ΑΛΜΥΡΟΣ

«Ναι» σε επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον

ναι-σε-επενδύσεις-που-θα-σέβονται-το-700022

Υπέρ της επένδυσης στις Νηές τάσσεται η ΔΗΜΑΡ Μαγνησίας . «Λέμε «ναι» σε μια επένδυση που θα σέβεται στο ακέραιο τους όρους της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θα συμβάλλει στην τουριστική και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας», υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση και ξεκαθαρίζει ότι θα είναι «απέναντι» σε μια επένδυση που θα καταστρέφει το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής, που δε θα ενισχύει την τοπική οικονομία και θα έχει ασήμαντη συμβολή στην τόνωση της απασχόλησης.

Η ΔΗΜΑΡ καλεί τους τοπικούς και περιφερειακούς θεσμούς (Δήμος Αλμυρού, Περιφέρεια Θεσσαλίας) να εγγυηθούν με τους ελεγκτικούς και υποστηρικτικούς μηχανισμούς τους ότι η επένδυση θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί σε φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση, λειτουργώντας ως εργαλείο τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης. Κάνει μάλιστα αναφορά στην απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου το 2009, που ελήφθη με διευρυμένη πλειοψηφία, καθώς και στη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σούρπης και του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην κοινή συνεδρίασή τους την ίδια χρονιά, για να υπογραμμίσει ότι «πρέπει να αποτελέσουν τους βασικούς άξονες για την ορθή υλοποίηση της επένδυσης, καθώς προέβλεπαν την εφαρμογή ειδικού δεσμευτικού Συμφώνου Ποιότητας που θα διασφάλιζε τα δικαιώματα των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».

Σύμφωνα εξάλλου με τη Ν.Ε της ΔΗΜΑΡ, «απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της επένδυσης είναι η «εδώ και τώρα» αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της επίμαχης έκτασης από τα αρμόδια όργανα του Κεντρικού Κράτους» και ότι «είναι απαράδεκτο να συντηρούνται επί σειρά ετών, και με ευθύνη των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, αμφισβητήσεις και σκιές, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Δημόσιο και δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου. Ή η έκταση ανήκει στην Εκκλησία και η επένδυση πρέπει να προχωρήσει με τους προαναφερθέντες όρους ή η έκταση ανήκει στο Δημόσιο και ακυρώνεται η επένδυση» και καλεί τους αρμόδιους φορείς να ασκήσουν πίεση στην Κυβέρνηση, ώστε να αποφανθεί επιτέλους το αρμόδιο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων και να δώσει τελεσίδικα λύση στο ιδιοκτησιακό ζήτημα.

Τέλος, όπως αναφέρει: «η επένδυση στις Νηές δεν προσφέρεται ούτε για ανέξοδο λαϊκισμό ούτε για μικροκομματική εκμετάλλευση . Όσοι έχουν συνηθίσει να λένε «όχι» σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία, χωρίς να έχουν την τόλμη ή το σχέδιο να αντιπροτείνουν εναλλακτική διέξοδο για την πυροδότηση της ανάπτυξης ή την καταπολέμηση της ανεργίας, πρέπει εγκαίρως να αντιληφθούν ότι δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ούτε βεβαίως μπορούν να εμπνεύσουν κάποια ελπίδα ανάκαμψης στις χειμαζόμενες από την κρίση τοπικές κοινωνίες…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου