ΤΟΠΙΚΑ

Ξεχάσαμε τα… αδέρφια μας ~ Αδελφοποιήσεις Δήμων που έμειναν τυπικές

ξεχάσαμε-τα-αδέρφια-μας-αδελφοποιή-10094

Πρόταση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για την ουσιαστική ισχυροποίηση των δεσμών με τις «αδελφές» πόλεις του εξωτερικού

Δεσμοί… αίματος που έμειναν στα χαρτιά. «Αδελφές» πόλεις που ξέχασαν η μία την άλλη και «οικογένειες» που δεν ήρθαν ποτέ κοντά. Ο θεσμός των αδελφοποιήσεων πόλεων μπορεί στο παρελθόν να έπαιξε ένα ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της Ευρώπης, σήμερα, όμως, έχει ατονήσει και έχει περιοριστεί σε εθιμοτυπικές επισκέψεις ολιγομελών αντιπροσωπειών από το ένα μέρος στο άλλο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην Ευρώπη, έχουν γίνει περισσότερες από 30.000 αδελφοποιήσεις τοπικών αρχών. Αυτό σημαίνει ότι το δίκτυο των αδελφοποιημένων πόλεων αποτελεί έναν ισχυρό θεσμό.

Οι αδελφοποιήσεις επιτρέπουν στους πολίτες να συναντηθούν και να μάθουν ο ένας για τον άλλον, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους από την ποικιλομορφία τους. Αυτοί οι δεσμοί συμβάλουν κατ’ αυτό τον τρόπο στην αφύπνιση μιας κοινής ταυτότητας και αίσθησης του «ανήκω κάπου». Ταυτόχρονα οι πολίτες γίνονται ανοιχτοί και δημιουργικοί και μέσα από το θεσμό αναπτύσσεται η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη που θα βασίζεται στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανεκτικότητας και του ανοικτού διαλόγου.

Τουρισμός, εμπόριο και κατ’ επέκταση οικονομία, μπορούν να ενισχυθούν μέσα από τους δεσμούς αίματος που συνδέουν αδελφές πόλεις, συνήθως με κοινά χαρακτηριστικά.

Τουλάχιστον 17 αδελφοποιήσεις

Στη Μαγνησία έχουν γίνει τουλάχιστον 17 αδελφοποιήσεις με πόλεις του εξωτερικού. Ο Δήμος Βόλου, που είναι και ο μεγαλύτερος στο νομό, φαίνεται ότι έκανε πρώτος το βήμα στήριξης του θεσμού και ήδη μετρά επτά «αδέρφια».

Ο θεσμός των αδελφοποιήσεων για το Δήμο Βόλου, ξεκίνησε το 1956, οπότε και η περιοχή αποκτούσε οικογενειακούς δεσμούς με το Ροστόφ στον Ντον της Ρωσίας. Ανταλλαγές επισκέψεων από αντιπροσωπείες των αρχών των δύο περιοχών, πιστοποίησαν τους οικογενειακούς δεσμούς.

Ακολούθησε το 1983 το Πλέβεν της Βουλγαρίας και την ίδια χρονιά το Λε Μαν της Γαλλίας. Η οικογένεια του Βόλου μεγάλωσε και με νέα αδέρφια: το Σότσι της Ρωσίας, το Μπατούμι της Γεωργίας, η Αντοφαγάστα στη Χιλή και το Σμεντέρεβο στη Σερβία.

Το οικογενειακό δέντρο, μεγάλωσε απλώνοντας τα κλαδιά του στο εξωτερικό και από περιφερειακούς Δήμους. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, αδελφοποιήθηκε με το Δήμο Στάρι Γκραντ του Βελιγραδίου. Στόχος η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών σε οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο Δήμος Ζαγοράς είναι αδελφοποιημένος με το Δήμο Νίκαιας, το Μούρεσι με το Δήμο Αραδίππου Κύπρου και το Δήμο Mollajτης Κορυτσάς Αλβανίας,η Πορταριά είναι αδελφοποιημένη με το Τουρτούρ της Γαλλίας και η Μακρινίτσα με την Κοινότητα Varaignes επίσης από τη Γαλλία. Αντίστοιχα, η Νέα Αγχίαλος με την πόλη Πομόριε της Βουλγαρίας.

Στο θεσμό των αδελφοποιήσεων μπήκε και η νησιωτική Μαγνησία. Ο Δήμος Σκιάθου, πρόσφατα φρόντισε να τιμήσει τα αδέρφια του τοποθετώντας σε λιμάνι και αεροδρόμιο πινακίδες με τις αδελφοποιημένες πόλεις του. Newport της Πολιτείας Rhode Island των ΗΠΑ και το νησί Formentera της Ισπανίας, είναι τα «αδέρφια» της Σκιάθου. Η Σκόπελος είναι αδελφοποιημένη με το Δήμο Atarfeτης Ισπανίας.

Δεκάδες ακόμη αδελφοποιήσεις υπάρχουν μεταξύ σχολείων και συλλόγων.

Εμειναν στα χαρτιά

Οι αδελφοποιήσεις έκρυβαν πολλές υποσχέσεις… Συνεργασία σε τουριστικό επίπεδο, εμπορικό για την προώθηση των προϊόντων της κάθε περιοχής, οικονομικό, εκπαιδευτικό.

Υποσχέσεις που έμειναν υποσχέσεις. Οι αδελφοποιήσεις έγιναν, οι υπογραφές μπήκαν σε επίσημες τελετές αδελφοποιήσεων και ακολούθησαν οι πρώτες ανταλλαγές επισκέψεων.

Από εκεί και πέρα τίποτα. Ο θεσμός φαίνεται να ατόνησε. Οι πόλεις- «αδέρφια» θυμούνται τους δεσμούς τους με αφορμή συγκεκριμένα γεγονότα, οι κάτοικοι όμως επί της ουσίας δεν γνωρίζουν τις μακρινές… οικογένειές τους.

Οι σχέσεις περιορίζονται στο επίπεδο ανταλλαγών επισκέψεων μια φορά το χρόνο, συγκεκριμένων ολιγομελών αντιπροσωπειών, που διακομίζουν μηνύματα αμφίδρομης συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Η πρόταση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

Κι όμως η σχέση με τις πόλεις – αδέλφια μας θα μπορούσε να δώσε την προστιθέμενη αξία που λείπει από τους δεσμούς που υπάρχουν μόνο σε επίπεδο εγγράφων.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ήδη έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία μιας πολυγλωσσικής, πολυπολιτισμικής διαδραστικής πλατφόρμας. Εκεί θα φιλοξενούνται καθημερινά ειδήσεις από το κάθε μέρος που συμμετέχουν στο δίκτυο των αδελφοποιημένων πόλεων. Ο Βολιώτης θα μπορεί για παράδειγμα να διαβάζει στα ελληνικά τα γεγονότα στο Ροστόφ, το Πλέβεν και το Λε Μαν και αντίστροφα, ο κάτοικος του νησιού Formentera θα μπορεί να ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα στη Σκιάθο και το Βόλο.

Η πλατφόρμα μπορεί να φιλοξενεί ειδήσεις από κάθε τομέα ενδιαφέροντος: γεγονότα, οικονομικές εξελίξεις, εκπαιδευτικά δρώμενα αλλά και τουριστικές πληροφορίες και προτάσεις. Μπορεί επίσης να ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων, που κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έρθουν πιο κοντά.

Η πλατφόρμα μπορεί να λειτουργήσει οικονομικά και αποτελεσματικά, αρκεί να συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι που θα την τροφοδοτούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου