ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πάρκιγκ στην παλιά χώρα

πάρκιγκ-στην-παλιά-χώρα-555927

Σειρά προβλημάτων που δημιουργούνται κυρίως στη διάρκεια της θερινής περιόδου, εκτιμάται ότι θα επιλύσει η δημιουργία πάρκιγκ σύγχρονων προδιαγραφών στην παλιά χώρα της Αλοννήσου, όπου σημειώνεται το αδιαχώρητο, λόγω της πληθώρας των επισκεπτών, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά το πιο ειδυλλιακό σημείο του νησιού.

Ωριμη προς δημοπράτηση είναι η μελέτη για την κατασκευή σύγχρονου πάρκινγκ στην παλιά χώρα Αλοννήσου, συνολικού προϋπολογισμού 630.000 ευρώ, η οποία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης νήσων, που προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στην διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου, εγκρίθηκε προ ημερησίας, η παραλαβή της μελέτης, η οποία θα προωθηθεί προς υλοποίηση.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά μελέτη που είναι ώριμη προς δημοπράτηση, και θα κατατεθεί σήμερα το πρωί, στην αρμόδια υπηρεσία για τα περαιτέρω. Η δημιουργία σύγχρονου πάρκινγκ στην περιοχή της παλιάς χώρας είναι αίτημα ετών για γηγενείς και επισκέπτες, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης: «η παλιά χώρα είναι πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην επισκεφτεί τη συγκεκριμένη περιοχή της Αλοννήσου, με αποτέλεσμα να σημειώνεται το αδιαχώρητο στη διάρκεια του καλοκαιριού». Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, θα δημιουργηθεί σύγχρονο πάρκινγκ με φωτισμό, διαμορφωμένες θέσεις στάθμευσης, χώρο πρασίνου, και όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, προκειμένου να είναι λειτουργικό για όλους και πλήρως εναρμονισμένο, παράλληλα, με τον περιβάλλοντα χώρο.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η μελέτη για τη δημιουργία γηπέδου με στίβο στην Αλόννησο, ενώ στο μεταξύ έχουν ήδη κατατεθεί προς χρηματοδότηση τρία έργα, που περιλαμβάνουν ασφαλτοστρώσεις στις περιοχές Γυάλια, Βρυσίτσα και Τζόρτζη Γιαλό. Στο μεταξύ, έπονται δύο ακόμη μελέτες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποβληθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και περιλαμβάνουν την κατασκευή σύγχρονων υποδομών ομβρίων και την προσθήκη επιπλέον χώρων στο Δημοτικό Σχολείο του νησιού.

Την ίδια στιγμή προχωράει το έργο του κλειστού γυμναστηρίου της Αλοννήσου, το οποίο αποτελεί σημαντικό έργο πνοής για το νησί και υπολογίζεται ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχει ολοκληρωθεί την καινούργια χρονιά, λόγω της αργής ροής χρηματοδότησης.

Τα παραπάνω έργα, στο σύνολό τους, εκτιμάται ότι θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στο νησί, καλύπτοντας διάφορες ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού και όχι μόνο. Τα παραπάνω έργα δεν έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος είναι πολύ «σφιχτός» και ανέρχεται στα 4.900.000 ευρώ, έχει δε καταρτιστεί με βάση τις κατευθύνσεις του παρατηρητηρίου. «Στον προϋπολογισμό της καινούργιας χρονιάς», υπογραμμίζει ο κ. Βαφίνης, «δεν περιέχεται κανένα έργο που έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, διότι ως Δήμος δεν διαθέτουμε τεχνική υπηρεσία και ως εκ τούτου έχουμε συνάψει συμβάσεις ως επί το πλείστον με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με άλλους Δήμους για πολλά έργα. Κατά συνέπεια, δεν είμαστε εμείς φορείς υλοποίησης και γι’ αυτό το λόγο εντάσσουμε στον προϋπολογισμό μας μόνο έργα, τα οποία υλοποιούμε με ίδιους πόρους».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου