ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Απίστευτο πείραμα: Έφτιαξαν τεχνητό ήλιο με θερμοκρασία ρεκόρ

απίστευτο-πείραμα-έφτιαξαν-τεχνητό-ή-224993

Ένα πείραμα καθαρής ενέργειας γνωστό ως «Τεχνητός Ήλιος» έφτασε σε θερμοκρασία 70.000.000 βαθμών Κελσίου και κράτησε για περισσότερα από 17 λεπτά, κατά τη διάρκεια δοκιμών στην Κίνα.

Το πρόγραμμα στοχεύει να μιμηθεί τις φυσικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στα αστέρια με σκοπό να παρέχει στο μέλλον καθαρή ενέργεια.

Την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 Κινέζοι επιστήμονες σημείωσαν νέο ρεκόρ, καθώς το Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), πιο γνωστό ως «Τεχνητός Ήλιος», έφτασε και διατήρησε θερμοκρασία πέντε φορές υψηλότερη από τον Ήλιο, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

To ρεκόρ θερμοκρασίας με πενταπλάσια από τον Ήλιο

Η λειτουργία πλάσματος σε υψηλή θερμοκρασία διατήρησε θερμοκρασίες 70.000.000 C για 1.056 δευτερόλεπτα, περισσότερα από 17 λεπτά, ισχυρίστηκε το πρακτορείο Xinhua.

Συγκριτικά, ο Ήλιος πιστεύεται ότι έχει περίπου 15.000.000 βαθμούς Κελσίου στον πυρήνα του, ενώ εξωτερικά είναι γύρω στους 6.000 βαθμούς Κελσίου.

Το επίτευγμα ανακοινώθηκε την επομένη ημέρα παραμονή πρωτοχρονιάς 2022 από τον Gong Xianzu, ερευνητή στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (ASIPP).

«Η πρόσφατη επιχείρηση θέτει μια σταθερή επιστημονική και πειραματική βάση για τη λειτουργία ενός αντιδραστήρα σύντηξης», είπε ο Γκονγκ.

Απεριόσριστη καθαρή ενέργεια

Το έργο EAST στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογίας που μπορεί να προσφέρει σχεδόν απεριόριστη καθαρή ενέργεια μέσω του αντικατοπτρισμού των αντιδράσεων που συμβαίνουν στον Ήλιο μας και σε άλλα αστέρια. Τα πειράματα πραγματοποιούνται στο Hefei, την πρωτεύουσα της επαρχίας Anhui της ανατολικής Κίνας.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί πυρηνική σύντηξη, σύγκρουση ατομικών πυρήνων για τη δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας, αντιγράφοντας τη φυσική των αστεριών. Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, η οποία χρησιμοποιείται στη συμβατική πυρηνική ενέργεια, δεν υπάρχουν επικίνδυνα απόβλητα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου