ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Καίνε… οι αποχωρήσεις προσωπικού

καίνε-οι-αποχωρήσεις-προσωπικού-916268

Πόσα κενά θα προκύψουν μέχρι το 2027, οι θέσεις που ζητεί να καλυφθούν ο δήμος Σκιάθου

Οι αποχωρήσεις προσωπικού είναι ένα «αγκάθι» που καίει όλους τους δήμους, καθώς από χρονιά σε χρονιά παγιώνονται τα κενά υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα ειδικά σε μικρούς καλλικρατικούς ΟΤΑ η παραγωγή δημοτικού έργου να χωλαίνει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα του πολίτη.

Στον δήμο Σκιάθου η διεύθυνση προσωπικού προβλέπει ότι μέχρι το 2027 θα αποχωρήσουν συνολικά 14 δημοτικοί υπάλληλοι, αριθμός μεγάλος για έναν νησιωτικό δήμο.

Η καταγραφή έγινε με βάση την εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να καταγραφούν τα κενά που θα δημιουργηθούν και στη συνέχεια να γίνει προγραμματισμός των προσλήψεων που επιβάλλεται να γίνουν, ώστε να καλυφτούν τα κενά.

Σημειώνεται ότι η υποστελέχωση στους ΟΤΑ δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στους δημότες, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους με την εντατικοποίηση της εργασίας.

Βέβαια η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών περιορίζει τα αιτήματα μόνο στα κενά όσων συνταξιοδοτούνται από δω και στο εξής κάθε χρόνο, δίχως την ίδια στιγμή να υπάρχει καμία διαβεβαίωση πως τα αιτήματα που θα κατατεθούν θα ικανοποιηθούν.

Το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε εγκύκλιο ζητώντας ενημέρωση για τον πολυετή προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού δημόσιας διοίκησης 2024-2027.

Λαμβάνοντας υπόψη τον πολυετή προγραμματισμό κάθε φορέα, συντάσσει συγκεντρωτικό τετραετές σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων, το οποίο υποβάλλεται στο Υπουργείο Οικονομικών και αξιολογείται ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, προκειμένου να ενσωματωθεί στο εκάστοτε Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες της Σκιάθου ενημέρωσαν ότι από το 2024 έως το 2027 αποχωρούν συνολικά 14 δημοτικοί υπάλληλοι από τη διοικητική υπηρεσία, την καθαριότητα και το πράσινο κ.λπ..

Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στο σύστημα «Διαύγεια», με βάση τις ανάγκες στις παραπάνω υπηρεσίες έγινε και ο πολυετής προγραμματισμός προσλήψεων, ο οποίος κατανεμήθηκε ανά χρόνο αρχής γενομένης από το 2024, όποτε ο δήμος ζητεί να προσληφθούν: Το 2024 έξι δημοτικοί υπάλληλοι, ήτοι τρεις ΔΕ στη Διοικητική Υπηρεσία, ένας οδηγός ΔΕ στην καθαριότητα, ένας τεχνίτης ΤΕ στο τμήμα συντηρήσεων και ένας στο λογιστήριο, το 2025 αντίστοιχα ο δήμος ζητεί την πρόσληψη τεσσάρων δημοτικών υπαλλήλων, ήτοι ένας ΤΕ Βιβλιοθηκονόμων, ένας γεωπόνος ΠΕ, ένας φύλακας κτιρίου ΔΕ και ένας κηπουρός επίσης ΔΕ.

Αντίστοιχα, το 2026 ζητείται η πρόσληψη δύο δημοτικών υπαλλήλων, ενός δασολόγου ΠΕ και ενός δασοπόνου ΠΕ και τέλος, το 2027 ο δήμος αιτείται να προσληφθούν δύο δημοτικοί υπάλληλοι, μία βρεφονηπιοκόμος ΤΕ και μία βοηθός βρεφονηπιοκόμου επίσης ΤΕ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου