ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμα 4 συλλήψεις για το κύκλωμα στην Θεσσαλονίκη με τα 105 κιλά κοκαΐνης – Τα 11 εκατ. ευρώ, οι μπανάνες και ο «γιατρός»

ακόμα-4-συλλήψεις-για-το-κύκλωμα-στην-θε-945484

Χειροπέδες σε επτά ημεδαπούς και τρεις αλλοδαπούς ηλικίας 33 έως 72 ετών, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων την εγκληματική οργάνωση και τα ηγετικά της στελέχη

Στις 14 έφτασαν οι συλλήψεις για την υπόθεση των 105 κιλών κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από μεγάλη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τέσσερις νέες συλλήψεις έγιναν σήμερα, Τρίτη, στη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για το “αφεντικό”, δηλαδή τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που έκανε τις παραγγελίες των κοντέινερ με τις “αμαρτωλές” μπανάνες, τη σύζυγό του, έναν «αχυράνθρωπο» που είχε τον ρόλο του “μπροστινού” και θεωρείται άμεσος συνεργάτης του εγκεφάλου του κυκλώματος και του οδηγού της νταλίκας που μετέφερε το κοντέινερ με την τεράστια ποσότητα ναρκωτικών.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές, Δευτέρα, στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν συνολικά δέκα μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ηγετικό στέλεχος, ενώ κατασχέθηκαν περίπου 105 κιλά κοκαϊνης και χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 280.000 ευρώ.

Πρόκειται για επτά ημεδαπούς και τρεις αλλοδαπούς ηλικίας 33 έως 72 ετών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ο διευθύνων την εγκληματική οργάνωση και τα ηγετικά της στελέχη, ενώ σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης του Νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Ο “διευθυντής” της οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένας άντρας 69 ετών που τον αποκαλούσαν “γιατρό“, έχει εκτίσει μεγάλες ποινές φυλάκισης και είναι γνώριμος της Ελληνικής Αστυνομίας.

kykloma_thessaloniki__1_

Περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ η πραγματική αξία της κοκαϊνης

Η πραγματική αξία των 105 κιλών κοκαϊνης που κατασχέθηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έβαλαν τέλος στη δράση του καλά οργανωμένου διεθνούς κυκλώματος που φέρεται να δρούσε τουλάχιστον τρία χρόνια και εισήγαγε τις τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών στην ευρωπαϊκή επικράτεια από την Λατινική Αμερική, εκτιμάται ότι φτάνει τα έντεκα εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα μέλη της οργάνωσης θα έβγαζαν πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ καθαρό κέρδος από την πώλησή τους.

Όπως ανακοινώθηκε στη σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης που έγινε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, έχουν συλληφθεί συνολικά 14 μέλη της οργάνωσης μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος της, ενώ συνολικά κατασχέθηκαν 104 κιλά και 665 γραμμάρια κοκαΐνης, 811 γραμμάρια κάνναβης, 284.000 ευρώ, ένα πιστόλι, ένα πιστόλι κρότου αερίου, πέντε ρολόγια μεγάλης αξίας, 6 αυτοκίνητα, ένα δίκυκλο και ένα φορτηγό με τον τράκτορα του και κοντέινερ, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι εγκληματίες.

Το κύκλωμα φέρεται ότι δρούσε για τουλάχιστον τρία χρόνια, ενώ για να μεταφέρουν τις τεράστιες ποσότητες κοκαϊνης χρησιμοποιούσαν κοντέινερ με μπανάνες, στα οποία είχε διαμορφώσει ειδικές κρύπτες για να κρύβουν τα ναρκωτικά. Το συγκεκριμένο κοντέινερ έφτασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου.

kykloma_thessaloniki__2_

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν αποθήκη σε περιοχή της Χαλκηδόνας όπου μετέφεραν με Ι.Χ. Φορτηγά, εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν μπανάνες προερχόμενα από τη Λατινική Αμερική.

Στην εν λόγω αποθήκη πραγματοποιούνταν ολιγόωρες εργασίες στα κοντέινερ για την εξαγωγή των ναρκωτικών ουσιών, οι οποίες στη συνέχεια, μεταφέρονταν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους.

kykloma_thessaloniki__3_

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης που έγινε στην ΓΑΔΘ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος, Γεώργιος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι πρόκειται για μια άκρως σημαντική υπόθεση, καθώς η εξάρθρωση της διεθνούς οργάνωσης αποτελεί καίριο πλήγμα στα κυκλώματα ναρκωτικών ουσιών.

kykloma_thessaloniki__4_

Η αποδόμηση της πολυμελούς διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης έγινε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το γραφείο DEA Αθηνών και τις Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, όταν στο πλαίσιο πολυετούς, εντατικής και επισταμένης έρευνας διακρίβωσαν τη δράση των μελών της, που αφορά στην εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και στην περαιτέρω διακίνησή τους.

kykloma_thessaloniki__5_

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, με τη συνδρομή υπαλλήλων του Α’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης, Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς και του Α’ Τελωνείου, αστυνομικών του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας Δέλτα, καθώς και των Διευθύνσεων Άμεσης Δράσης, Τροχαίας, Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και του Αστυνομικού Τμήματος Εύοσμου, εντόπισαν τη Δευτέρα και συνέλαβαν συνολικά δέκα (10) άτομα.

kykloma_thessaloniki__6_

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες και αυτοκίνητα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

• Ποσότητα κοκαΐνης, συνολικού βάρους (104) κιλών και (665) γραμμαρίων,

• 811 γραμμάρια κάνναβης,

• Ναρκωτικά δισκία,

• (284.250) ευρώ, ως προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών,

• (1) πιστόλι,

• (1) πιστόλι κρότου – αερίου,

• Φυσίγγια,

• Συσκευή εκκένωσης ρεύματος,

• Ζυγαριές ακριβείας,

• (18) κινητά τηλέφωνα,

• (5) ρολόγια χειρός μεγάλης αξίας και

• Εξοπλισμός για τη διενέργεια σιδηρουργικών εργασιών.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν,

• (6) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,

• (1) δίκυκλο και

• (1) Ι.Χ.Φορτηγό με τον τράκτορά του και κοντέινερ.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου