ΑΛΜΥΡΟΣ

Αναστάτωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού για την κοπή δέντρων στον Πλάτανο

αναστάτωση-στο-δημοτικό-συμβούλιο-αλ-1055378

Αναστάτωση επικράτησε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού, με αφορμή το ζήτημα της ανάπλασης του αλσύλλιου Πλατάνου, με το κόψιμο 50 δέντρων, που είχε σηκώσει αντιδράσεις από ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος. Επειτα από πολλές εντάσεις, αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία.

Στην ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, αναφέρει τα εξής:

«Τα είδαμε όλα στο χθεσινό Δ.Σ. όπου αναδείχθηκαν ειδικοί της χωροταξίας και της αρχιτεκτονικής μαζί με ακτιβιστές και υπερασπιστές του περιβάλλοντος, με αφορμή την αναγκαία κοπή κάποιων δέντρων στο αλσύλλιο του Πλατάνου, προκειμένου να γίνει το σχεδιασμένο και ψηφισμένο από διετίας έργο για την αναμόρφωση του χώρου.

Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως η δημοτική αρχή πάντα ζητεί περιβαλλοντική μελέτη για κάθε έργο που εκτελεί και πως κανένα έργο του Δήμου δεν προχωρά χωρίς τέτοια μελέτη.

Κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι το έργο αυτό ταλανίζει εδώ και 15 χρόνια τους Πλατανιώτες, με την ευθύνη και τις ενέργειες των ίδιων προσώπων.

Ακούσαμε και είδαμε πολλά, και μάλιστα από ανθρώπους που είχαν συντελέσει στη διαμόρφωση της μελέτης του έργου και είχαν συναινέσει απολύτως με την εκτέλεσή του.

Κάποιοι καρφιτσώνουν χαρτιά και ταμπέλες στα δέντρα του αλσυλλίου για να τα προφυλάξουν.

Οι ίδιοι εξέδιδαν ανακοινώσεις κατηγορώντας συλλήβδην τους δημοτικούς συμβούλους πως σχεδιάζουν εργασίες παράτυπα και με δόλο, ότι δε σέβονται τη Δημοκρατία και λέγοντας πως θα αποτρέψουν τις σχεδιαζόμενες εγκληματικές ενέργειες, χαρακτηρίζοντας εμμέσως ως εγκληματίες τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους

Κάποιος περιφέρονταν με μια εικόνα ενός σαλέ από αυτά που υπάρχουν στην αλπική ζώνη ως πρότυπο αξιοποίησης του αλσυλλίου, λέγοντας πως δύο δημοτικές αρχές δεν κατάλαβαν το όραμά του.

Κάποιοι άλλοι ήταν υπέρ της αξιοποίησης του χώρου χωρίς όμως να κοπεί κανένα δέντρο. Θα πρέπει όμως να καταλάβουν πως εμείς δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας σαν τον Ναβουχοδονόσορα.

Κατόπιν όλων αυτών, αναγκάστηκα να ζητήσω από τον Πρόεδρο τη μη εκτέλεση του έργου, το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί και είναι έτοιμο προς εκτέλεση (με ποσό 200.000 ευρώ), όπως άλλωστε και πολλά άλλα έργα, αξίας πολλών εκατομμυρίων, έχουν μείνει στα χαρτιά και στα σχέδια, ενώ κάποια έχουν απενταχθεί.

Φυσικά ανακάλεσα, μετά τις εκκλήσεις του Προέδρου του Τ.Σ. Πλατάνου και των δημοτικών συμβούλων και η διαδικασία προχώρησε με φωνές και αντεγκλήσεις. Στο τέλος, όλοι συμφώνησαν να γίνει η ανάπλαση του χώρου με το κόψιμο 50 δέντρων (όπως προέβλεπε και το σχέδιο), στη θέση των οποίων θα τοποθετηθούν άλλα, σύμφωνα με τις υποδείξεις των γεωπόνων και αρχιτεκτόνων μελετητών.

Οπότε, προς τι όλη αυτή η αναστάτωση;

Θέλω, τέλος, να δηλώσω πως η περιβαλλοντική ευαισθησία δεν είναι υπόθεση 5-10 μόνον ανθρώπων ούτε υπάρχει κατά παραγγελίαν. Μάλιστα, τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία την έχουν οι αιρετοί, καθώς εκλέγονται από τους δημότες και μόνο σ’ αυτούς λογοδοτούν για τον τόπο και το περιβάλλον που παραδίδουν στους ίδιους και στα παιδιά τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου