ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πέτρος Βαφίνης: «Ζούμε πρωτόγονες καταστάσεις»

πέτρος-βαφίνης-ζούμε-πρωτόγονες-κατ-799172

Υπερσύγχρονα μηχανήματα στα αζήτητα στο Κέντρο Υγείας, όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης

Κατεπείγον και πάγιο το αίτημα για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, με τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη να κάνει λόγο για «πρωτόγονες καταστάσεις, που θυμίζουν την περίοδο 1965 με 1970, πριν από τη δημιουργία Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων».

Δραματικά υποστελεχωμένο παραμένει το Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, με τις ανάγκες να καλύπτονται από δύο αγροτικούς γιατρούς, μια νοσηλεύτρια από την κοινωφελή εργασία και έναν οδηγό ασθενοφόρου, ενώ την ίδια στιγμή ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός παραμένει στα «αζήτητα» ελλείψει προσωπικού.

Παρ’ ότι υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα, οι κάτοικοι καλούνται να μεταβούν στο Βόλο, με συνεπακόλουθη επιβάρυνση σε χρόνο, έξοδα και ταλαιπωρία. «Το λυπηρό είναι ότι εφοπλιστής δώρισε στο Κέντρο Υγείας ένα μηχάνημα ακτινολογικό, τελευταίας τεχνολογίας, αλλά δεν το χρησιμοποιεί κανείς. Υπάρχει μηχάνημα αξίας 150.000 ευρώ και οι κάτοικοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Βόλο για μια ακτινογραφία. Υπάρχει μηχάνημα για ανάλυση αίματος και ούρων. Δεν λειτουργεί. Υπάρχει ένα υπερσύγχρονο οδοντιατρείο στο ισόγειο του κτιρίου, που δεν χρησιμοποιείται, λόγω έλλειψης προσωπικού», υπογραμμίζει ο δήμαρχος.

Βάσει οργανογράμματος, προβλέπονται δέκα θέσεις στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, δύο αγροτικοί ιατροί, ένας γενικής ιατρικής, παιδίατρος, οδοντίατρος, μαία, νοσηλεύτρια, χειριστής ακτινολογικού, παρασκευαστής και οδηγός. Παρόλα ταύτα, το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου λειτουργεί με τέσσερα άτομα, δηλαδή δύο αγροτικούς γιατρούς, μια νοσηλεύτρια και έναν οδηγό ασθενοφόρου, με τις υπόλοιπες θέσεις να παραμένουν κενές.

Κατεπείγον το αίτημα του κ. Βαφίνη να στελεχωθεί το Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της καθημερινότητας και να καλυφτούν οι ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Αναγκαία η παρουσία παιδιάτρου στο νησί. «Εχουμε 250 παιδιά στο νησί, από νεογέννητα μέχρι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Αυτή τη στιγμή το νησί ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις», τόνισε ο δήμαρχος.

Διαρκής η αγωνία του για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος και έκτακτης ανάγκης, ιδίως στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ υπενθυμίζει σε αυστηρό τόνο ότι «το ιατρείο χρειάζεται συντήρηση, έχει παράλληλα και διοικητικές ανάγκες. Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά;».

Εκ των ενόντων και με την φροντίδα του δήμου γίνονται οι εργασίες συντήρησης τόσο του κτιρίου, όσοι και του αύλειου χώρου. «Το βάψιμο του κτιρίου, τα ηλεκτρολογικά, η γεννήτρια, τα υδραυλικά, το ερ κοντίσιον, όλα ο δήμος τα κάνει» τόνισε ο δήμαρχος Αλοννήσου, υπογραμμίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις υποχρεώσεις της πολιτείας, για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας στο νησί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου