ΕΛΛΑΔΑ

Εντυπωσιακό φαινόμενο στον ουρανό της Θεσσαλονίκης – Τι είναι η Σεληνιακή Άλως που μάγεψε

εντυπωσιακό-φαινόμενο-στον-ουρανό-τη-909713

Η Σεληνιακή Άλως μάγεψε χθες την Θεσσαλονίκη. Οι εικόνες από το εντυπωσιακό φαινόμενο στον ουρανό της πόλης κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Η παράδοση λέει ότι όταν εμφανίζεται Άλως στον ουρανό, συνήθως είναι προπομπός επερχόμενης κακοκαιρίας μέσα στις επόμενες 15-20 ώρες.

Τι είναι η Σεληνιακή Άλως;

Το φεγγάρι καλύπτεται από ένα φωτεινό στεφάνι δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα.

Στη Μετεωρολογία, Άλως ονομάζεται το οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Συνεπώς απαντώνται δύο είδη Άλω, οι ηλιακές και οι σεληνιακές.

Βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα (Cirrostratus).

Σεληνιακή-Άλως

Με τον όρο «άλως» παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης).

Στη πρώτη περίπτωση ο κύκλος έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό. Πολύ σπάνια παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως.

Το μέρος του Ουρανού που περικλείει η άλως είναι πάντα ασθενέστερα φωτιζόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη έκταση. Στη περίπτωση της ακτίνας των 46° οι παραπάνω χρωματισμοί είναι έντονα ευδιάκριτοι. Αλλά συνήθως η άλως αυτή δεν διακρίνεται ολόκληρη, παρά μόνο μέρος της πάνω από τον ορίζοντα. Σε σπάνια περίπτωση απέχει 90°, οπότε και παρατηρούνται δύο τόξα.

Ανάλογα όμως της θέσης του Ήλιου ή της Σελήνης, το φαινόμενο της άλω μπορεί να συνοδεύεται και με άλλα συναφή φαινόμενα όπως στήλες, φωτεινός σταυρός, περιζενιθιακό τόξο κ.ά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου