ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται οι απεργίες των διοικητικών στο Καποδιστριακό

συνεχίζονται-οι-απεργίες-των-διοικητ-543291

Δύο νέες 24ωρες απεργίες μέχρι την Παρασκευή αποφάσισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα μέσα σε κλίμα αντιπαράθεσης, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Την ίδια στιγμή, η Σύγκλητος του ιδρύματος έχει ορίσει ως ημέρα έναρξης των μαθημάτων την προσεχή Δευτέρα.

Παρόλα αυτά, οι υπάλληλοι του Καποδιστριακού παραμένουν διχασμένοι, καθώς μεγάλη μερίδα τους τάσσεται πλέον υπέρ της άποψης ότι η απεργία πρέπει να τελειώσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη σημερινή γενική συνέλευση του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος, 220 άτομα ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της απεργίας και 90 ψήφισαν υπέρ της πρότασης να επιτραπεί κανονικά η έναρξη των μαθημάτων.

Μία από τις παρατάξεις του ΔΣ του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων κατήγγειλε ότι στην ψηφοφορία συμμετείχαν «γιατροί του ΕΟΠΥΥ και φοιτητές» και διαβεβαίωνε ότι πρόθεση πολλών υπαλλήλων είναι να δώσουν κανονικά το «παρών» στην εργασία τους.

Η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου, καλώντας τα μέλη του συλλόγου να τοποθετηθούν επί του θέματος σε μυστική ψηφοφορία που ορίστηκε για αύριο. Εάν η πρόταση μομφής υπερψηφιστεί από ικανό αριθμό υπαλλήλων, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε έκτακτες εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ έως και την Παρασκευή.

Στην επεισοδιακή συνέλευση αποφασίστηκε εξάλλου να ζητηθούν τεχνικές διευκρινίσεις επί των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας, καθώς και επιπλέον διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες οι προτάσεις θα υλοποιηθούν.

Από την άλλη πλευρά, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η κατάσταση ομαλοποιείται πλήρως, καθώς οι εγγραφές, τα μαθήματα και η εξεταστική έχουν ξεκινήσει και στις εννέα σχολές του Ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι αύριο ξεκινούν και οι εργασίες της προγραμματισμένης Συνόδου πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη.

Διαμαρτυρία ΑΔΕΔΥ-απεργών του ΕΚΠΑ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και απεργών του ΕΚΠΑ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενάντια στην «προωθούμενη δίωξη απεργών του ΕΚΠΑ από την αστυνομία και την Εισαγγελική Αρχή».

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στις 6 Δεκεμβρίου η ΓΑΔΑ, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ζήτησε από το προεδρείο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ την προσκόμιση των πρακτικών της γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων, καθώς και τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των μελών της Απεργιακής Επιτροπής του ΕΚΠΑ.

Η ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι η παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής και της Αστυνομίας αποτελεί «πρωτοφανή προσπάθεια ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα των εργαζόμενων και εκφοβισμού των ίδιων, που παραπέμπει σε σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας μας» και ανεπίτρεπτη παραβίαση και προσβολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

Τα παραπάνω διαμηνύθηκαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ζητήθηκε παρέμβαση για το σταμάτημα της προκαταρκτικής έρευνας, κοινοποίηση του περιεχομένου της εισαγγελικής παραγγελίας στο Τριτοβάθμιο Συνδικαλιστικό Οργανο των εργαζόμενων στο Δημόσιο και άμεση ανάκληση του εγγράφου.

Ανάλογο αίτημα διατυπώθηκε και στον υπουργό Δικαιοσύνης.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου