ΕΛΛΑΔΑ

Επικίνδυνη για την Ελλάδα η μεταφορά χημικών της Συρίας στην Αλβανία

επικίνδυνη-για-την-ελλάδα-η-μεταφορά-χ-578866

Σε πολιτικό βέρτικο βρίσκεται η Αλβανική κυβέρνηση, η οποία παρότι διαψεύδει ότι θα δεχθεί τα χημικά της Συρίας είτε για να καταστραφούν είτε για να αποθηκευτούν δεν μπορεί να πείσει.

Οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ήταν μαζικές και οι αντιδράσεις, ειδικά από οργανώσεις νέων και φοιτητών, έντονες.

Συνάμα έχει ξεσπάσει και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Μπερίσα και Ράμα με τον πρώτο να κατηγορεί τον πρωθυπουργό και τον δεύτερο να υποχρεώνεται σε διάψευση μέσω τηλεοπτικών διαγγέλματος.

Το τοπίο παραμένει συγκεχυμένο προς το παρόν….

Το θέμα των χημικών άνοιξε για τα καλά μετά τις δηλώσεις του Paul Walker, από τον Διεθνή Πράσινο Σταυρό, στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ότι η Αλβανία έχει συμφωνήσει για την καταστροφή των χημικών όπλων.

Η αντιπολίτευση της γείτονος επιμένει ότι ο Ράμα προχώρησε στην εν λόγω συμφωνία κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη.

Το Epiruspost.gr, βάσει αλβανικών πηγών, αναφέρει ότι μεταξύ των άλλων εξετάζεται η μεταφορά και η αποθήκευση χημικών στις υπόγειες σήραγγες που υπάρχουν στη Μαμαλία, εκεί όπου βρίσκονται τα ορυχεία λιγνίτη.

Ο κίνδυνος ρύπανσης του Αώου και του Ιόνιου είναι άμεσος και υπαρκτός καθώς έγκυροι επιστήμονες της Αλβανίας αμφισβητούν σφόδρα την στεγανότητα των εν λόγω υπόγειων εγκαταστάσεων.

Και ενώ οι ΗΠΑ επιχείρησαν να καθησυχάσουν την Αλβανία για το θέμα, προ διημέρου πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη σε περιοχές του αλβανικού νότου ο Αναπληρωτής Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου