ΤΟΠΙΚΑ

«Πράσινο φως» για την πληρωμή των εφημεριών στις 27 Μαΐου

πράσινο-φως-για-την-πληρωμή-των-εφημ-502449

Κινητικότητα στο θέμα της καταβολής εφημεριών ιατρών, παρατηρείται από την 5η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στις 27 Μαΐου, οι ιατροί θα πληρωθούν τις εφημερίες του πρώτου τριμήνου 2015, περίπου 1.500 ευρώ ο καθένας.

Με απόφαση του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Νεστ. Αντωνίου, εγκρίθηκαν οι πρόσθετες εφημερίες μηνός Φεβρουαρίου 2015 για το Νοσοκομείο Βόλου. Ειδικότερα, στις εγκεκριμένες πιστώσεις των 167.014 ευρώ, εγκρίθηκε ποσό επιπλέον εφημεριών 14.900 ευρώ και το συνολικό μηναίο κόστος εφημεριών Φεβρουαρίου 2015 ανέρχεται στο Νοσοκομείο Βόλου σε 181.963 ευρώ.

Στο μεταξύ, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Κων. Καραμπάτσας ενέκρινε τη δέσμευση πίστωσης 426.344,32 ευρώ για την πληρωμή εφημεριών πρώτου τριμήνου 2015, με το υπόλοιπο προς ανάληψη ποσό του ίδιου κωδικού του προϋπολογισμού 2015 να ανέρχεται σε 1.263.903 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι σε άλλα Νοσοκομεία στα οποία δεν υπάρχουν διοικήσεις, όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα, δεν κινήθηκε η διαδικασία και δεν κατατέθηκαν πιστώσεις από το Υπουργείο Υγείας, με συνέπεια οι ιατροί εκεί να μείνουν απλήρωτοι για τις εφημερίες του πρώτου τριμήνου 2015.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία τα κονδύλια για την καταβολή των εφημερίων. Θυμίζουμε πως ο προγραμματισμός του ΓΛΚ ήταν να μεταφερθούν στις 23 Μαΐου. Συνεπώς, όσα Νοσοκομεία έχουν θεωρημένα εντάλματα από τους Επιτρόπους, μπορούν να τα αναρτήσουν στην ΕΑΠ, ώστε να καταβληθούν στις 27 Μαΐου.

Στα ΚΥ φαίνεται πως παρουσιάζεται εμπλοκή, λόγω της μεταφοράς μισθοδοσίας και εφημεριών στις ΔΥΠΕ με το νόμο περί ΠΕΔΥ του Αδωνι Γεωργιάδη. Σημειώνουμε πως στην κατανομή κονδυλίων εφημεριών τα ΚΥ έχουν ξεχωριστό κονδύλιο, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Η ΟΕΝΓΕ έχει ζητήσει τα ΚΥ να επιστρέψουν στη δικαιοδοσία των Νοσοκομείων, προκειμένου να αποφευχθούν όλες αυτές οι δυσλειτουργίες. Ήδη επικοινωνήσαμε με Διοικητές ΥΠΕ, ζητώντας να επιταχύνουν της αποπληρωμή των εφημεριών στα Κέντρα Υγείας».

Επίσης, με άλλη απόφασή του ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Κεντρ. Ελλάδας προχώρησε στην εκχώρηση αρμοδιότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου για την υπογραφή και εκτέλεση της Σύμβασης όλων των διαγωνισμών που προκύπτουν από το Ενταγμένο Έργο με τίτλο: «Προμήθεια και Εγκατάσταση Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο» (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Για να μην διακινδυνεύσουν έργα του τομέα υγείας που εκτελούνται από το ΕΣΠΑ, είχε κάνει παρέμβαση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, ζητώντας την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με διοικήσεις – όπου αυτό απαιτείται. Προσωπικά θέλω να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες, οι οποίες κάναμε όλοι μαζί. Από το 2011 και μετά καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να προμηθεύσουμε με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Μάλιστα κάναμε υπέρβαση στον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Τώρα πρέπει να τρέξουμε γρήγορα. Κάποια από τα έργα υλοποιηθήκαν, ορισμένα από τα μηχανήματα ήρθαν, κάποια άλλα έργα βρίσκονται στα δικαστήρια. Ο νόμος που προέβλεπε ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να τελειώνουν εντός δύο μηνών δεν έχει τηρηθεί. Υπήρχαν άγονοι διαγωνισμοί ή διαγωνισμοί που δεν προχώρησαν με ευθύνη των ΔΣ των νοσοκομείων, αλλά αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην «ώρα μηδέν». Ζητάμε από το υπουργείο να στελεχωθούν γρήγορα τα νοσοκομεία από διοικήσεις, γιατί χωρίς αυτές δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις και κάποια έργα που είναι ήδη έτοιμα προς συμβασιοποίηση ή προς διενέργεια διαγωνισμών, δεν μπορούν να γίνουν χωρίς ΔΣ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου