ΕΛΛΑΔΑ

NY Times: Ο Τσίπρας επιτίθεται για να ξεχαστεί ότι οι δανειστές έρχονται στην Αθήνα

ny-times-ο-τσίπρας-επιτίθεται-για-να-ξεχαστε-622906

Η καλλιέργεια του κλίματος ανταγωνισμού μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έρχεται σε μια κακή στιγμή για την Αθήνα, καθώς επιδιώκει να πετύχει μια καλύτερη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Οι New York Times δεν περιορίζονται μόνο στο κακό timing, αλλά σημειώνουν και τις αιτίες που προκάλεσαν την τελευταία κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τις πολεμικές αποζημιώσεις και την αξίωση της ελληνικής πλευράς να πληρωθεί το κατοχικό δάνειο από το Βερολίνο, έριξε τη σκιά της στις συνομιλίες που διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Η Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δανειστής της Ελλάδας, μέσω του εκπροσώπου της Καγκελαρίας, απάντησε πως τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, ωστόσο άλλο θέμα είναι αυτό που προέκυψε.

Γράφουν συγκεκριμένα οι NY Times: «Η έχθρα ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, τους βασικότερους παίκτες στην ελληνική διαπραγμάτευση, φαίνεται να τονίζει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους. Δίχως χρήματα, τις προσεχείς εβδομάδες η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει πίσω στις πληρωμές που έχει να κάνει για το χρέος της. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει η πρώτη χώρα που φεύγει από την Ευρωζώνη. Παράλληλα, οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων δεν θα έχουν άμεση έκβαση, ενώ η ενδεχόμενη παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτός θα μπορούσε να είναι και ο λόγος που αισθάνεται την ανάγκη να σκληρύνει τη στάση του σχετικά με τις γερμανικές επανορθώσεις – ένα ζήτημα που αντηχεί βαθιά στη ψυχή των Ελλήνων».

Για εγχώρια κατανάλωση

Το άρθρο σημειώνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τσίπρας θέτει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ωστόσο, όσα ειπώθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Βουλή έχουν να κάνουν με το εσωτερικό ακροατήριο και λιγότερο με τη διαπόμπευση της Γερμανίας έτσι ώστε να γίνουν ευκολότερες οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως αυτού του είδους οι κραυγές μπορούν να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές. Ο διευθυντής του Bruegel, Γκούντραμ Γουλφ σημειώνει: «Μπορεί ο Τσίπρας να έχει ως πρωταρχικό μέλημά του το εγχώριο ακροατήριο, μόνο που στο σημερινό κόσμο κάθε μήνυμα είναι διαθέσιμο από όλους και μπορεί να συζητηθεί από όλους. Ανησυχώ γι’ αυτές τις δηλώσεις γιατί μειώνουν ακόμη περισσότερο τη λαϊκή υποστήριξη στη Γερμανία για βοήθεια προς την Ελλάδα». Η θερμότητα ανέβηκε και με τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων ως αποζημίωση για τα θύματα των ναζιστικών θηριωδιών.

Το ευαίσθητο σημείο

Όλα κατατείνουν πως η παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, είναι ένα ευαίσθητο σημείο το οποίο ο Τσίπρας αναγκάστηκε να χορηγήσει στην άλλη πλευρά. Την ίδια στιγμή που ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για «αποικιακή συμπεριφορά» των Τροικανών το προηγούμενο διάστημα. Οι Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν την Τετάρτη ότι οποιαδήποτε επίσκεψη ξένων αξιωματούχων στην Αθήνα, θα συμβεί μόνο όταν οι ομάδες που συναντώνται στις Βρυξέλλες θα απαιτούν διευκρινίσεις ή πρόσθετα στοιχεία. Οι επισκέψεις αναμένεται να συντονίζονται από τους αξιωματούχοι στην Αθήνα σε ουδέτερο έδαφος – επί παραδείγματι σε κάποιο ξενοδοχείο και σίγουρα όχι στα υπουργεία. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα γίνουν οι έλεγχοι και δεν θα είναι εκτεταμένοι, σημείωνε μια πηγή της Ευρωζώνης στην εφημερίδα.

Ο Σόιμπλε και ο Βαρουφάκης

Το άρθρο καταλήγει και με μια άλλη εστία ανάφλεξης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αυτή είναι η τεταμένη σχέση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον τελευταίο να αποκαλεί τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ «ανόητα αφελή» στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του ECOFIN, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί τους χαρακτηρισμούς άκρως προσβλητικούς.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου