ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια ζωγραφιά με έμπνευση

μια-ζωγραφιά-με-έμπνευση-386785

Εγκαινιάζεται σήμερα, Σάββατο 8 Αυγούστου στις 8μ.μ. στην Αργαλαστή, στην αίθουσα ΚΕΓΕ, η έκθεση έργων ζωγραφικής του Κώστα Κασαρτζή. Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από το Νότιο Πήλιο και αφιερωμένη, σύμφωνα με τον ζωγράφο, στον ανώνυμο Γερμανό αλληλέγγυο και φίλο της Ελλάδας και του Νοτίου Πηλίου, που δώρισε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.

Η θεματική ενότητα των έργων του καλλιτέχνη, που θα εκτεθούν στην Αργαλαστή, αφορά το Νότιο Πήλιο, τις χαρακτηριστικές πλατείες των πηλιορείτικων χωριών, την αρχιτεκτονική τους, τα απάνεμα λιμανάκια στον Παγασητικό, τους μύθους και την γαλήνη του τόπου. Τα έργα του Κώστα Κασαρτζή, μόνιμου κατοίκου πια του Νεοχωρίου, εκπέμπουν, μέσα από το πλαίσιό τους, την αγάπη του για την φύση και τον πολιτισμό της περιοχής. Η λαϊκή ψυχή εμφατικά απεικονίζεται με την βυζαντινή τεχνοτροπία και με τα έντονα χρώματα της ναϊφ-απλοϊκής ζωγραφικής. Όλα τα στοιχεία στους πίνακές του είναι κατανοητά και αυθόρμητα, έργα στα μέτρα των ανθρώπων, στην αισθητική της ευλογημένης αυτής γης. Η εικαστική πρόταση του καλλιτέχνη είναι σαφής και καθαρή, διάφανη σαν τα νερά του Παγασητικού και γήινη σαν τους ελαιώνες που πλαισιώνουν βουνά και παραλίες του τόπου.

Γράφει για τη δουλειά και την ζωή του ο Κώστας Κασαρτζής:

Γεννήθηκα στο Βόλο με καταγωγή της μητέρας μου από το Ν. Πήλιο (Νεοχώρι).

Εργάστηκα στο Βόλο ως ελεύθερος επαγγελματίας. Η ζωγραφική είναι η τέχνη που με συγκινούσε από τα παιδικά μου χρόνια. Από το 1978 συμμετέχω σε ομαδικές εκθέσεις και το 2008 κάνω την πρώτη μου ατομική έκθεση στο Βόλο με θέμα: « Η πόλη μου».

Τα τρία τελευταία χρόνια κατοικώ και εργάζομαι στο Νεοχώρι. Δεν ήταν συνεπώς καθόλου δύσκολο να με επηρεάσουν τα όμορφα χωριά του, καθώς και τα ήρεμα τοπία του βουνού και της θάλασσας και να προσπαθήσω να τα αποδώσω ζωγραφικά.

Στη ζωγραφική μου είναι εμφανείς οι επιρροές από τους Έλληνες λαϊκούς ζωγράφους, τη Βυζαντινή ζωγραφική και τα Φαγιούμ. Προσθέτω όμως δικά μου στοιχεία, αρκεί να αποδώσω τη νοσταλγία μου για τη δεκαετία του ’60 και να αναδείξω την εναπομείνασα αισθητική της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, καθώς και τη ζωή των κατοίκων και την ενασχόληση τους με τη θάλασσα, τα περιβόλια και τα ζώα.

Σ΄αυτή την επιλογή μου έπαιξε σημαντικό ρόλο η φιλία μου με τον ζωγράφο Ποσειδώνα Μιχάλογλου. Χρησιμοποιώ διάφορους προοπτικούς τρόπους. Αυτό με διευκολύνει στο να τοποθετώ περισσότερες ζωγραφικές εικόνες στο τελάρο μου, απ΄όσες θα έβαζα με την ρεαλιστική προοπτική.

Προσπαθώ να αποδώσω αυτό που θέλω, αποφεύγοντας το ενοχλητικό στο θεατή, όσο βέβαια το καταφέρνω. Ζωγραφίζω με ακρυλικά χρώματα και χρησιμοποιώ κυρίως λουλάκι, όμπρα, ώχρα, χοντροκόκκινο και κόκκινο καδμίου. Η ζωγραφική είναι μια μεγάλη περιπέτεια, είναι η περιπέτεια της μορφής -εικόνας- η περιπέτεια των ιδεών.

Γι’αυτό το λόγο, η ενασχόλησή με την ωραία αυτή τέχνη, όταν αρχίσει δεν έχει τέλος».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Αυγούστου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτ.-Παρ. 19.00-22.00, Σάβ. 10.30-13.00 και 19.00-22.00 και Κυρ. 19.00-22.00.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αργαλαστής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου