό κινδυνεύουν να βρεθούν υπόχρεοι και για περισσότερα χρήματα από αυτά που οφείλουν, καθώς αναιρούνται διακανονισμοί που έχουν γίνει και ζητείται η αποπληρωμή και των τόκων.

Επίσης ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έγινε αποδέκτης περιπτώσεων και διαμαρτυριών από οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ρυθμισμένα τα δάνειά τους και εξυπηρετούνται κανονικά. Θέλησαν να εξοφλήσουν «πρόωρα» και δεν μπορούν.

Τέτοιες καταστάσεις είναι φυσικό ότι «βραχυκυκλώνουν» τους οφειλέτες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν στο σημείο να δανείζονται από συγγενείς και φίλους για να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό και πριν φτάσουν στο γκισέ για την κατάθεση παθαίνουν ταμπλά.

Αναζητούν την καρτέλα με τις υπόλοιπες δόσεις για να ξέρουν τι έχουν να πληρώσουν και επί έξι μήνες περιμένουν απάντηση…

Σε γνώση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ έχει περιέλθει περίπτωση, σύμφωνα με την οποία οφειλέτης στεγαστικού δανείου το οποίο είχε μεταβιβασθεί από την Εθνική σε εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων προσπαθεί επί 6 μήνες να πάρει μία απάντηση για το ποσό της οφειλής του, δηλαδή τι πρέπει να πληρώσει για να τελειώνει με το δάνειο και να αρθεί η προσημείωση ακινήτου. Κάθε φορά που επικοινωνεί με τους εκπροσώπους του δικηγορικού γραφείου στην Αθήνα που εκπροσωπεί συγκεκριμένο fund αδυνατεί να βγάλει άκρη. Με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες οι εκπρόσωποι του γραφείου τον παραπέμπουν από μέρα σε μέρα, απάντηση όμως δεν έχει. Αποφάσισε να ζητήσει νομική συνδρομή, ευελπιστώντας ότι θα βρεθεί μία άκρη.

Μία άλλη μικρομεσαία επιχείρηση που είχε ενυπόθηκο δάνειο διεκδίκησε και πέτυχε νέο, πιο ευνοϊκό διακανονισμό, για να εξοφληθεί πιο γρήγορα το δάνειο προτείνοντας μάλιστα την υποθήκη ακινήτου. Εχουν περάσει περίπου 5 μήνες και η απάντηση…αναζητείται.

«Ο μηχανισμός τους είναι φτιαγμένος για να κυνηγάει προβληματικά δάνεια, όχι να εξυπηρετεί όποιους είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να αποπληρώσουν», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κ.Γ. δανειολήπτης, ο οποίος έχει βρεθεί στη θέση να έχει δανειστεί από συγγενικά πρόσωπα χρήματα, να επιθυμεί να αποπληρώσει, αλλά ενώ η συμφωνία που έγινε αφορούσε την καταβολή 15.000 ευρώ, τώρα το fund απαιτεί και αποπληρωμή ποσού 6.000 ευρώ για τόκους.

«Δε φτάνει που οι τράπεζες πούλησαν τα δάνειά μας σε funds, δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη και όταν ακόμη θέλουμε να έρθουμε σε μία συμφωνία αποπληρωμής έστω και νωρίτερα, με ευνοϊκούς όμως όρους. Είναι ένα εύλογο αίτημα που έχει υποχρέωση το fund να το εξετάσει, αντί να αποφεύγει να απαντάει θετικά ή αρνητικά στον δανειολήπτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου