ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έλληνας ερευνητής του Χάρβαρντ κατάφερε να «χωρέσει» τον εγκέφαλο σε ένα τσιπ

έλληνας-ερευνητής-του-χάρβαρντ-κατάφ-216624

Ένας Έλληνας ερευνητής από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο Ιωσήφ Πεδιαδιτάκης, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Χάρβαρντ, κατάφερε να… «χωρέσει» τον εγκέφαλο σε ένα τσιπ. Κάτι μοναδικό στα ιατρικά χρονικά, που επελέγη απο το περιοδικό «The scientist», ως μία από τις δέκα καινοτομίες το 2021.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ιωσήφ Πεδιατιδάκης σημείωσε ότι «μπορούμε να πούμε το μοντέλο brain chip ως μια εναλλακτική λύση, που θα περιορίσει την χρήση πειραματόζωων για τον προκλινικό έλεγχο νέω φαρμάκων, καθώς και για τη μείωση του ποσοστού απόρριψης εγκρίσεων νέων φαρμάκων, το οποίο δεν σας κρύβω ότι αγγίζει το 90%».

Όπως εξήγησε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κύτταρα από τον άνθρωπο, τον ασθενή – τόσο του δέρματος, όσο και του αίματος – και να μετατραπούν σε οποιοδήποτε κύτταρο επιθυμούν.

Ο Έλληνας ερευνητής επεσήμανε ότι αυτά μπορούν να δοκιμαστούν σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. «Και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με τη δημιουργία άλλων μοντέλων, άλλων οργάνων, όπως είναι το έντερο, το ήπαρ, το δέρμα», σημείωσε.

Παρόλο που οι επιστήμονες δεν κάνουν προβλέψεις, η έρευνα δίνει πολλές φορές ελπίδες και για μεγαλύτερες κατακτήσεις, όπως για τη νόσο του Πάρκινσον.

Ερωτηθείς αν θα επέστρεφε στην Ελλάδα, ο κ. Πεδιαδιτάκης απάντησε ότι αυτή «είναι μια ερώτηση που μου την κάνουν συνέχεια οι γονείς μου, αλλά θεωρώ ότι η έρευνα δεν έχει σύνορα. Ναι, ίσως να επιστρέψω. Οι προϋποθέσεις έχουν ειπωθεί από πολλούς, είναι από την Πολιτεία να υπάρχει μια συνεχόμενη χρηματοδότηση στις νέες τεχνολογίες, να συνδράμει στην επικοινωνία με τους Έλληνες του εξωτερικού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστήμη τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο, συνδράμοντας σημαντικά στη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου