AROUND THE WEB

Αστρονομικά ποσά στη δημοπρασία της σανίδας του Τιτανικού

αστρονομικά-ποσά-στη-δημοπρασία-της-σ-1058525

Το πιο κομβικό κομμάτι του σκηνικού του «Τιτανικού», η περίφημη ξύλινη επιφάνεια χάρη στην οποία σώθηκε η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Ρόουζ (Κέιτ Γουίνσλετ) καταδίκασε ωστόσο σε θάνατο τον συμπρωταγωνιστής της Τζακ (Λεονάρντο ντι Κάπριο) αποδείχτηκε το πιο πολύτιμο αντικείμενο της δημοπρασίας που πραγματοποίησε χθες η Heritage Auctions καθώς πωλήθηκε στην αστρονομικό ποσό των 718.750 δολαρίων.

Titanic_-_wood3
Η σκαλιστή ξύλινη επιφάνεια πάνω στην οποία επιβίωσε η πρωταγωνίστρια του «Τιτανικού» από το ναυάγιο

Όπως, μάλιστα, αναφερόταν στις σημειώσεις που συνόδευαν το προς δημοπράτηση αντικείμενο, πρόκειται για κομμάτι του σκαλιστού ξύλινου πλαισίου που κοσμούσε την μεγάλη, εντυπωσιακή πόρτα της εισόδου στο σαλόνι της Α΄ Θέσης του πλοίου. Η κατασκευή του βασίστηκε στο αυθεντικό κομμάτι που βρέθηκε ανάμεσα στα συντρίμμια του πολύνεκρου ναυαγίου του 1912 το οποίο φυλασσόταν στο Ναυτικό Μουσείο Ατλαντικού, στο Χάλιφαξ του Καναδά, το οποίοι οι δημιουργοί της ταινίας είχαν επισκεφτεί πολλές φορές πριν κατασκευάσουν τα εντυπωσιακά σκηνικά της.Επί δεκαετίες ολόκληρες, από τις 19 Δεκεμβρίου του 1997 οπότε κυκλοφόρησε η πασίγνωστη ταινία του Τζέιμς Κάμερον, μέχρι σήμερα ένα μεγάλο ερωτηματικό ταλανίζει τους απανταχού θεατές: γιατί δεν ανέβηκε και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην ξύλινη σανίδα για να σωθεί αλλά έμεινε στα παγωμένα νερά κρατώντας το χέρι της αγαπημένης του και εμψυχώνοντάς την μέχρι την τελευταία του πνοή.

Titanic_-_Rose_-_Jack_-_sxedia
Μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ταινίας

Το ερώτημα μάλιστα είχε τεθεί και επισήμως στον δημιουργό της ταινίας – φαινόμενο που τιμήθηκε με 11 Όσκαρ και σημείωσε εισπράξεις – ρεκόρ ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων: «Ο Τζακ έπρεπε να πεθάνει. Είναι σαν τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα. Είναι μια ταινία για την αγάπη, τη θυσία και τη θνητότητα. Η αγάπη μετριέται με τη θυσία» είχε απαντήσει με νόημα ο Τζέιμς Κάμερον αποκαλύπτοντας προσθέτοντας πως ο «Τζακ δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει κάτι που να έθεσε την αγαπημένη του σε κίνδυνο.

Στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκε, έναντι 118.750 δολαρίων το μακρύ σιφόν φόρεμα σε παλ αποχρώσεις που φορούσε η Κέιτ Γουίνσλετ όταν άρχισε να βυθίζεται ο Τιτανικός και αυτό με το οποίο εν τέλει σώθηκε αλλά και τα φτωχικά ρούχα του συμπρωταγωνιστή της Λεονάρντο ντι Κάπριο.

Titanic_-_Jakcs_costume_2
Titanic_-_Jakcs_costume_1
Τα ρούχα του Λεονάρντο ντι Κάπριο

Δημοπρατήθηκαν επίσης το μεγάλο, εμβληματικό ξύλινο τιμόνι του Τιτανικού έναντι 200.000 δολ, ένα ακόμη σκαλιστό κομμάτι ξύλου βασισμένο σε αυθεντικό διακοσμητικό στοιχείο του αληθινού πλοίου, έναντι 125.000 δολ, αλλά και ένας μεγάλος ναυτικός τηλέγραφος που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία και αγοράστηκε στην τιμή των 81,250 δολαρίων.

Titanic_wheel_2
Titanic_wheel_1
Το τιμόνι του Τιτανικού
Titanic_-telegraph2
Titanic_-telegraph1
Ο ναυτικός τηλέγραφος του Τιτανικού

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου