ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρή απάντηση των απεργών στο Συμβούλιο του Καποδιστριακού

σκληρή-απάντηση-των-απεργών-στο-συμβο-550999

Με μακροσκελή ανακοίνωση απάντησε την Πέμπτη η απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ στις κατηγορίες που εξαπέλυσε το βράδυ της Τετάρτης το Συμβούλιο του Ιδρύματος κατά των διοικητικών υπαλλήλων και του πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Θ. Πελεγρίνη.

Το Συμβούλιο του Ιδρύματος με ανοιχτή του επιστολή προς την ακαδημαϊκή κοινότητα εξαπέλυσε την Τετάρτη δριμύτατες κατηγορίες, ακόμη και για τα οικονομικά του ΕΚΠΑ.

Επίσης στην μακροσκελή επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος Δημήτρης Μπερτσιμάς τονίζεται ότι ο κ. Πελεγρίνης πρωταγωνίστησε σε ανεύθυνες ενέργειες που είχαν πολύ σοβαρό κόστος τόσο για τους φοιτητές όσο και για το διδακτικό προσωπικό και έβλαψαν το έργο και το κύρος του ΕΚΠΑ και οι

Η απάντηση ήρθε από την απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ η οποία αναφέρει ότι «η ανακοίνωση του Συμβουλίου του Ιδρύματος μόνο ως μια αποτυχημένη και απεγνωσμένη προσπάθεια να καταστήσει αισθητή την παρουσία του μπορεί να εκληφθεί».

Επιπλέον η απεργιακή επιτροπή αναφέρει ότι το Συμβούλιο εδώ και τρεις μήνες είναι εξαφανισμένο και εμφανίσθηκε όταν παραπέμφθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Επιπλέον στην ανακοίνωση του ΕΚΠΑ γίνεται λόγος για θράσος από μέρους του Συμβουλίου του Ιδρύματος και τονίζει ότι κύριο μέλημα του Συμβουλίου ήταν και συνεχίζει να είναι η προώθηση της διαίρεσης του σώματος των εργαζομένων αφού καλούσε τον Πρύτανη να προστατεύσει μόνον τους «άξιους» και τους «απαραίτητους» οι οποίοι προφανώς ανέρχονται σε 1279-498=781 εργαζόμενους…», σημειώνουν.

Επιπλέον κατηγορεί το Συμβούλιο του Ιδρύματος ότι υπηρετεί αταλάντευτα την πολιτική αποδόμησης του όποιου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, την προώθηση της λειτουργίας του βάσει ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και τελικά τη μετακύλιση του κόστους εκπαίδευσης στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Ακόμη η εργασιακή επιτροπή κατηγορεί το Συμβούλιο του Ιδρύματος ότι αγνοεί –ηθελημένα– την εργατική νομοθεσία όταν αναφέρεται στο «προσωπικό ασφαλείας» και σημειώνει πως λειτουργεί προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Για τη θεατρική παράσταση στο Παρίσι του κ. Θ. Πελεγρίνη, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι με απίστευτη θρασύτητα κατηγορούν τον Πρύτανη ότι «εγκατέλειψε το ίδρυμα» επειδή έλειψε για ένα Σαββατοκύριακο εκτός Αθηνών ανταποκρινόμενος στην επίσημη πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία να ανεβάσει ένα θεατρικό έργο που έχει ο ίδιος συγγράψει» και καταγγέλλουν το Συμβούλιο ότι εμφορείται από ακραία αντιδραστικές ιδέες που δικαιώνουν τους παραλληλισμούς με τον ναζιστή Πρύτανη Χάιντεγκερ και την πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο. Τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς εναντίον των ανθρώπων που θεραπεύουν την τέχνη –και δεν είναι μονοδιάστατοι τεχνοκράτες– έκαναν ο Γκαίμπελς, ο ΜακΚάρθυ, ο Σπάιρο Άγκνιου και πιο πρόσφατα ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Ν. Μιχαλολιάκος».

Για τις «ανυπολόγιστες οικονομικές» ζημιές που έχει υποστεί το ίδρυμα σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2012, που έκανε λόγο το Συμβούλιο το ΕΚΠΑ απαντά ότι «δεν τους είδαμε να κόπτονται ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση έχει περικοπεί τα τελευταία 3 χρόνια πάνω από 50%, γεγονός που πολύ σύντομα θα οδηγήσει στην επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

Κατηγορούν δεν τον πρόεδρο του Συμβουλίου τον κ. Μπερσιμά κάνουν λόγο σύγκρουση συμφερόντων καθώς όπως λένε ο κ. Μπερτσιμάς έχει διατελέσει –μεταξύ άλλων– “asset manager” του χρηματοπιστωτικού ομίλου της American Express ενώ ο κ. Τουρκολιάς, μέλος του Συμβουλίου, είναι διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. Σε ποιους ακριβώς «ειδικούς επιστήμονες» θα ανατίθετο η διαχείριση του χαρτοφυλακίου;

Η προσπάθεια του Συμβουλίου του Ιδρύματος να παρουσιαστεί ως προστάτης των υπαλλήλων είναι εντελώς αποτυχημένη λένε οι απεργοί ΕΚΠΑ τονίζοντας ότι αγωνίζονται για τη ζωή και την εργασία τους και την αποτροπή της πλήρους κατάργησης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου.

«Δεν έχουμε χρήσει κανένα Συμβούλιο Ιδρύματος υπεύθυνο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας» λένε και το καλούν να πάψει να καλεί το υπουργείο σε οποιαδήποτε ενέργεια, «γιατί πολύ απλά δεν το αναγνωρίζουμε ως εκπροσωπό μας (υπάρχει σχετική απόφαση της Γ.Σ. του Συλλόγου μας σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο είναι για εμάς ανεπιθύμητο)».

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου