ΤΟΠΙΚΑ

Κλείνουν οι παιδικές χαρές ~ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ

κλείνουν-οι-παιδικές-χαρές-απο-τον-οκτ-100599

Κρίθηκαν ακατάλληλες και επικίνδυνες και σφραγίζονται μέχρι να αναβαθμιστούν

Σε σφράγισμα όλων των παιδικών χαρών προχωρά ο Δήμος Βόλου. Τα λουκέτα κλειδώνουν από 1η Οκτωβρίου και δεν θα ξεκλειδώσουν παρά μόνο όταν καταστούν απόλυτα ασφαλείς για τα παιδιά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το σύνολο των 95 παιδικών χαρών του Δήμου Βόλου, κρίθηκαν ακατάλληλες και απαιτούνται παρεμβάσεις σε άλλες σε μικρότερο και σε άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό. Μπροστά στους κινδύνους που κρύβονται πίσω από το ανέμελο παιχνίδι για τη σωματική ακεραιότητα των μικρών παιδιών, η δημοτική αρχή, αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα: σφραγίζει το σύνολο των παιδικών χαρών και ξεκινά εργασίες αποκατάστασης, προκειμένου όσες στη συνέχεια λειτουργήσουν να διαθέτουν πιστοποιητικό καταλληλότητας. Οσες χρειάζεται να κατασκευαστούν εκ νέου, θα σφραγιστούν οριστικά και θα ξηλωθούν.

Το θέμα, αναμένεται να απασχολήσει την επικείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόσφατα, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Σταυρίδης, επισκέφθηκαν παιδικές χαρές της πόλης για να διαπιστώσουν τις ελλείψεις που υπάρχουν αλλά και τους κινδύνους που ενέχουν για τα μικρά παιδιά.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Θανάσης Σταυρίδης, εισηγείται τη «διακοπή της λειτουργίας όλων των παιδικών χαρών από τον Οκτώβριο, για λόγους ασφαλείας και μη τήρησης των προδιαγραφών λειτουργίας».

Οπως είναι ήδη γνωστό, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Δήμοι όφειλαν έως τέλος Ιουνίου να προχωρήσουν στις απαραίτητες αποκαταστάσεις στις παιδικές χαρές, σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να τις σφραγίσουν.

Η τεχνική υπηρεσία έχει κάνει καταγραφή των παιδικών χαρών του Δήμου, οι οποίες ανέρχονται περίπου σε 95. Μετά από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι καμία παιδική χαρά δεν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να λάβει πιστοποιητικό καταλληλότητας λειτουργίας.

Στα τέλη Ιουλίου, υπογράφτηκε σύμβαση παροχής υπηρεσιών ανάμεσα στο Δήμο και στην εταιρεία TUV RHEINLAND HELLAS AE για τον έλεγχο των λειτουργικών απαιτήσεων και της ασφάλειας των εγκαταστάσεων παιδικών χαρών, σε 56 συνολικά παιδικές χαρές, από το σύνολο των 95. Ο προέλεγχος ολοκληρώθηκε και παραδόθηκαν, ηλεκτρονικά, στην Τεχνική Υπηρεσία, όλα τα φύλλα ελέγχου για αυτές τις παιδικές χαρές του Δήμου. Πρόκειται για παιδικές χαρές εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά και από τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προελέγχου, οι 56 παιδικές χαρές που ελέγχθηκαν, δεν πληρούν τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας προς πιστοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Βόλου, αποφάσισε να σφραγίσει το σύνολο των παιδικών χαρών. Σε όλες τις παιδικές χαρές, θα τοποθετηθούν πινακίδες που θα ενημερώνουν το κοινό, ότι ο χώρος δεν λειτουργεί προσωρινά διότι δεν πληροί τις προδιαγραφές Πιστοποιημένης Παιδικής Χαράς.

Οσες είναι παλιές, εκτός προδιαγραφών, που δεν επιδέχονται βελτίωσης και θα πρέπει να κατασκευαστούν εκ νέου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, θα σφραγιστούν οριστικά και θα ξηλωθούν.

Σταδιακή αποκατάσταση

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Θανάση Σταυρίδη, πρόθεση του Δήμου είναι η άμεση αποκατάσταση των παιδικών χαρών και μάλιστα μέχρι τις γιορτές του Πάσχα, προκειμένου τα παιδιά να παίζουν ξέγνοιαστα και με ασφάλεια.

«Αγκάθι» ωστόσο συνιστά το οικονομικό σκέλος. Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2014 έχουν συμπεριληφθεί δύο έργα – προμήθειες, σχετικά με την προσαρμογή των παιδικών χαρών στις απαιτήσεις πιστοποίησης, με ενδεικτικό προϋπολογισμό και εξασφάλιση πιστώσεων 60.000,00€ και 123.000,00€ αντίστοιχα. Οι σχετικές μελέτες, μία για εργασίες και μία για προμήθεια εξοπλισμού παιδικών χαρών, εκπονούνται από την Τεχνική υπηρεσία.

Το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι θα καλύψει τις ανάγκες διαμόρφωσης μόνο 2-3 παιδικών χαρών. Η υποχρέωση του Δήμου να προχωρήσει στην προσαρμογή και δημιουργία εκ νέου όλων των υφισταμένων παιδικών χαρών, ώστε να καταστούν κατάλληλες προς πιστοποίηση, απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλο κόστος.

Προτείνεται λοιπόν, η ενίσχυση των κωδικών του προϋπολογισμού του Δήμου με επιπλέον ποσά, ώστε να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες για τις εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης, βελτίωσης και προμήθειας εξοπλισμού των υφισταμένων παιδικών χαρών.

«Πρόθεσή μας είναι να αρχίσει άμεσα η αποκατάσταση των παιδικών χαρών ιδιαίτερα αυτών που έχουν τις προϋποθέσεις αλλά και στις υπόλοιπες σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι τις γιορτές του Πάσχα.

Η αποκατάστασή τους θα γίνει με ιδίους πόρους, η οποία ανέρχεται για το έτος 2014 στο ύψος των 183.000€ ενώ η πρόβλεψη για το 2015 είναι επιπλέον 100.000€. Στόχος μας είναι επίσης η ένταξη της κατασκευής των παιδικών χαρών και βελτίωσή τους, σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, για την πλήρη αποπεράτωση τους», αναφέρει ο κ. Σταυρίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου