ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ρεβύθια και φακές με μελιτζάνες στη γάστρα

ρεβύθια-και-φακές-με-μελιτζάνες-στη-γά-943245

Υλικά
Για τα ρεβύθια και φακές με μελιτζάνες στη γάστρα

1½ φλ. φακές ψιλές

2 φλ. ρεβύθια βρασμένα

1 μεγάλη λευκή μελιτζάνα

1 μελιτζάνα φλάσκα μεγάλη

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2-3 σκελ. σκόρδο σπασμένες

1 συσκ. ψιλοκομμένες ντομάτες

1 κ.σ. πελτές

Αποξηραμένη πιπεριά τσίλι ή φρέσκες καυτερές πιπεριές

2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

3 κ.σ. σιρόπι ρόδι (ή κρέμα βαλσαμικό)

Για τα ρεβύθια και τις φακές

Είναι ήδη έτοιμα, βρασμένα τα ρεβύθια.

Βράζουμε τις φακές σε νερό για 15 λεπτά και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Για τα λαχανικά

Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες.

Τις βάζουμε σε μπολ και τις αλατίζουμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τον πελτέ, την πιπεριά, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι.

Για το στήσιμο

Σε μικρή γάστρα βάζουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.

Βάζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα λαχανικών, απλώνουμε σε στρώση τις μισές μελιτζάνες, από πάνω απλώνουμε σε στρώση τις μισές φακές και τα μισά ρεβύθια.

Επαναλαμβάνουμε στρώση με το μισό μείγμα λαχανικών, στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και στρώση με τις υπόλοιπες φακές και ρεβύθια.

Τέλος ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με σιρόπι ρόδι ή μπαλσάμικο ή πετιμέζι.

Για το ψήσιμο

Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Το φαγητό πρέπει να σιγοψήνεται γιατί τα υγρά του είναι λίγα.

Προς το τέλος του ψησίματος που έχει κατεβάσει ζουμάκι από τα λαχανικά, δυναμώνουμε το φούρνο και ξεσκεπάζουμε το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του.

Εναλλακτικά, σιγομαγειρεύεται σε πολύ χαμηλή φωτιά σε κατσαρόλα καλά σκεπασμένη, μέχρι να μελώσει και να μείνει με το λάδι του. Γίνεται σαν λαδερό φαγητό.

argiro.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου