ΕΛΛΑΔΑ

Χρήστος Μπουκώρος: Απλήρωτες εφημερίες νοσοκομειακών γιατρών

χρήστος-μπουκώρος-απλήρωτες-εφημερί-494891

Το ζήτημα των απλήρωτων κανονικών εφημερίων των νοσοκομειακών γιατρών έφερε στο προσκήνιο, για άλλη μια φορά, με ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με άλλους έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτηση τονίζονται τα εξής: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ε.Σ.Υ. οι νοσοκομειακοί γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για τις κανονικές τους εφημερίες, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν γίνεται λόγος για τις πλεονάζουσες εφημερίες, αλλά για τις κανονικές προγραμματισμένες εφημερίες. Η αφερεγγυότητα του Υπουργείου Υγείας και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου έχει φέρει τους γιατρούς που δεν πληρώνονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση.

Το γεγονός μάλιστα πως το ποσό των κανονικών εφημεριών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τελικής μισθοδοσίας, μειώνει ακόμη περισσότερο το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών των νοσοκομειακών ιατρών. Σε αυτό το σημείο μάλιστα υπενθυμίζεται, πως η τελευταία φορά που καταβλήθηκε το σύνολο των εφημεριών στους ιατρούς ήταν το Δεκέμβριο του 2014. Εκτοτε παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, πληροφορίες, που έρχονται από συνδικαλιστικά όργανα, αναφέρουν ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχώρησε στην επιλεκτική αποπληρωμή των κανονικών εφημεριών σε μερικά νοσοκομεία της χώρας, ενώ στα υπόλοιπα η κατάσταση εξακολουθεί και παραμένει η ίδια. Επίσης, σε όσους ιατρούς καταβλήθηκαν τα οφειλόμενα ποσά παρατηρήθηκε μείωση της τάξεως του 10-30%. Η περικοπή αυτή ήρθε απροειδοποίητα οδηγώντας σε μεγαλύτερη συρρίκνωση της προβλεπόμενης μισθοδοσίας των νοσοκομειακών ιατρών, οι οποίοι υφίστανται όχι μόνο ψυχολογική και σωματική κόπωση, εξαιτίας των αλλεπάλληλων εφημεριών λόγω ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και οικονομική εξαθλίωση, υποτιμώντας το σημαντικό έργο που προσφέρουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου