ΕΛΛΑΔΑ

NY Times: Ο Τσίπρας στριμώχτηκε στη γωνία από τη συμφωνία στο Eurogroup

ny-times-ο-τσίπρας-στριμώχτηκε-στη-γωνία-από-653699

Σε εκτιμήσεις για την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και σε πιθανές προοπτικές που διαγράφονται, με την αποστολή των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση προς τις Βρυξέλλες, αναφέρονται δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Στη New York Times επισημαίνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε αγώνα δρόμου την Κυριακή για να παρουσιάσει τη λίστα με τις προτάσεις της για αλλαγές στο πρόγραμμα λιτότητας, οι οποίες θα γίνονταν αποδεκτές από τους δανειστές της Ελλάδας, τη στιγμή που αντιμετωπίζει ανταρσία από μέλη του ίδιου του κόμματός της, τα οποία είναι εξαγριωμένα που η κυβέρνηση υπέκυψε στις απαιτήσεις των Βρυξελλών».

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το άρθρο αναφέρει πως «ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, χαιρέτισε τη δυνατότητα να προτείνει το δικό της σχέδιο ως νίκη, η συμφωνία του Eurogroup είναι μια “απότομη” υπαναχώρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να ξεφορτωθεί το πρόγραμμα διάσωσης. Επιπλέον, η Αθήνα θα πρέπει να πείσει τους δανειστές της ότι τα εναλλακτικά μέτρα που θα προτείνει δεν θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό και ότι οι όποιες προτάσεις θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα της ΝΥΤ υποστηρίζεται ότι «ανεξαρτήτως αν η συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής αποτελεί ή όχι μια νίκη, στρίμωξε στη γωνία τον κ. Τσίπρα στο εσωτερικό, όπου του ασκούνται πιέσεις να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, παρά τις πιέσεις από τις Βρυξέλλες».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «μετά τη συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Ελληνικό λαό περιέγραψε τη συμφωνία ως “μία σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη”, παρά τις κατηγορίες που δέχτηκε από τους επικριτές του εντός και εκτός της κυβέρνησης, ότι συνθηκολόγησε υπό όρους».

Όπως τονίζεται στην ανταπόκριση, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας εξαναγκάστηκε από τους υπουργούς της ευρωζώνης να εγκαταλείψει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για ριζοσπαστική επαναδιαπραγμάτευση ή σκίσιμο του προγράμματος διάσωσης, όταν έγινε εμφανές ότι η χώρα πιθανώς θα είχε να αντιμετωπίσει ελέγχους κεφαλαίων εντός ημερών και θα έμενε από χρήματα εντός εβδομάδων».

Τέλος, επισημαίνεται η δήλωση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος «κάλεσε τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσουν πριν είναι πολύ αργά, κάνοντας συσκέψεις έκτακτης ανάγκης σε όλα τα επίπεδα για να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν αυτή την κατάσταση», όπως αναφέρεται.

Irish Times: Η Ελλάδα δεν θα λάβει δωρεάν γεύμα από τους δανειστές της

Η συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής είναι προσωρινή, αλλά ήταν μια κίνηση που άνοιξε τον δρόμο για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, και παράλληλα προσπέρασε το αδιέξοδο που είχε εμφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των πιστωτριών χωρών.

Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η ιρλανδική εφημερίδα Irish Times, κρίνοντας τα όσα διημείφθησαν αλλά και συμφωνήθηκαν στο έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής. Η αρθρογράφος Σούζαν Λιντς σημειώνει το γεγονός ότι ο πιο σκληροπυρηνικός δανειστής (βλ. Γερμανία) ζήτησε από την Ελλάδα να παραδώσει αμέσως μια λίστα από μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ επέμεινε στην ανάγκη επανεξέτασης των δεδομένων τον Απρίλιο. «Όλα αυτά ήταν αρκετά για να εξασφαλίσουν στο δύσπιστο κοινό τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει δωρέαν γεύμα από τους δανειστές για την επέκταση που συμφωνήθηκε».

Η δημοσιογράφος σημειώνει την υποδοχή που είχε η παρούσα συμφωνία από την ελληνική πλευρά και ιδιαιτέρως από τον Γιάνη Βαρουφάκη που εμφανίστηκε άκρως ικανοποιημένος και έκανε λόγο για αλλαγή σελίδας και για επιτυχή συνδυασμό πραγμάτων που φαντάζουν ασύμβατα (βλ. σεβασμός στους κανόνες και σεβασμός στη δημοκρατία). Ωστόσο, σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο άμεσα θέματα να επιλύσει. Πρώτον, να συμφωνήσει με τους εταίρους πάνω στη λίστα των μεταρρυθμίσεων και, δεύτερον, να «πουλήσει» αυτή τη συμφωνία στο εσωτερικό.

Ζωτικής σημασίας

Επεκτείνοντας τον προβληματισμό γύρω από το εσωτερικό μέτωπο, η Λιντς αναφέρει πως ο Τσίπρας θα πρέπει να πείσει τη σκληρή αριστερή πτέρυγα του κόμματ;oς του, όπως και τον κυβερνητικό εταίρο του πως καλώς έπραξε και συνθηκολόγησε με τις Βρυξέλλες και συνακόλουθα δέχθηκε την επέκταση του προγράμματος.

Στο εξωτερικό πεδίο, οι χρονικές δεσμεύσεις είναι ασφυκτικές, καθώς οι εταίροι πρέπει να αποφανθούν άμεσα επί της λίστας και αυτομάτως να φέρουν τη συμφωνία προς ψήφιση στα εθνικά κοινοβούλια. Άπαντες γνωρίζουν πως το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει το προσεχές Σάββατο, επομένως δεν υπάρχει άπλετος χρόνος. Παράλληλα, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τα γεγονότα και όλοι περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσουν οι καταθέτες την Τρίτη, μια ημέρα μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας. Μέχρι και σήμερα οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρνούνται τις φήμες που τους ήθελαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο ελέγχου των κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Εγγύηση

Αντιθέτως, ολοένα και περισσότερο πνέει άνεμος αισιοδοξίας στην ΕΚΤ και πολλοί θεωρούν πως σύντομα θα δεχθεί ξανά τα ελληνικά ομόλογα ως διαπραγματεύσιμα, αντιστρέφοντας τη δική της κίνηση της 4ης Φεβρουαρίου, οπότε και η Φρανκφούρτη σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση.

Το άρθρο σημειώνει ακόμη την επισφαλή οικονομική θέση του ελληνικού Δημοσίου, καθώς υπάρχει ραγδαία πτώση των εσόδων, τη στιγμή που στα μέσα Μαρτίου υπάρχει η αποπληρωμή των ομολόγων που οφείλονται στο ΔΝΤ. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε πως η εκταμίευση των τελευταίων 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα γίνει στο τέλος της τετράμηνης παράτασης και αφού έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι, ενώ ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν συμπλήρωνε πως όποιες αλλαγές γίνουν θα πρέπει να καλυφθούν από άλλα ισοδύναμα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου