ΤΟΠΙΚΑ

Απόφαση – ανάχωμα στα funds για ζευγάρι Βολιωτών

απόφαση-ανάχωμα-στα-funds-για-ζευγάρι-βολ-966410

Πώς ένα νεαρό ζευγάρι Βολιωτών με δύο παιδιά έσωσε στο σπίτι του και παράλληλα το δάνειό του κουρεύτηκε κατά 60% – «Δεν είχαν δόλο οι δανειολήπτες», απεφάνθη το Ειρηνοδικείο

Μπορεί η απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου να άναψε το «πράσινο φως» στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομά τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά, όμως η Δικαιοσύνη συνεχίζει να εκδίδει αποφάσεις που δικαιώνουν «κόκκινους» δανειολήπτες, οι οποίοι αποδεδειγμένα βρέθηκαν σε δυσχερή θέση και αδυνατούν να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δίνοντάς τους έτσι μία δεύτερη ευκαιρία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Μία τέτοια απόφαση – «ανάχωμα», που δημιουργεί προσδοκίες ότι και άλλοι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα ένταξης στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εκδόθηκε πριν από λίγο διάστημα στο Ειρηνοδικείο Βόλου, για ένα νεαρό ζευγάρι Βολιωτών με δύο ανήλικα παιδιά, που εδώ και μήνες βίωνε τον Εφιάλτη των προειδοποιήσεων από fund ότι το σπίτι τους θα βγει στο σφυρί και η οικογένεια θα βρεθεί στον δρόμο.

Αγώνας δρόμου για ένταξη στα υπερχρεωμένα

Το ζευγάρι, που ήταν σε απόγνωση διότι κινδύνευε να χάσει το σπίτι του, απευθύνθηκε αρχικά στην Ενωση Καταναλωτών Εργαζομένων και αφού έλαβε την απαραίτητη ενημέρωση και στήριξη στα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσει προέβη στις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες, ώστε να ενταχθεί στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο το οποίο με την απόφασή του άνοιξε τον δρόμο σε γενναίο «κούρεμα» του δανείου που είχε ο 39χρονος και η 37χρονη σύζυγός του, προστατεύοντας παράλληλα την κύρια κατοικία που διαμένουν οι ίδιοι με τα δύο ανήλικα παιδιά τους, αποφασίζοντας επίσης ότι το υπόλοιπο της οφειλής τους θα το καταβάλλουν σε δόσεις.

Ο 39χρονος είναι ιδιωτικός υπάλληλος, ο οποίος όμως δεν έχει σταθερή εργασία, ενώ 37χρονη σύζυγός του παραμένει στην ανεργία πολλά χρόνια.

Το στεγαστικό δάνειο που είχε λάβει το ζευγάρι για να ολοκληρώσει το σπίτι του είχε «κοκκινίσει».

Με το εισόδημα που κατάφερνε να εξασφαλίσει κάθε μήνα ο 39χρονος, δεν ήταν εφικτό να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Την ίδια ώρα, οι εισπρακτικές τον πίεζαν ασφυκτικά, μέχρι που ανακάλυψε ότι το δάνειο που είχε λάβει από συγκεκριμένη τράπεζα είχε πουληθεί σε άλλη τράπεζα, με την οποία το ζευγάρι υπέγραψε το 2013 αναπροσαρμογή σύμβασης χορήγησης του δανείου.

Το συνολικό ποσό της οφειλής έφτασε τα 120.000 ευρώ μαζί με τους τόκους.

Γενναίο «κούρεμα» και δεύτερη ευκαιρία

Το Ειρηνοδικείο με την απόφασή του «κούρεψε» το δάνειο από τις 120.000 ευρώ στο ποσό των 50.000 ευρώ.

Παράλληλα όρισε τον χρόνο αποπληρωμής του ποσού αυτού σε 20 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη το χρέος που πρέπει να πληρώσει το ζευγάρι για να διασώσει το σπίτι του, με βάση την οικονομική του δυνατότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ποσό της μηνιαίας δόσης στην Τράπεζα θα ανέρχεται στο ποσό των 206,12 ευρώ για 240 μήνες, ενώ οι δόσεις θα καταβάλλονται δίχως ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής.

Επίσης με βάση την απόφαση το ποσό αυτό της δόσης θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά την πάροδο 37 μηνών, ενώ κατά τη διάρκεια των 36 μηνών θα καταβάλλεται το ποσό των 100 ευρώ, με το δικαστήριο να ορίζει ποσό 50 ευρώ για τον κάθε σύζυγο.

Τέλος, το δικαστήριο εξαίρεσε από την εκποίηση την κύρια κατοικία τους, ιδιοκτησίας του 39χρονου συζύγου.

«Δεν είχαν δόλο οι δανειολήπτες»

Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ακόμη ότι το ζευγάρι που αιτήθηκε την ένταξή του στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά περιήλθε δίχως δόλο σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

Ελήφθη επίσης υπόψη ότι τα εισοδήματα που λαμβάνουν, το ύψος των χρεών τους, η οικονομική βοήθεια που δέχονται από τους συγγενείς τους καθώς και οι ανάγκες και τις δαπάνες διαβίωσής τους και τα έξοδα των παιδιών τους που αυξάνονται όσο μεγαλώνουν, ακόμη και αν εξασφαλίσουν σταθερή εργασία δεν πρόκειται να έχουν αποδοχές υψηλότερες των μηνιαίων δαπανών της οικογένειας ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε μεγαλύτερες δόσεις ή γρηγορότερη αποπληρωμή του δανείου.

Υπάρχουν τρόποι… να μπει φρένο

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Εργαζομένων Απόστολος Ραπτόπουλος, υπογράμμισε ότι «μπορεί τα funds να θεωρούν πως έχουν πάρει πλέον το “πάνω χέρι” μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, όμως οι δανειολήπτες πρέπει να επιδιώκουν τη σωστή ενημέρωση και να μην τρομοκρατούνται, διότι υπάρχουν τρόποι να «φρενάρουν» τις διαδικασίες, ώστε να μην κινδυνεύσει η ακίνητη περιουσία τους και να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία.

Απόστολος Ραπτόπουλος: Yπάρχουν τρόποι oι δανειολήπτες να «φρενάρουν» τις διαδικασίες, ώστε να μην κινδυνεύσει η ακίνητη περιουσία τους και να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία

Οι ευάλωτοι δανειολήπτες μπορούν ήδη από τον Ιανουάριο του 2023 να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικό ευάλωτου νοικοκυριού. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να προσφύγουν στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, που εξασφαλίζει αφενός την άμεση αναστολή του πλειστηριασμού, αφετέρου την καταβολή κρατικής επιδότησης για την πληρωμή της δόσης του δανείου τους.

Επίσης υπάρχουν οι ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού που επιτυγχάνουν καθολική ρύθμιση των χρεών του δανειολήπτη τόσο προς τις τράπεζες, όσο και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, με τη διαδικασία όμως όλη να κινείται ακόμη σε πολύ αργούς ρυθμούς, σε σχέση με τον όγκο των αιτήσεων που υποβάλλονται και για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι είναι στο περίμενε ακόμη και 12 μήνες μέχρι να εγκριθούν.

Οπως έκανε γνωστό ο κ Ραυτόπουλος, η Ενωση έχει καλέσει σε συνάντηση funds και κυβέρνηση προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά είπε, «να δούμε τις διαθέσεις τους απέναντι στους δανειολήπτες. Περιμένουμε την απάντηση τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι προτάσεις που κατατέθηκαν χαρακτηρίστηκαν ρεαλιστικές από τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Δεν μπορεί ένας δανειολήπτης ο οποίος παίρνει 800 ευρώ μισθό, να του ζητάει η τράπεζα 1,200 ευρώ δόση. Αυτό που εμείς προτείναμε να γίνει είναι να μειωθεί το περιθώριο επιτοκίου κέρδους της τράπεζας, το οποίο είναι περίπου 3%, τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν πουλήσει τα δάνεια των δανειοληπτών σε ποσοστό από 3 έως 25% το ανώτερο και μαζί με αυτά έχουν πουλήσει και το περιθώριο κέρδους της τράπεζας. Επίσης πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη στην τιμή που το πουλά η τράπεζα στη δευτερογενή αγορά δανείων», κατέληξε ο κ. Ραπτόπουλος, επαναλαμβάνοντας την πρόταση να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση άμεσα, που θα διασφαλίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας δίχως αστερίσκους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου