ΕΛΛΑΔΑ

Telegraph: Σαν μεθυσμένη πρωτοχρονιάτικη φάρσα η ελληνική προεδρία

telegraph-σαν-μεθυσμένη-πρωτοχρονιάτικη-φάρσ-514130

Με δηκτικά σχόλια αναφέρεται στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

«Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν φημίζονται για το χιούμορ τους, όπως και οι Γερμανοί πολιτικοί ή οικονομικοί επικεφαλής της ευρωζώνης. Αλλά αν κάποιος περιπλανηθεί στην πλατεία Συντάγματος αυτές τις ημέρες μπορεί να σκεφτεί ότι κάποιος στην ευρωπαϊκή ιεραρχία έχει μία αίσθηση αναστάτωσης», αναφέρει στην εισαγωγή του το άρθρο.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, πέντε χρόνια μετά τις μάχες σώμα με σώμα μεταξύ της ΕΛΑΣ και των διαδηλωτών κατά της λιτότητας, η πλατεία επισκευάζει τα μάρμαρά της. Αυτό δεν σημαίνει το τέλος των χρόνων της λιτότητας στην Ελλάδα, αλλά την αρχή για αυτό που πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ότι ήταν μία μεθυσμένη πρωτοχρονιάτικη φάρσα από κάποιον στο πρωτόκολλο των Βρυξελλών ή το τμήμα σχεδιασμού», συνεχίζει.

Και διερωτάται ο αρθρογράφος: «Γιατί, τελικά, η υπερχρεωμένη Ελλάδα να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, έπειτα από πέντε χρόνια που γονάτισε ολόκληρο το ευρωπαϊκό πρότζεκτ;»

«Η απάντηση, όπως τα περισσότερα πράγματα στις Βρυξέλλες, είναι γραφειοκρατική: η προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ είναι κυλιόμενη και περνά ανάμεσα στα 28 μέλη του μπλοκ κάθε έξι μήνες. Αλλά, τεχνικά, η χώρα που έχει τα ηνία κάνει λίγα περισσότερα περά από τη διοργάνωση ευρωπαϊκών συνόδων, οι επόμενοι έξι μήνες θα φανούν στους Έλληνες ως μία σημαντική ευκαιρία για προώθηση στην Ευρώπη μίας αναπτυξιακής ατζέντας, την ώρα που προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση», συνεχίζει.

Άλλοι παρόλα αυτά βλέπουν την ελληνική προεδρία σαν «το κακό παιδί στο τελευταίο θρανίο που κάνει τον σχολικό επιστάτη». «Είναι εκπληκτικά παράδοξο. Η ΕΕ υπολογίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή να κυβερνήσει τον εαυτό της και την έχει παραδώσει στην τρόικα. Τώρα της έδωσαν την προεδρία της ΕΕ, λέει ο Ντάνιελ Χάναν, βρετανός βουλευτής των Τόρι και ευρωσκεπτικιστής.

Στη συνέχεια, η Telegraph αναφέρεται στην Άγκελα Μέρκελ, την οποία πολλοί Έλληνες έχουν παρομοιάσει με τον Χίτλερ. Τουλάχιστον 14 σύνοδοι αναμένεται να διοργανωθούν στην Αθήνα τους επόμενους μήνες, κάτι που σημαίνει περισσότερα ταξίδια για γερμανούς υπουργούς στη χώρα, όπου αναμένεται να προσελκύσει διαδηλωτές.

Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα κάνει λόγο για τη φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας παρά το ιστορικό πλεόνασμα που πέτυχε η χώρα φέτος, η φοροδιαφυγή -που θεωρείτο πατριωτικό καθήκον ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία- φαίνεται ότι βρίσκεται στο ελληνικό DNA, παραθέτοντας την περίπτωση του Μιχάλη Λιάπη.

Ακόμη, ο αρθρογράφος αναφέρεται και στο ενδεχόμενο εκλογών, σημειώνοντας ότι «η παρούσα κυβέρνηση που έχει υπογράψει μέτρα λιτότητας, είναι τόσο καλή όσο περίμενε η τρόικα. Εκλογές την άνοιξη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα αντιμνημονιακά κόμματα της Αριστεράς να πάνε το πρόγραμμα πίσω».

Κλείνοντας, το δημοσίευμα παραθέτει τη δήλωση του Άναντ Μένον, ειδικού σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ο οποίος επισημαίνει: «Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες είναι να αποκαταστήσουν την φήμη τους με την αποτελεσματική προεδρία και με το να δείξουν ότι μπορούν να οδηγήσουν ένα σκληρό πλοίο».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου