ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Νηστίσιμος πλαστός

νηστίσιμος-πλαστός-928417

Υλικά
Για το νηστίσιμο πλαστό

5 1/2 φλ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο

4 φλ. νερό

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. κοφτό αλάτι

2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

Για το ταψί

1/4 φλ. ελαιόλαδο

50 γρ. φυτικό βούρο

Για τη γέμιση

600 γρ. σπανάκι ή ανάμεικτο με λάπαθα σέσκουλα

1 πράσο

1 κρεμμύδι ξερό

4 τρυφερά μικρά φρέσκα κρεμμύδια

1/4 φλ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. άνηθο

2 κ.σ. μαϊντανό

2 κ.σ. δυόσμο

Για τη γέμιση

Πλένουμε και στραγγίζουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα χλωρά κρεμμύδια, το πράσο και τα βότανα.

Κόβουμε το σπανάκι σε χοντρά κομμάτια.

Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι ανακατεύουμε τα υλικά κι αφήνουμε για 5-10’ να ιδρώσουν.

Τρίβουμε με τα χέρια όλα τα υλικά της γέμισης και τα στύβουμε λίγα λίγα σε ένα καθαρό μπολ.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε.

Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι κι αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο επιπλέον.

Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψί 34 χ24 εκατ. ή ρηχό στρογγυλό ταψί 36 εκατ.

Για το νηστίσιμο πλαστό

Φτιάχνουμε τον χυλό για την σπανακόπιτα πλαστό, χωρίς φύλλο.

Βάζουμε το νερό σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και τον άνηθο.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, μέχρι να σχηματιστεί παχύς χυλός.

Νηστίσιμος πλαστός στο ταψί

Ρίχνουμε τα 3/4 του χυλού στο ταψί κι απλώνουμε με ένα κουτάλι να γίνει λεπτή στρώση και να πάει παντού, να γίνει ισόπαχος.

Πεταχτά βάζουμε τα χόρτα πάνω να καλύψουν τον χυλό.

Πιέζουμε ελαφρά τα χόρτα να μπουν στο χυλό.

Αραιώνουμε ελαφρά με μισό φλ νερό τον υπόλοιπο χυλό. Περιχύνουμε τον νηστίσιμο πλαστό με τον αραιό χυλό.

Ραντίζουμε με λίγο λάδι ή καλύτερα βάζουμε κομματάκια βουτύρου στην επιφάνεια

Χτυπάμε το ταψί στον πάγκο πριν βάλουμε την νηστίσιμη πίτα στο φούρνο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα στους 180ºC για περίπου 1 ώρα να ροδίσει ολόγυρα.

Ο νηστίσιμος πλαστός είναι έτοιμος όταν ροδίσει η επιφάνεια του και ξεκολλήσει ολόγυρα από το ταψί η πίτα.

argiro.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου