ΕΛΛΑΔΑ

Κοτζιάς: Δεν αποφυλακίζονται οι τρομοκράτες

κοτζιάς-δεν-αποφυλακίζονται-οι-τρομο-559364

Να μετριάσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ για τον νόμο που επιτρέπει την πρόωρη αποφυλάκιση τρομοκρατών, όπως ο Σάββας Ξηρός, για ιατρικούς λόγους επιχείρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως η κυβέρνηση κατανοεί τις ανησυχίες των ΗΠΑ και επανέλαβε πως ουδείς τρομοκράτης αποφυλακίζεται.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως «υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές για την Ελλάδα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές».

«Εξήγησα ότι ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος, υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νόμος» είπε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στα ζητήματα της τρομοκρατίας.

«Είναι γνωστή -και μάλιστα το υπογραμμίσαμε, η ελληνική αντιπροσωπεία- η κατανόηση που έχουμε στις ανησυχίες τους, αλλά δεν ανταποκρίνονται αυτές στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου» υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς, μεταφέροντας τη θέση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «είναι ένα ζήτημα θεμελιακής σημασίας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και γενικότερα για την εικόνα που θα έχει η Ελλάδα στους αμερικανικούς θεσμούς».

«Εξηγήσαμε το χαρακτήρα του νόμου, δηλαδή ότι είναι ένας νόμος που προβλέπει διαδικασίες, ιατρικό επιτελείο που θα διερευνήσει την κατάσταση των φυλακισμένων, υπάρχει μια δικαστική επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει αν μπορεί αυτό να γίνει ή όχι, υπάρχει ένα βραχιόλι το οποίο έχει μια συγκεκριμένη τεχνική, και μάλιστα του είπα ότι αν έχουν καλύτερη τεχνική εκείνοι θα μπορούσαμε να τη δούμε. Δεν έχουμε σε αυτά αντιρρήσεις. Αλλά υπογραμμίσαμε, ταυτόχρονα, ότι υπάρχουν πάντα τα ανθρώπινα ζητήματα και ένας άνθρωπος, όχι μόνο ο συγκεκριμένος για τον οποίο γίνεται η συζήτηση, αλλά όλοι στους οποίους αναφέρεται ο νόμος. Θα πρέπει με ανθρωπιστική ευαισθησία να ανταποκριθούμε. Εξάλλου, μας το έχουν επιβάλει και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ιδιαίτερα αυτό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Για οικονομία, Ρωσία και Κυπριακό

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, πέραν του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οικονομικές εξελίξεις, οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ειδικά για το θέμα της οικονομίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας και της γύρω περιοχής.

Παράλληλα, εξηγήσεις δόθηκαν και από τις δύο πλευρές ως προς τη στάση απέναντι στη Ρωσία και το θέμα της Ουκρανίας.

«Τους εξηγήσαμε τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, όπως επίσης ερωτηθήκαμε για το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τους εξηγήσαμε ότι είναι μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα. Ο κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας» δήλωσε ο έλληνας ΥΠΕΞ.

Τέλος, όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «όλοι οι δυτικοί εταίροι μας ενδιαφέρονται για μια λύση» και πως «για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι μια καλή λύση που να την αποδέχεται ο κυπριακός λαός». «Πρέπει να είναι μια λύση που αν θέλει να είναι ουσιαστική δεν θα πρέπει να αφήνει άλλα δικαιώματα στις ονομαζόμενες εγγυήτριες δυνάμεις» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου