ΑΛΜΥΡΟΣ

Εκαναν την αδυναμία τους… δύναμη στο Δημοτικό Σχολείο Αχιλλείου

εκαναν-την-αδυναμία-τους-δύναμη-στο-958712

Στο νοτιοδυτικό άκρο της Μαγνησίας εκπαιδευτικοί από κοινού με τους μαθητές τους κάνουν καθημερινά μικρά… «θαύματα» στην εκπαίδευση

Σε αυτή τη μικρή γωνιά της Μαγνησίας, στο νοτιοδυτικό άκρο της, εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί μαζί με τους «διψασμένους» για μάθηση μαθητές τους, κάνουν καθημερινά μικρά «θαύματα» στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης. Η «αδυναμία», όπως θεωρείται η λειτουργία ενός ολιγοθέσιου σχολείου, που κατά τα πρότυπα δεν παρέχει τις ίδιες ευκαιρίες στα παιδιά σε σχέση με πολυδύναμα σχολεία, έχει μετατραπεί σε… δύναμη, στο Δημοτικό Σχολείο Αχιλλείου, το οποίο έχει να επιδείξει πλούσιο έργο καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, η οποία ολοκληρώνεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Το όραμά μας είναι το σχολείο να λειτουργήσει ως ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο, μέσα από το οποίο οι μαθητές μας θα κερδίσουν εμπειρίες, θα πάρουν ερεθίσματα», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η δασκάλα της γ’ και δ τάξης του σχολείου Γκέλλυ Τσιαμανή.

Στο Αχίλλειο άλλωστε, στο μικρό παραθαλάσσιο χωριό, που είναι απλωμένο σε μια ιδιαίτερη κλειστή αγκαλιά της παραλίας όρμου Πτελεού, δεν υπάρχουν πολλές διέξοδοι. Οι κάτοικοί του ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την καλλιέργεια της ελιάς και με άλλες μικρές γεωργικές καλλιέργειες, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Τσιαμανή, δεν υπάρχει καν βιβλιοπωλείο για να μπορούν οι μαθητές να αγοράζουν τα απαραίτητα για το σχολείο.

«Η μοναδική διέξοδος για τα παιδιά είναι το παιχνίδι και το καλοκαίρι η θάλασσα. Αν κάποια παιδιά θελήσουν να παρακολουθήσουν μία εξωσχολική δραστηριότητα, όπως χορό, θα πρέπει να μεταβούν στον Αλμυρό. Ακόμη και μαθήματα αγγλικών παρακολουθούν στον Πτελεό», περιγράφει τις δυνατότητες των λιλιπούτειων κατοίκων του «απομονωμένου» οικισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αποφάσισαν να μετατρέψουν το μόλις τριθέσιο δημοτικό σε μία σχολική μονάδα, που μέσα από τον πλούτο των δράσεων που κρατά σε εγρήγορση τους μαθητές, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει εξαθέσια ή και μεγαλύτερα σχολεία…

Σαν μεγάλη οικογένεια

Στο Δημοτικό Σχολείο Αχιλλείου φοιτούν μόλις 26 μαθητές, οι τρεις εκ των οποίων στη στ’ τάξη, που ετοιμάζονται από το νέο σχολικό έτος να αλλάξουν βαθμίδα εκπαίδευσης.

Αυτό σημαίνει ότι το σχολείο λειτουργεί με τρεις εκπαιδευτικούς, που αναλαμβάνουν να κάνουν μάθημα ανά δύο τάξεις, μία στην α’ και β’, μία στη γ’ και δ’ και μία στην ε’ και στ’ τάξη. Πρόκειται για τις δασκάλες Ξένη Σιαμανίκου, Γκέλλυ Τσιαμανή, Ασημίνα – Ξένια Κωστάκου, τη δασκάλα του ολοήμερου Ευγενία Φυτοπούλου και την κ. Ευθυμία Τσαλούση ως ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Η υπόθεση είναι… άκρως οικογενειακή και σε ένα τέτοιο κλίμα εκπαιδευτικοί από κοινού με τους μαθητές τους, δεν περιορίζονται αυστηρά στα μαθήματα, αλλά δρομολογούν και μια σειρά δραστηριοτήτων.

Η βιβλιοθήκη, το καμάρι τους

Η δημιουργία μιας σχολικής βιβλιοθήκης είναι το «καμάρι» των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Αχιλλείου αλλά και η ευχάριστη ενασχόληση των μαθητών, μολονότι ο χώρος δεν είναι οριοθετημένος σε μία μεγάλη αίθουσα, εξοπλισμένη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τεχνικά μέσα, όπως είθισται να λειτουργούν οι βιβλιοθήκες σε πολυθέσια δημοτικά σχολεία.

Σύμφωνα με την κ. Τσιαμανή, το σχολείο κατάφερε να προμηθευτεί συνολικά 280 τίτλους βιβλίων και δημιούργησε τη δική του βιβλιοθήκη. Ελλείψει χώρου για να στεγαστεί, η βιβλιοθήκη φιλοξενείται στην είσοδο του σχολείου, ενώ στις αίθουσες διδασκαλίας έχουν δημιουργηθεί βιβλιοθήκες τύπου Montessori (με λεπτά ράφια στα οποία τα βιβλία τοποθετούνται οριζόντια και φαίνεται όλο το εξώφυλλο). Από την κεντρική βιβλιοθήκη ανατροφοδοτούνται οι μικρότερες μέσα στις σχολικές αίθουσες, με τους μαθητές να χρησιμοποιούν βιβλία τόσο στο πλαίσιο των μαθημάτων τους, ενώ αρκετοί δανείζονται για να διαβάζουν στον ελεύθερο χρόνο τους.

«Τα δελφινάκια του Αχιλλείου»

Το μικρό σχολείο όμως δεν έχει μόνο βιβλιοθήκη. Εχει και το δικό του περιοδικό.

«Τα δελφινάκια του Αχιλλείου» είναι ο τίτλος του περιοδικού που εκδίδουν με συνέπεια κάθε μήνα, με τους λιλιπούτειους μαθητές σε ρόλο… δημοσιογράφου να συμμετέχουν με ενθουσιασμό και να εκφράζονται δημιουργικά.

Προ ημερών, κυκλοφόρησε το τεύχος του Ιουνίου, που είναι το όγδοο κατά σειρά με τους μαθητές να καταγράφουν τις αναμνήσεις της χρονιάς που πέρασε κι όχι μόνο. Σε προηγούμενα τεύχη έχουν κάνει ολόκληρα αφιερώματα, όπως για την ελιά που είναι και η κύρια παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων του Αχιλλείου, για τις Απόκριες, για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Το περιοδικό τους, που εκδίδουν με συνέπεια κάθε μήνα

Δημιούργησαν κουκλοθέατρο και ανεβάζουν παραστάσεις

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αχιλλείου είναι ανεξάντλητοι. Χρησιμοποίησαν ξερές κολοκύθες μεγάλες, τις ζωγράφισαν δίνοντάς τους μορφή, μπήκαν πίσω από αυτοσχέδιο παραβάν και έπαιξαν κουκλοθέατρο.

Ανέβασαν όμως και μια σειρά παραστάσεων όπως την παραμυθική όπερα «Του Αγγελου Μούσες» μέσω της οποίας συμμετείχαν σε αφιέρωμα που έγινε στον Πτελεό για τον Αγγελο Σικελιανό και στάθηκε αφορμή να αδελφοποιηθούν με τρία δημοτικά σχολεία της Αγίας Παρασκευής Αττικής, της Κηφισιάς και τον Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.

Ή την θεατρική παράσταση «Η πιο ακριβή αγάπη» με θεατές τους ίδιους τους γονείς τους, που παρακολούθησαν το τρυφερό παραμύθι να «ζωντανεύει» από τα καμάρια τους. Πρόκειται για θεατρικό έργο της Γκέλλυς Τσιαμανή που διαπραγματεύεται θέματα που σχετίζονται με τη θεραπευτική ιδιότητα της φύσης, των φυτών και των βοτάνων και τη γνώση όλων αυτών που χάνει σήμερα ο άνθρωπος.

Αυτή την περίοδο οι μαθητές του σχολείου ζωγραφίζουν σε μπλούζες τους με ειδικά ανεξίτηλα χρώματα, και ετοιμάζονται για τα αθλητικά παιχνίδια τους στις 14 Ιουνίου!

Το τραγούδι τους διακρίθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο

«Αστέρια είναι τα παιδιά», ο τίτλος του τραγουδιού που έγραψαν και τραγούδησαν οι 26 μαθητές συνοδεία κιθάρας, κερδίζοντας το δεύτερο πανελλήνιο βραβείο

Πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Μάιο, το Δημοτικό Σχολείου Αχιλλείου, πέτυχε μεγάλη διάκριση. Κατάφερε να ξεχωρίσει σε διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 900 σχολεία από όλη την Ελλάδα και να κατακτήσει το δεύτερο βραβείο πανελλαδικά.

Το Δημοτικό Σχολείο Αχιλλείου ήταν ένα από τα σχολεία που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Αστέρι της Ευχής 2022- 2023» του Make A Wish.

Το χαρακτηριστικό μπλε αστέρι του Make A Wish μαζί με την έννοια της προσφοράς και του εθελοντισμού αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για μαθητές και μαθήτριες από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Φέτος, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις δημιουργίες τους στις εξής κατηγορίες: Σχεδίασε το Αστέρι σου, Δημιουργική κατασκευή, Δημιουργική γραφή – δοκίμιο, Βίντεο, Τραγούδι.

To Δημοτικό Σχολείο Αχιλλείου διαγωνίστηκε στην κατηγορία «Τραγούδι» και απέσπασε το δεύτερο βραβείο.

«Αστέρια είναι τα παιδιά», ο τίτλος του τραγουδιού που έγραψαν και τραγούδησαν οι 26 μαθητές συνοδεία κιθάρας, το ηχογράφησαν στο σχολείο και το έστειλαν ηλεκτρονικά στον διαγωνισμό.

Οι στίχοι συγκινούν: «Δώσε αγάπη αληθινή, άκουσε κάθε ευχή, κράτα για πάντα ζωντανή, είναι ελπίδα στην ψυχή. Αστέρια είναι τα παιδιά και φωτίζουν τη γη, μια αγκαλιά ανοιχτή, γιατρεύει κάθε πληγή. Κράτα το όνειρο σφικτά, ζέστανε κάθε καρδιά, κράτα αστέρι μια ευχή, που έκανε ένα παιδί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου