ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Διεθνής πόλος έλξης

διεθνής-πόλος-έλξης-513467

Περισσότεροι από 2.800 επισκέπτες στο ΚΕΜΕΒΟ – Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας

Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι για όλες τις ηλικίες το Κέντρο για τη Μελέτη και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη λίμνη Βοϊβηίδα – Κάρλα (ΚΕΜΕΒΟ), το οποίο επισκέφθηκαν περισσότερα από 2.831 άτομα., στην πλειοψηφία τους μαθητές, στο διάστημα από το Μάιο του 2014 έως το Μάιο του 2015. To Μουσείο λιμναίου πολιτισμού Κάρλας, συγκεντρώνει επισκέπτες από τις περιοχές της Μαγνησίας, της Λάρισας, των Τρικάλων, της Αττικής και της Βοιωτίας, αλλά και ευρύτερα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τις περασμένες χρονιές το Μουσείο δέχτηκε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, από ιδιώτες, σχολεία και Συλλόγους, όπως Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδας, Σύλλογος Φίλων Μουσείου Γουλανδρή, Σύλλογος Κεφαλλονιτών, Αμπέτειος Σχολή Καΐρου της Αιγύπτου, Ομάδα αθλητών των Παραολυμπιακών Αγώνων από τον Άγιο Μαυρίκιο και πολλούς ακόμη.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε αδελφοποίηση με το Σύλλογο Βλάχων Βόλου, το Σύλλογο Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι», με τους οποίους συνεργάστηκε στη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.

Το έργο και η προσφορά του Μουσείου, αποτέλεσαν το επίκεντρο τηλεοπτικών αφιερωμάτων, για τις εκπομπές: Φωτόσφαιρα στην ΕΤ1, 2010, Παραμύθια του νερού, ΕΤ3, 2011, Ρώσικο Κρατικό Κανάλι, 2011.

Στον πλούσιο απολογισμό δράσης του ΚΕΜΕΒΟ, καταγράφονται επισκέψεις

ξένων εκπαιδευτικών στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Comenius & Erasmus, καθώς και ομάδων εκπροσώπων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Δήμων στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για λίμνες και για την Κάρλα που υλοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι επισκέψεις σχολείων

Ειδικής Αγωγής, του ΕΕΚΚΚ, του Ειδικού Σχολείου Ιδρύματος Ανηλίκων Βόλου και άλλων φορέων.

Το ΚΕΜΕΒΟ είναι μέλος από το 2006 του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, συμμετέχει σε όλα τα ετήσια πανελλήνια Συνέδρια του ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Μάλιστα εκπρόσωπος του ΚΕΜΕΒΟ ήταν μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ για την περίοδο 2013-14 και πραγματοποίησε παρεμβάσεις στους υπεύθυνους φορείς, καταγγελίες, μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα και δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ των οικολογικών προβλημάτων της λίμνης, αποσκοπώντας στην προστασία της.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται, εξάλλου, στις εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες «αγκαλιάζουν» όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Τα προηγούμενα έτη εκπονήθηκαν αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ για τη φετινή χρονιά λειτουργούν: Το πρόγραμμα «Ενημερώνομαι – Προφυλάσσομαι – Δραστηριοποιούμαι» με βαλιτσάκι ενημερωτικού υλικού που το ΚΕΜΕΒΟ. Το πρόγραμμα με το γενικό τίτλο: «Παιχνίδια στη λίμνη του Θεού Απόλλωνα», το οποίο χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που αφορούν όλες τις περιόδους της ιστορίας της Κάρλας (ζωή στη λίμνη -αποξήρανση – η Κάρλα ως πεδιάδα- επανασύσταση) και απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, όλων των τάξεων Α/θμιας και των τριών πρώτων τάξεων Β/θμιας Εκπαίδευσης. Στοιχεία υπάρχουν και στην ιστοσελίδα e-yliko του Υπουργείου Παιδείας. Το πρόγραμμα «Κάρλαξ ο λιμνοβάτραχος» για μαθητές Νηπιαγωγείων και πρώτων τάξεων Δημοτικού και το πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι «Περιπέτειες στη λίμνη» απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Παράλληλα, το ΚΕΜΕΒΟ δίνει τη δυνατότητα σε μικρές ομάδες μαθητών, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, να εκπονήσουν εργασίες, ενώ σε συνεργασία με φοιτητές, συμβάλει στην εκπόνηση εργασιών με θέμα τη λίμνη Κάρλα σε ατομικές ή ομαδικές, επισκέψεις, από το Πανεπιστήμιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου