ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στα γονίδια η αιτία των υποτροπών του καρκίνου του μαστού

στα-γονίδια-η-αιτία-των-υποτροπών-του-κ-308889

Ορισμένα γονίδια στους καρκινικούς όγκους του μαστού μπορεί να εξηγούν γιατί κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν υποτροπή της νόσου και άλλες όχι, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Εξετάζοντας δείγματα όγκων από 1.000 ασθενείς, τα 161 εκ των οποίων προέρχονταν από υποτροπιάζοντες καρκίνους, διαπίστωσαν ότι ορισμένοι γονιδιακοί συνδυασμοί που υπήρχαν στους δευτερογενείς όγκους ήταν σχετικά σπάνιοι στους καρκίνους που δεν είχαν υποτροπιάσει (πρωτογενείς όγκοι).

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εύρημα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην επινόηση νέων θεραπειών, οι οποίες θα στοχεύουν τα συγκεκριμένα γονίδια.

«Εντοπίσαμε στους καρκινικούς όγκους γενετικές διαφορές οι οποίες προδιαθέτουν για υποτροπή του καρκίνου μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά την ολοκλήρωση της αρχικής θεραπείας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λούσι Γέιτς, ογκολόγος στο ερευνητικό κέντρο Sanger Institute, στο Κέιμπριτζ.

«Αυτά τα γενετικά “ελαττώματα” θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο μιας προφυλακτικής αγωγής, που θα τα αδρανοποιεί και θα εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο υποτροπής».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επαληθευτούν τα νέα ευρήματα σε πολύ περισσότερα δείγματα όγκων, ούτως ώστε να είναι σίγουρο πως οι γενετικοί συνδυασμοί που εντοπίστηκαν είναι κοινοί στους συγκεκριμένους καρκινικούς όγκους.

Υπολογίζεται ότι μία στις πέντε ασθενείς με καρκίνο του μαστού θα παρουσιάσει υποτροπή του καρκίνου της – είτε στην ίδια θέση με τον αρχικό όγκο είτε σε άλλο σημείο του σώματος (π.χ. στον άλλο μαστό).

Η μελέτη θα παρουσιασθεί αύριο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου (ECC 2015), που αρχίζει τις εργασίες του στη Βιέννη.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου