ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσα έζησε το όνειρό της σπουδάζοντας στο ΙΑΚΑ

βολιώτισσα-έζησε-το-όνειρό-της-σπουδά-623512

Η Πόπη Ματσούκα επέστρεψε στα θρανία μετά από 24 χρόνια για να ολοκληρώσει το Λύκειο και κατάφερε, παρά τα εμπόδια, να πετύχει τον στόχο της

Το όνειρό της να σπουδάσει ιστορία, που ήταν και το αγαπημένο της μάθημα στο σχολείο, πραγματοποίησε η Καλλιόπη (Πόπη) Ματσούκα. Σε ηλικία 47 ετών έλαβε το πτυχίο του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εισήχθη ως επιτυχούσα των πανελλαδικών εξετάσεων το 2016 και χθες είπε τον όρκο της διαδικτυακής αποφοίτησης ως η αριστούχος απόφοιτη του τμήματος με βαθμό 9, άριστα.

Στο πλευρό της, στο σπίτι τους στον Βόλο, η κ. Ματσούκα είχε τον σύζυγό της, τον οποίο γνώρισε στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στο σχολείο για να ολοκληρώσει αυτό που είχε αφήσει στη μέση πριν από 24 χρόνια. Να λάβει το απολυτήριο του Λυκείου, ολοκληρώνοντας την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει στο Τρίκερι όπου μεγάλωσε, στο ακριτικό μέρος του νομού Μαγνησίας, όπου τη σχολική χρονιά ’91- ’92 δεν υπήρχε γ’ λυκείου.

Η Πόπη Ματσούκα γεννήθηκε στον Βόλο, από μικρή ηλικία όμως έζησε και μεγάλωσε στο Τρίκερι μαζί με την οικογένειά της. Εκεί πήγε νηπιαγωγείο, δημοτικό, αργότερα γυμνάσιο και από εκεί στο Λύκειο. Εφθασε μέχρι και τη β’ λυκείου. Το Γυμνάσιο Τρικερίου, τη σχολική χρονιά 1991- 1992 είχε μόνο δύο λυκειακές τάξεις και οι πέντε απόφοιτοι της β’ λυκείου θα έπρεπε να ολοκληρώσουν τον κύκλο της εκπαίδευσής τους στο Λύκειο Αργαλαστής.

Όμως από τους πέντε μαθητές μόνο οι δύο το πέτυχαν. Ανάμεσα στους τρεις που έμειναν πίσω και Καλλιόπη Ματσούκα. «Προσπάθησα αλλά δεν άντεξα. Η καθημερινή διαδρομή ήταν 40 χιλιόμετρα να πάμε στο σχολείο κι άλλα τόσα για να γυρίσουμε. Με έπιανε ναυτία και τα παράτησα. Ασχολήθηκα με το κέντημα όπως και άλλα κορίτσια από την περιοχή και τα χρόνια πέρασαν», αναφέρει η κ. Ματσούκα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Μετά από αρκετά χρόνια, το Γυμνάσιο Τρικερίου απέκτησε και γ’ λυκείου. «Το σκεφτόμουν να πάω σχολείο αλλά ντρεπόμουν. Δεν βρήκα το θάρρος να το κάνω 11 χρόνια μετά», παραδέχεται η ίδια.

Μέχρι που τον Αύγουστο του 2015 και παρακολουθώντας δελτίο ειδήσεων στο οποίο μονοπωλούσαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών, εμπνεύστηκε από το παράδειγμα μιας μεγάλης σε ηλικία γυναίκας, η οποία αποφάσισε όταν μεγάλωσαν τα παιδιά της να πάει γυμνάσιο, λύκειο, να δώσει εξετάσεις και να πετύχει στο πανεπιστήμιο. «Σκέφτηκα ότι αν η συγκεκριμένη γυναίκα ξεκίνησε από το γυμνάσιο, δεν μπορούσα εγώ να βγάλω μία τάξη του λυκείου; Κι έτσι, το φθινόπωρο του 2015 μετακόμισα στον Βόλο και γράφτηκα στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο», διηγείται.

«Είκοσι- τέσσερα χρόνια μετά επέστρεψα στο λύκειο για να βγάλω το απολυτήριό μου», λέει και θυμάται την προσοχή που της έδωσαν οι καθηγητές της. Εκείνοι ήταν που την προέτρεψαν να λάβει μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις το 2016. «Την αίτηση έκανα στην κυριολεξία την τελευταία ημέρα της προθεσμίας. Και κατάφερα να εισαχθώ στη μοναδική θέση που άνοιγε στο ΙΑΚΑ για τους αποφοίτους των Εσπερινών. Δεν έχασα ούτε μία ημέρα μάθημα. Χαιρόμουν τόσο πολύ που ζούσα το όνειρό μου να σπουδάσω ιστορία. Από μικρή, η ιστορία ήταν το αγαπημένο μου μάθημα. Κρατούσα τον καθηγητή μου στα διαλείμματα να μου εξηγεί και οι ερωτήσεις δεν τελείωναν ποτέ», ανακαλεί όμορφες αναμνήσεις.

Μαζί με το όνειρό της να σπουδάσει ιστορία, η κ. Ματσούκα έφτιαχνε και τη ζωή της. Στο Εσπερινό Λύκειο Βόλου γνώρισε τον σύζυγό της και αποφάσισαν να παντρευτούν το 2017. «Θυμάμαι ότι έδινα την πρώτη εξεταστική του Ιουνίου και ταυτόχρονα έψαχνα για νυφικό. Όμως όποιος θέλει μπορεί να τα πετύχει όλα», σημειώνει.

Ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο των σπουδών της και χθες είπε τον όρκο ως η αριστούχος απόφοιτη του τμήματός της. «Ούτε που μπορούσα να το φανταστώ ότι θα έφθανα ως εδώ» εξομολογείται η ίδια και αποκαλύπτει ότι θα ήθελε να ασχοληθεί με την ιστορία σε επίπεδο έρευνας.

Με μία ανθοδέσμη επιβράβευσε ο σύζυγός της την επίτευξη των στόχων της Πόπης Ματσούκα που και η ίδια με τη σειρά της μπορεί να εμπνεύσει κι άλλους να ακολουθήσουν το όνειρό τους.

Η ίδια πάντως ευχαριστεί τους καθηγητές της στο Εσπερινό Λύκειο Βόλου που της άνοιξαν νέο δρόμο για να υλοποιήσει όλα όσα ονειρεύτηκε ως έφηβη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου