ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Σκόπελος με χρώμα

h-σκόπελος-με-χρώμα-742682

Εκθεση ζωγραφικής της ταλαντούχου δημιουργού Μαρίας Φάλκου στη γενέτειρά της

Την ατομική της έκθεση παρουσίασε στη Σκόπελο η αυτοδίδακτη ζωγράφος Μαρία Φάλκου, γέννημα – θρέμμα Σκοπελίτισσα, η οποία ζωγραφίζει από μικρή ηλικία. Αναφερόμενη στην εικαστική της διαδρομή, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Γεννήθηκα σε μια μικρή καταπράσινη πινελιά του Αιγαίου, τη Σκόπελο. Μεγάλωσα στις μυρωδιές και τα χρώματα αυτού του νησιού που αυτά συνέβαλαν στο πλάσιμο της ευαισθησίας και της αγάπη μου για την ζωγραφική. Αρχισα να ζωγραφίζω από πολύ μικρή ηλικία. Ξυλοχρώματα, ακουαρέλες και λάδια ήταν τα αγαπημένα μου υλικά. Ο χρόνος περνούσε πιο ευχάριστα όταν τον «χρωμάτιζα». Ταυτόχρονα, ασχολούμουν και με άλλες χειροτεχνίες και ό,τι άλλο μπορούσαν να πιάσουν τα χέρια μου».

Συνέχισε να ζωγραφίζει και να δημιουργεί, αποτυπώνοντας το ταλέντο της σε πιάτα με θέμα την τοπική ενδυμασία της Σκοπέλου και άλλα σχέδια. Το πρώτο πιάτο που ζωγράφισε ήταν το 1972 στους αναγνωρισμένους και βραβευμένους για το έργο τους από τη Ακαδημία Αθηνών αγγειοπλάστες Βασίλη και Γεώργιο Ρόδιο.

Εκτός από τη ζωγραφική, κάνει κατασκευές από ψυχρό πηλό και χαλκό, ασχολείται με το παραδοσιακό κέντημα, κοφτό ή ασπροκέντημα, ενώ από το 1999 έως το 2001 σε συνεργασία με τον Δήμο Σκοπέλου δίδαξε ζωγραφική σε παιδιά και σε ενήλικες.

Εχει πραγματοποιήσει σειρά ατομικών εκθέσεων στη Γλώσσα Σκοπέλου, το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ο.Τ.Ε, τη Σκόπελο, το Ηράκλειο και αλλού.

Αντλώντας έμπνευση από τη γενέτειρά της, καταγράφει εικόνες που έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα στην ψυχή της, ενώ όπως υπογραμμίζει για τη νέα της ατομική έκθεση: «Είναι μια προσωπική συλλογή, που έχω κάνει για τα παιδιά μου και την εγγονή μου και πιστεύω μεγαλώνοντας να ζήσει τις στιγμές της γιαγιάς της μέσα από τα έργα της. Θέλω να προσθέσω, ότι μαζί με τους πίνακές μου υπάρχουν αντίστοιχα γραμμένες και οι ιστορίες τους. Πρώτα έγραψα την ιστορία και μετά άρχισα να ζωγραφίζω. Θα συνεχίσω να ζωγραφίζω, γιατί έχω και άλλο υλικό καταγράψει, όμως αυτό θα είναι έτοιμο, ελπίζω, την επόμενη χρονιά. Τα χρώματα που χρησιμοποίησα για τους πίνακες είναι ακρυλικά. Ομως γενικότερα δουλεύω και λάδια, ακουαρέλες και ξυλομπογιές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου