ΤΟΠΙΚΑ

Θα «ξεπαγιάσουν» νοικοκυριά στον Βόλο – Χαλασμένοι καυστήρες και υψηλό το κόστος

θα-ξεπαγιάσουν-νοικοκυριά-στον-βόλ-1019087

Τεράστιες ζημιές στο 80% των καυστήρων μετά τις πλημμύρες, υψηλό το κόστος αποκατάστασης- Ακαρπες συνελεύσεις, οικογένειες σε απόγνωση

Την εφιαλτική πρόβλεψη ότι φέτος θα «ξεπαγιάσουν» οικογένειες κάνει μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η Ματίνα Τίγκα, γνωστή επαγγελματίας του Βόλου, μέτοχος στη «Μηχανογραφική Παπαοικονόμου», εταιρεία διαχείρισης κοινοχρήστων, στο μητρώο της οποίας περιλαμβάνονται δεκάδες πολυκατοικίες του Βόλου.

Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι καυστήρες των περισσοτέρων πολυκατοικιών, αλλά και μεμονωμένων κατοικιών στον Βόλο και ευρύτερα σε όλο τον νομό είναι τεράστιες και δεν έχουν αποκατασταθεί, καθώς η πλειονότητα των πληγέντων δηλώνει αδυναμία να πληρώσει το κόστος. Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα επιδότησης καυστήρων για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία δεν έχει ακόμη «ανοίξει» και αυτό επιτείνει τον φόβο ότι οι μέρες του χειμώνα είναι δύσκολες για πολλούς.

Υψηλό κόστος, μεγάλες καταστροφές

Υπολογίζεται ότι το 80% των πολυκατοικιών ειδικά στις περιοχές που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα μέσα στην πόλη, έχουν αχρηστευθεί. Το κόστος για την αποκατάστασή τους ανέρχεται περίπου σε 3.000 ευρώ, ενώ επιπλέον δαπάνη προκύπτει όπου έχουν υποστεί ζημιές οι ανελκυστήρες και τα συστήματα ηλεκτροδότησης.

Οι συνελεύσεις των πολυκατοικιών εξαντλούνται πλέον στη συζήτηση για τις αποκαταστάσεις αυτών των ζημιών, με τους ιδιοκτήτες- ενοίκους των διαμερισμάτων να βρίσκονται σε απόγνωση. Το κόστος που καλούνται να πληρώσουν είναι υψηλό και οι περισσότεροι δηλώνουν αδυναμία να συνεισφέρουν. Παραπέμπουν τις αποφάσεις για αργότερα, περιμένοντας να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης καυστήρων, το οποίο έχει προαναγγελθεί, όμως δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα.

Ακόμη και να ανοίξει αύριο οι διαδικασίες θα είναι χρονοβόρες, όπερ σημαίνει ότι «ζεστό» χρήμα για να αποκατασταθούν οι ζημιές θα δοθεί ενδεχομένως μετά τα Χριστούγεννα.

«Το πρόγραμμα θα αφορά σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Αυτό είναι αρκετό για να συνειδητοποιήσει κανείς, πως ακόμη και να ξεκινήσουν άμεσα οι αιτήσεις για ένταξη η επιδότηση θα δοθεί αργότερα. Ωστόσο οι θερμοκρασίες είναι ήδη χαμηλές, ο χειμώνας έφτασε και όπως δείχνουν τα πράγματα πολλές οικογένειες φέτος θα ξεπαγιάσουν», προβλέπει εμφανώς προβληματισμένη η κ. Τίγκα.

«Δεν μπορούμε να πιέσουμε κανέναν. Όταν οι άνθρωποι έχουν υποστεί καταστροφές και δεν έχουν να επιβαρυνθούν αυτό το κόστος δεν μπορούμε να απαιτήσουμε κάτι παραπάνω. Πρέπει η Πολιτεία να συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να τρέξει τις διαδικασίες γρηγορότερα», επισήμανε.

«Σταυρόλεξο» η εξασφάλιση θέρμανσης

Υπό τις παρούσες συνθήκες και με τις χαμηλές θερμοκρασίες να έχουν πλέον εκδηλωθεί η εξασφάλιση θέρμανσης για πολλές οικογένειες έχει μετατραπεί σε σταυρόλεξο… για δυνατούς λύτες.

Πέρυσι, η ζήτηση σε καυσόξυλα και πέλετ αυξήθηκε σε ποσοστό 20% σε σχέση με το 2021 αφού παρά την όποια άνοδο, η τιμή τους παρέμενε άκρως ανταγωνιστική έναντι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μετά από μία περίοδο κάμψης λόγω καλοκαιρίας, τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μία αύξηση της ζήτησης τόσο στα καυσόξυλα, όσο και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι επαγγελματίες των κλάδων που εμπορεύονται καυσόξυλα, αλλά και οι πρατηριούχοι συνιστούν στους καταναλωτές να επισπεύσουν τις αγορές τους τώρα που η τιμή του καυσόξυλου παραμένει στα περσινά επίπεδα, ήτοι 120 ευρώ/κυβικό ή 180-200 ευρώ/τόνο κατά μέσο όρο.

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης στον Βόλο διατίθεται από 1,34 ευρώ έως 1,40 ευρώ κατά μέσο όρο, αν και δεν αποκλείεται αυτές οι τιμές να ακολουθήσουν την ανιούσα, όταν η ζήτηση θα καταγράφεται μεγάλη, όπως παραδοσιακά γίνεται όταν επικρατεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου