ΠΗΛΙΟ

Τριήμερο με σκουπίδια στο Νότιο Πήλιο

τριήμερο-με-σκουπίδια-στο-νότιο-πήλιο-957168

Ξέχειλοι κάδοι και απορρίμματα μέσα στους δρόμους – Χωρίς νερό έξι οικισμοί στην περιοχή του Πλατανιά από την περασμένη Παρασκευή

Με τους κάδους να ξεχειλίζουν από σκουπίδια, τα οποία επεκτάθηκαν ακόμη και στους δρόμους, υποδέχθηκε τους επισκέπτες του πρώτου καλοκαιρινού τριημέρου, του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα. Σχεδόν έξι οικισμοί στην περιοχή του Πλατανιά έμειναν από την περασμένη Παρασκευή χωρίς νερό για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών τους, καθώς κάηκε μοτέρ γεώτρησης, στο οποίο θα γινόταν αντικατάσταση μόλις χθες το απόγευμα.

Οι οικισμοί και οι παραλίες του Νοτίου Πήλιου, βούλιαξαν από κόσμο το προηγούμενο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οπότε και αρκετοί επέλεξαν να αποδράσουν από την καθημερινότητα. Ωστόσο, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, μιλούν για δυσφήμιση του τόπου τους και διαμαρτύρονται για τους κάδους που ξεχείλιζαν και τους σωρούς των σκουπιδιών που συσσωρεύονταν έξω από αυτούς με αποτέλεσμα απορρίμματα να παρασύρονται ακόμη και στους δρόμους. Αυτοκίνητα καθ’ οδόν προς τις παραλίες χρειάζονταν να κάνουν… σλάλομ για να αποφύγουν τα σκουπίδια που συναντούσαν στο διάβα τους.

Κι αυτό γιατί, μολονότι οι ανάγκες ήταν αυξημένες εξαιτίας και των επισκεπτών, η τελευταία αποκομιδή έγινε την περασμένη Παρασκευή. Ολόκληρο το τριήμερο δεν έγινε αποκομιδή απορριμμάτων και τα σημεία δίπλα και μπροστά από τους κάδους θύμιζαν απέραντους σκουπιδότοπους. Χαρακτηριστικό είναι ότι έως και χθες, η κατάσταση δεν μπορούσε να συμμαζευτεί.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αναγνώρισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Μαμμάς, ο οποίος ωστόσο αναφέρθηκε σε ένα αντικειμενικό πρόβλημα που υπάρχει και δεν αφορά μόνο στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αλλά και στα Σαββατοκύριακα. Όπως ανέφερε αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται έως και την Παρασκευή, καθώς μετά τις 2 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΣΥΔΙΣΑ (Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Μαγνησίας, ο ΧΥΤΑ Αργαλαστής κλείνει!

Αυτό σημαίνει ότι τα απορριμματοφόρα τα Σαββατοκύριακα παροπλίζονται αφού και αποκομιδή να κάνουν, δεν έχουν πού να ξεφορτώσουν.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαμμάς, δόθηκε άδεια για την κατ’ εξαίρεση λειτουργία του ΧΥΤΑ Αργαλαστής από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, ωστόσο λίγα μπορούσαν να γίνουν μέσα σε ένα τρίωρο.

Ο ΧΥΤΑ Αργαλαστής άνοιξε ξανά προχθές, ωστόσο έως και χθες, η κατάσταση με τους σκουπιδότοπους δεν μπορούσε να συμμαζευτεί. Σύμφωνα με τον κ. Μαμμά, η μάχη για την απομάκρυνση των σκουπιδιών μετά από ένα τριήμερο δίνεται με μόλις δύο απορριμματοφόρα και ένα μικρό ακόμη όχημα, καθώς τόσο ένα απορριμματοφόρο όσο και ένα φορτηγό τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω μηχανικού προβλήματος και βρίσκονται στο συνεργείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το φορτηγό «έμεινε» καταμεσής του δρόμου την ώρα της αποκομιδής και μάλιστα φορτωμένο με σκουπίδια.

Χωρίς νερό οικισμοί στον Πλατανιά

Εκτός από σκουπίδια, σε οικισμούς του Πλατανιά αντιμετώπισαν και πρόβλημα υδροδότησης μέσα στο τριήμερο.

Την περασμένη Παρασκευή κάηκε το μοτέρ της γεώτρησης μέσω της οποίας υδροδοτείται η περιοχή και μέσα στο τριήμερο, ο Δήμος δεν μπορούσε να προμηθευτεί άλλο για την αντικατάστασή του, η οποία θα γινόταν χθες το απόγευμα.

Οσοι είχαν φροντίσει για αποθήκευση νερού στάθηκαν λιγότερο άτυχοι σε σχέση με εκείνους που έμειναν στα… κρύα του λουτρού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου