ΕΛΛΑΔΑ

ΕΕ: Μακροχρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα η ξενοφοβία

εε-μακροχρόνιο-πρόβλημα-στην-ελλάδα-η-528731

Οι αρχές της Ουγγαρίας και της Ελλάδας δεν έχουν ακόμη παραδεχθεί την πλήρη έκταση των φαινομένων του εξτρεμισμού και των ρατσιστικών διακρίσεων στις δύο χώρες, κάτι που καθιστά πιο δύσκολο γι’ αυτές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που εγείρονται, σύμφωνα με μια έκθεση την οποία έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο λόγους που ο Οργανισμός αποφάσισε να εκπονήσει έκθεση για τις συγκεκριμένες χώρες είναι το γεγονός ότι και στις δύο υπάρχουν εξτρεμιστικά κόμματα εντός των κοινοβουλίων τους, τα οποία διατηρούν σχέσεις με παραστρατιωτικές ομάδες, το Γιόμπικ στην Ουγγαρία και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες κοινοβουλευτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οποίοι συναντήθηκαν με τους ειδικούς του Οργανισμού παραδέχθηκαν μεν την σημαντική αύξηση της ακροδεξιάς βίας τα τελευταία χρόνια, αλλά απέδωσαν το γεγονός αυτό στην οικονομική κρίση και στον μεγάλο αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που ζητούν άσυλο.

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σημείωσε στην έκθεσή του ότι η εκτεταμένη μισαλλοδοξία εναντίον των ξένων, των Ρομά και των Εβραίων είναι ένα πρόβλημα το οποίο καταγράφεται επί μακρόν στην Ελλάδα, και ότι οι αρχές δεν πράττουν αρκετά για να το αντιμετωπίσουν προληπτικά. “Η αναγνώριση των ευρύτερων ζητημάτων θα αποτελούσε ένα ουσιώδους σημασίας βήμα για να αναπτυχθούν στοχευμένοι και αποτελεσματικοί τρόποι αντίδρασης”, σημειώνεται στην έκθεση.

Για την Ουγγαρία, στην έκθεση επισημαίνεται ότι “παρά τα αποδεικτικά στοιχεία υπέρ του αντιθέτου, πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι με τους οποίους συναντήθηκαν (απεσταλμένοι του) ΟΘΔ επέμειναν ότι οι διακρίσεις, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία κι ο εξτρεμισμός δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα”.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου