ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία των προέδρων των ερευνητικών κέντρων για τη διαθεσιμότητα

ανησυχία-των-προέδρων-των-ερευνητικώ-543131

Τον προβληματισμός τους για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν τα ερευνητικά κέντρα στ δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας εκφράζουν με ανακοίνωσή τους η σύνοδος των προέδρων των ερευνητικών κέντρων της χώρας.

Αφορμή για την προβληματισμό τους και την κίνηση να εκδώσουν την ανακοίνωσή τους ήταν σειρά δημοσιευμάτων που εμφανίζουν τους ερευνητικούς φορείς να συμμετέχουν στο δεύτερο κύμα κινητικότητας-διαθεσιμότητας.

Τα ερευνητικά κέντρα αποτελούν έναν από τους πλέον αξιόπιστους και παραγωγικούς τομείς του Δημοσίου, αναφέρουν οι πρόεδροι τους οι οποίοι τονίζουν ότι οι φορείς αυτοί αξιολογούνται ανελλιπώς από ανεξάρτητες διεθνούς κύρους επιτροπές από το 1995.
Παράλληλα τονίζουν ότι δίνουν μάχη προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της κρίσης και να διατηρήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα στο διεθνή ερευνητικό στίβο.

«Δημιουργούμε θέσεις εργασίας»

Επισημαίνουν επίσης, ότι τα ερευνητικά κέντρα, παρά τη συνεχώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση, η οποία συνολικά, από το 2008 έως το 2014, θα προσεγγίσει το 54%, έχουν επιτύχει να λάβουν τρεις φορές υψηλότερη χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, που δεν επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως «η επιχορήγηση της έρευνας δεν αποτελεί δαπάνη, αλλά αντίθετα αποτελεί επένδυση για το μέλλον» και επισημαίνει, ότι η επένδυση στην έρευνα στην Ελλάδα είναι μόλις στο 0,67% του ΑΕΠ.

Οι πρόεδροι καταλήγουν, ότι τα ερευνητικά κέντρα προετοιμάζονται αυτές τις μέρες για μια νέα αξιολόγηση, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και, ότι «στη μέση αυτής της διαδικασίας, τέτοιου είδους δημοσιεύματα δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια ορθολογικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης και βλάπτουν σοβαρά το ηθικό των εργαζομένων στα Κέντρα μας».

Το κείμενο προσυπογράφουν οι: Κ.Τσίγκανος (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Β.Γρηγορίου (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Α.Κωνσταντόπουλος (ΕΚΕΤΑ), Ν.Κανελλόπουλος (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), Κ.Φωτάκης (Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας), Μ.Μανουσάκης (Ινστιτούτο Παστέρ) και Χ.Σαββάκης (Ερευνητικό Κέντρο Α.Φλέμινγκ).

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου