ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στα βάθη των ωκεανών ίσως κρύβεται το μυστικό της παχυσαρκίας

στα-βάθη-των-ωκεανών-ίσως-κρύβεται-το-μ-424320

Η γενετική μετάλλαξη που φέρει στο γονιδίωμά του ένα είδος ψαριού είναι κοινή με αυτή που συναντάται στα παχύσαρκα άτομα που πεινάνε διαρκώς, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές ελπίζοντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση παχυσαρκίας και υγείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, με επικεφαλή στον Δρ Κλιφορντ Ταμπιν, εντόπισε την επίμαχη μετάλλαξη στο γονίδιο MC4R και στο ψάρι Αστυάναξ Μεξικάνους. Πρόκειται για ένα ψάρι που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε κύκλους νηστείας και αφθονίας τροφής.

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της μελέτης παρέχουν νεότερα δεδομένα για το πώς αναπτύχθηκαν τα σπονδυλωτά ώστε να έχουν διαφορετικούς μεταβολισμούς το ένα από το άλλο.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς μεταβολισμού, που τους κάνουν να παίρνουν βάρος με διαφορετικές ποσότητες τροφής. Η μελέτη του γονιδιώματος του μεξικανικού αυτού είδους ψαριού που ζει σε θαλάσσιες σπηλιές μας δίνει ένα παράδειγμα σε φυσικό περιβάλλον για το γιατί και πως ο μεταβολισμός εξελίσσεται τόσο διαφορετικά. Κάποιοι από τους μηχανισμούς που παρατηρήσαμε στο συγκεκριμένο ψάρι, εμπλέκονται και στον ανθρώπινο μεταβολισμό και άρα στην υγεία του ατόμου» εξηγεί ο Δρ Ταμπιν.

Το ψάρι Αστυάναξ Μεξικάνους είναι τυφλό και μπορεί να ζήσει για μήνες χωρίς τροφή, αποθηκεύοντας τεράστιες ποσότητες λίπους και καταναλώνοντας τες πιο αργά από τα άλλα είδη ψαριών. Και το παράδοξο είναι ότι, ενώ ο ψάρι Αστυάναξ Μεξικάνους είναι πιο παχύς από τα άλλα ψάρια, χαίρει άκρας υγείας.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνα ώστε να κατανοήσουν πως το εν λόγω ψάρι μπορεί να είναι τόσο παχύσαρκο και τόσο υγιές ταυτόχρονα, με στόχο να αναπτύξουν αποτελεσματικότερες θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου