ΕΛΛΑΔΑ

Διαθεσιμότητα δι’ αλληλογραφίας

διαθεσιμότητα-δι-αλληλογραφίας-533438

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τον εντοπισμό του πλεονάζοντος προσωπικού στους δήμους, καθώς τα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών καλούνται να εναρμονιστούν με τις επιταγές της τρόικας για μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης.

Με επιστολή του προς τους δήμους όλης της χώρας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος κάλεσε τους αρμοδίους να επισπεύσουν τις ενέργειες για την ένταξη υπαλλήλων τους σε καθεστώς διαδημοτικής κινητικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου 2013, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχολούνται 93.973 άτομα, εκ των οποίων 66.821 είναι εργαζόμενοι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 έκτακτο προσωπικό, 10.110 τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ και 4.679 έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ. Στον συνολικό αριθμό δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό στα ΝΠΙΔ.

Η διαδημοτική κινητικότητα αφορά στο μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Στοιχεία που επηρεάζουν μεταξύ άλλων άμεσα αυτήν τη διαδικασία θεωρούνται τα ταμειακά διαθέσιμα καθώς και το κόστος μισθοδοσίας σε σχέση με τα έσοδα του κάθε δήμου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων

Στην επιστολή του Λεωνίδα Γρηγοράκου επισημαίνεται συγχρόνως ότι η μελέτη στελέχωσης για τον κάθε δήμο επιδέχεται τροποποιήσεις, σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν. Δεδομένου ότι έχει ήδη εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, υπάρχει αρκετός… χώρος για την εφαρμογή αλλαγών στον αριθμό των υπαλλήλων κάθε δήμου που θα πρέπει να ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας.

Όπως σημειώνει ο κ. Γρηγοράκος, η σχετική μελέτη για τη διαδημοτική κινητικότητα εκπονήθηκε στο πλαίσιο όσων έχουν αναγγελθεί από το υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Περιλαμβάνονται, δηλαδή, μόνο διαδημοτικές μετακινήσεις, αρχίζοντας από τις εθελούσιες, και αφορούν σε 3.708 υπαλλήλους. Όπως διευκρινίζεται, δεν προβλέπονται «ούτε απολύσεις ούτε διαθεσιμότητες».

Άμεση η αντίδραση των δήμων

Πάντως, ήδη άρχισαν να διατυπώνονται αντιδράσεις από τη μεριά των δήμων, με πρώτο τον δήμο της πρωτεύουσας. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έχει συγκαλέσει για σήμερα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, καθώς η δημοτική αρχή διατηρεί έντονες επιφυλάξεις όσον αφορά στην πρόβλεψη του υπουργείου να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 670 υπάλληλοι.

Την ίδια ώρα, έντονες είναι και οι αντιδράσεις που εκφράζονται από τον Σύλλογο Εργαζομένων στην ΚΕΔΕ. Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος καταγγέλλει τη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για προώθηση «εν κρυπτώ και χωρίς σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, φωτογραφικής διάταξης με την οποία δρομολογείται ολοφάνερα και μεροληπτικά η μετάταξη – προστασία ημετέρων κομματικών και προσωπικών φίλων αλλά και συγγενικών προσώπων στην ΚΕΔΕ».

Με χθεσινό της ψήφισμα, μάλιστα, η ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζει «σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την κατ’ αρχήν συμφωνία», γι’ αυτό και ζητεί την «απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών», που θεωρεί ότι είναι άμεσα δυνατή με παράκαμψη της εμπλοκής του ΑΣΕΠ στις μετακινήσεις των υπαλλήλων.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου