ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση μνήμης

εκδήλωση-μνήμης-337152

Παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Παπαθανασόπουλου «Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία – Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας 1914 – 1922»

Το βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου με τίτλο «Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία – Το δράμα των Ελλήνων της Ιωνίας 1914 – 1922» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλμυρού.

Ακόμη μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση Μνήμης διοργανώνει ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», σε συνεργασία με τον Χορευτικό Ομιλο Αλμυρού και τις Εκδόσεις «Αρχονταρίκι», αφιερωμένη στα 93 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Και αυτή η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Θεματικού Ετους 2015, «Μάγνητες και ο πολιτισμός της Θάλασσας».

Στην εκδήλωση Μνήμης, ο Χορευτικός Ομιλος Αλμυρού θα παρουσιάσει Μικρασιάτικους χορούς. Ομιλητές της παρουσίασης του βιβλίου θα είναι ο ίδιος ο Συγγραφέας, Γιώργος Παπαθανασόπουλος, η Φιλόλογος Αγγελική Μπαρμπερίου, ενώ θα συντονίσει και θα σχολιάσει ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. Θα κλείσει, όπως πάντα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Την εκδήλωση Μνήμης συνδιοργανώνουν ο φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», ο Χορευτικός Ομιλος Αλμυρού και οι εκδόσεις «Αρχονταρίκι». Πρόκειται για ένα ξεχωριστό γεγονός που θα φιλοξενηθεί στον Αλμυρό, όπου υπάρχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο.

Για το βιβλίο ο Στέλιος Παρασκευόπουλος γράφει: Τα μαρτύρια και οι διωγμοί των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με έναν τρόπο που συναρπάζει και συγκινεί, παρουσιάζονται στο νέο βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου, με τον τίτλο «Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία» (εκδόσεις «Αρχονταρίκι»).

Το βιβλίο, που προστίθεται στη σειρά των ιστορικών μυθιστορημάτων, επιβάλλεται να διαβαστεί από όλους όσοι αισθάνονται Ελληνες και διατηρούν ζωντανή τη μνήμη τους για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Οι «Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία» έρχονται σε μια χρονική συγκυρία όπου επιχειρείται από εθνομηδενιστικούς κύκλους η ασύστολη «διαγραφή» της Ιστορίας μας ή στην καλύτερη περίπτωση η «λήθη του παρελθόντος», που σκοπό έχει να μετατρέψει τους πολίτες σε λωτοφάγους, σε ανθρώπους χωρίς πατρίδα, χωρίς συνείδηση, χωρίς θρησκεία, χωρίς οικογένεια, χωρίς αρχές και αξίες.

Για το λόγο αυτό, πέραν της ιστορικής και λογοτεχνικής αξίας του βιβλίου, η εθνική συνεισφορά του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου είναι τρισμέγιστη και τρισεύγενη και με το ιστορικό του μυθιστόρημα κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους συγγραφείς που κρατούν άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και διαφυλάσσουν την αγάπη τους για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Μικρασιάτης ο ίδιος, καταγόμενος από τη Μαγνησία και το Σιβρισάρι, είναι από τους εξαίρετους εκείνους Ελληνες που μετέτρεψαν τον πόνο τους για τις χαμένες πατρίδες σε δημιουργία.

Στο βιβλίο «Μέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία» με αναντίλεκτο τρόπο περιγράφονται όλοι οι βασανισμοί και οι διωγμοί των Ελλήνων στη Μικρά Ασία την περίοδο 1914 – 1922. Οι μυθιστορηματικές αφηγήσεις βασίζονται σε αδιάσειστα ντοκουμέντα μέσα από ζώσες μαρτυρίες συγγενών και συμπατριωτών του, αλλά και από προσωπική ιστορική έρευνα του συγγραφέα.

«Ολες αυτές τις διηγήσεις και τις μαρτυρίες», λέει ο συγγραφέας, «είπα να τις συγκεντρώσω και να τις κάνω ένα βιβλίο για να μη χαθούν με τον θάνατό μου και να μείνουν παρακαταθήκη ζωής και μνήμης των παιδιών και των εγγονών μου και, γενικότερα, των Μικρασιατών».

Τα προσωπικά και οικογενειακά του βιώματα ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος τα συμπλήρωσε με έρευνα πραγματολογικού υλικού σε βιβλιοθήκες και με αναζήτηση αυθεντικών ημερολογίων, στα οποία περιέχονται οι διηγήσεις των βασάνων που πέρασαν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες της Μικράς Ασίας. Μέσα σε αυτές είναι τα βάσανα που πέρασε στα στρατόπεδα εργασίας, τα «αμελέ ταμπουρού» ο πατέρας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου