ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αύξηση των αδέσποτων στον Δήμο Αλοννήσου

αύξηση-των-αδέσποτων-στον-δήμο-αλοννή-917493

Μέριμνα και για τις γάτες, δράσεις ενθάρρυνσης των υιοθεσιών αλλά και κοιμητήριο ζώων συντροφιάς προβλέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα για το 2023

Μέριμνα και για τις αδέσποτες γάτες, ο αριθμός των οποίων, όπως διαπιστώθηκε, έχει αυξηθεί, δράσεις για την ενθάρρυνση υιοθεσιών αδεσπότων από τους δημότες και δημιουργία κοιμητηρίου ζώων συντροφιάς, προβλέπει μεταξύ άλλων το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Αλοννήσου για το 2023, όπως ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο Δήμος θα δώσει βάσει στις στειρώσεις αδέσποτων ζώων με στόχο τον έλεγχο και τον περιορισμό του αριθμού τους. Συγκεκριμένα προβλέπεται να διαθέσει από το σύνολο του προϋπολογισμού ποσό 5.500 ευρώ για στειρώσεις, τσιπάρισμα, εμβολιασμό και αποπαρασίτωση των αδέσποτων, ενώ επιπλέον 500 ευρώ θα διαθέσει για θεραπείες που θα χρειαστούν, ενώ 3.000 ευρώ θα διατεθούν για την αγορά φαρμάκων και εμβολίων.

Αυξημένη πίστωση προβλέπεται και για το τάισμα των αδέσποτων, καθώς όπως διαπιστώθηκε ο αριθμός τους έχει αυξηθεί. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως με τις αδέσποτες γάτες για τις οποίες υπάρχει πρόβλεψη τοποθέτησης μεγάλου αριθμού ταϊστρών και ποτιστρών σε γατοαποικίες. Εξτρα ταΐστρες και ποτίστρες θα τοποθετηθούν και σε σημεία συγκέντρωσης αδέσποτων σκύλων.

Βάσει του προγραμματισμού, ο Δήμος Αλοννήσου πρόκειται να αναλάβει και μία σειρά ενημερωτικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση των δημοτών απέναντι στα ζώα και την ενίσχυση των υιοθεσιών. Προγραμματίζει ημερίδες για το Νόμο για τα ζώα συντροφιάς, εκπαιδευτικά φιλοζωικά και περιβαλλοντικά προγράμματα στα σχολεία, ημερίδες ενημέρωσης – καθοδήγησης των εθελοντών, ημερίδες ενημέρωσης δημοτών για τα δεσποζόμενα ζώα και ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους, ημερίδες ενημέρωσης δημοτών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες καθώς και για το τι προσφέρει ο δήμος στα δεσποζόμενά τους.

Τέλος, προβλέπεται ενημέρωση των δημοτών για τις δράσεις του δήμου μέσα από την ιστοσελίδα του από την οποία θα προωθείται και η υιοθεσία αδέσποτων ζώων, ο αριθμός των οποίων θα καταγραφεί σε σύστημα GIS.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος προγραμματίζει και τη δημιουργία χώρου κοιμητηρίου ζώων συντροφιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου