ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αστροβραδιά στον Αγιο Στέφανο

αστροβραδιά-στον-αγιο-στέφανο-386025

Αστροβραδιά διοργανώνει την Τετάρτη 12 Αυγούστου στις 21:00 η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, για να δώσει την ευκαιρία στους φίλους του έναστρου ουρανού να ξεναγηθούν στον έναστρο ουρανό και να παρατηρήσουν τους αστερισμούς του καλοκαιριού και ιδιαίτερα τον πλανήτη Κρόνο και την θεαματική πτώση των Περσειδών διαττόντων αστέρων.

Η ετήσια πτώση των Περσειδών διαττόντων αστέρων γίνεται αυτήν την εποχή και οφείλεται στο γεγονός ότι η Γη περνά από την τροχιά του κομήτη ΣΟΥΊΦΤ – ΤΑΤΛ, που ονομάστηκε έτσι από τα ονόματα των αστρονόμων που τον ανακάλυψαν το 1862. Ο κομήτης κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 135 χρόνια περίπου και κάθε Αύγουστο, τα ίχνη – σωματίδια σκόνης της ουράς του κομήτη συναντούν την τροχιά της Γης, πέφτουν στην ατμόσφαιρα της με ταχύτητα 50 χιλιόμετρα περίπου ανά δευτερόλεπτο και καίγονται, αφήνοντας φωτεινά ίχνη από υπερθέρμανση λόγω τριβής τους με την ατμόσφαιρα.
Οι διάττοντες αστέρες λέγονται αλλιώς και μετέωρα η πεφταστέρια, είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο, αλλά δημιουργούν εντυπωσιακές οπτικές εικόνες, που αξίζει κανείς να απολαύσει.

Ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς τα πεφταστέρια είναι, όταν κάποιος ξαπλώνει με τα πόδια προς βορειοανατολικά το βράδυ σε σκοτεινό ουρανό και κοιτάζει με γυμνά μάτια προς τα πάνω στον ουρανό.

Αλλα αξιόλογα ουράνια σώματα που θα παρατηρήσουμε αυτήν τη βραδιά είναι ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, 2,5 εκατομμύρια φωτός μακριά μας, το πιο μακρινό ουράνιο αντικείμενο που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, τα νεφελώματα Μ20 και Μ8 στον αστερισμό του Τοξότη, όπου συνεχώς γεννιούνται νέα άστρα, τα σφαιρωτά σμήνη Μ13 στον αστερισμό του Ηρακλή και τα Μ 10 και Μ 12 στον αστερισμό του Οφιούχου, που είναι ομάδες 150.000 άστρων που περιβάλλουν το Γαλαξία μας, καθώς και τα πλανητικά νεφελώματα Μ57 και Μ27 που είναι τα απομεινάρια νεκρών άστρων που εξερράγησαν ως supernovae, δηλαδή ως υπέρλαμπροι υπερκαινοφανείς αστέρες.

Ο χώρος όπου θα γίνει η αστροβραδιά, από τις 21:00, είναι το πλάτωμα που βρίσκεται στα ανατολικά όρια του οικισμού Άγιος Στέφανος ( Σωρός – Αλυκές). Φθάνει κανείς στο πλάτωμα από την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου και ακολουθώντας τις οδούς Αμαρυλλίδος, Αλόης και Γιασεμιών. Θα υπάρχουν κίτρινες πινακίδες, από την είσοδο του οικισμού που θα δείχνουν την κατεύθυνση προς το εν λόγω πλάτωμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου