ΕΛΛΑΔΑ

Ποιος είναι ο νεαρός τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αθήνα

ποιος-είναι-ο-νεαρός-τζιχαντιστής-που-489258

Αίτημα χορήγησης ασύλου με τα πραγματικά του στοιχεία είχε καταθέσει στις Υπηρεσίες Ασύλου της Ελλάδας, ο 27χρονος Τάχα Α., ο σκληρός τζιχαντιστής από το Ιράκ. Άνοιγε 5 λεπτά την ημέρα το κινητό του τηλέφωνο. Έπαιρνε μέτρα αντιπαρακολούθησης. Χρησιμοποιούσε μετρό για τις μετακινήσεις του.

Απο τις κεραίες εκπομπής της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας οι αστυνομικοί διαπίστωσαν τους σταθμούς μετρό που χρησιμοποιούσε και πήραν υλικό απο τις κάμερες ασφαλείας. Από την έρευνα του υλικού εντόπισαν και τον ίδιο και μερικές ημέρες αργότερα τον συνέλαβαν.

Ο 27χρονος, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., το 2015 βρισκόταν στο Ιράκ, στα χώματα του Ισλαμικού Κράτους, το καλοκαίρι του 2018 πέρασε στην Τουρκία, και από τον Έβρο στην χώρα μας το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

Ο καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα των γερμανικών αρχών, φέρεται να διέμενε σε διάφορα σπίτια συμπατριωτών του και ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, ενώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα φαίνεται να κυκλοφορούσε με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του. Σε αυτό το χρονικό διάστημα είχε υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου, το οποίο εξεταζόταν σε δεύτερο βαθμό.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αξιοποιώντας πληροφορίες των γερμανικών διωκτικών αρχών, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν στην Ομόνοια, πριν από περίπου 20 ημέρες. Κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί στην Γερμανία.

Τα στελέχη ειδικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, βρίσκονται σε ιδιαίτερη εγρήγορση στα ελληνικά νησιά και κυρίως στην περιοχή του Έβρου καθώς από την αξιολόγηση πληροφοριών διεθνών υπηρεσιών, υπάρχει η εκτίμηση πως θα αυξηθούν οι διελεύσεις ακραίων ισλαμιστών. Οι αξιωματικοί του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, δεν διαπίστωσαν παράξενες σχέσεις και επαφές του καταζητούμενου τζιχαντιστή στη χώρα μας, εντόπισαν ένα άτομο με το οποίο συναναστρεφόταν περισσότερο, χωρίς όμως να προκύψει κάτι που θα μπορούσε να τον συσχετίσει με ενέργειες ακραίων στοιχείων του ισλαμικού κράτους.

Να σημειωθεί πως ο Τάχα Α. μαζί με την συνομήλικη Γερμανίδα σύντροφό του είχαν «αγοράσει» το κοριτσάκι Γεζίντι (θρησκευτική ομάδα που διώκεται από τους τζιχαντιστές) και τη μητέρα του, ως οικιακές «σκλάβες». Έδεσαν το 5χρονο κορίτσι έξω από το σπίτι στη Μοσούλη το 2015, και το άφησαν να πεθάνει από θερμοπληξία και δίψα…

Ο 27χρονος τζιχαντιστής ζούσε στο Ιράκ μαζί με τη Γερμανίδα σύντροφό του. Εκεί φέρονται να είχαν δραστηριότητα με το Ισλαμικό Κράτος. Η σύντροφός του συνελήφθη το 2016 και οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη στη Γερμανία, αντιμετωπίζοντας ακόμη και ποινή ισοβίων. Είχε εγκαταλείψει τη χώρα της για να ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους το 2014. Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2015, κυκλοφορούσε στο Ιράκ οπλισμένη, φορώντας και ένα γιλέκο με εκρηκτικά.

Το 2015 η 27χρονη και ο σύζυγός της «αγόρασαν» ένα κοριτσάκι πέντε ετών και τη μητέρα του για να τις χρησιμοποιήσουν ως σκλάβες. Ο 27χρονος τζιχαντιστής, που συνελήφθη στην Αθήνα, είχε δέσει το παιδί έξω από το σπίτι κάτω από υπερβολική ζέστη, αφήνοντάς το να πεθάνει από δίψα και θερμοπληξία, ενώ η σύντροφός του δεν είχε κάνει τίποτα προκειμένου να το αποτρέψει. Η μητέρα του άτυχου κοριτσιού που είχε παραβρεθεί στη δίκη της 27χρονης στη Γερμανία, είχε δηλώσει στους ανακριτές ότι η Γένιφερ Β., όπως αποκαλείται η κατηγορούμενη, επενέβη μόνο όταν ήταν πια αργά και το κοριτσάκι είχε πεθάνει από αφυδάτωση.

Η Γερμανίδα είχε συλληφθεί από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας τον Ιανουάριο του 2016 στην Άγκυρα, όταν θέλησε να ανανεώσει τα χαρτιά της στη γερμανική πρεσβεία. Μερικές μέρες μετά, εκδόθηκε στο Βερολίνο. Σε προσωρινή κράτηση, πάντως, τέθηκε τον Ιούνιο του 2018, καθώς συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να ταξιδέψει και πάλι στα εδάφη που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, κατά την αποτυχημένη αυτή προσπάθειά της να φύγει για να ανταμώσει ξανά με τους τζιχαντιστές, η κατηγορούμενη διηγήθηκε στον οδηγό της τη ζωή της στο Ιράκ. Αυτός ωστόσο ήταν στην πραγματικότητα πληροφοριοδότης του FBI και το αυτοκίνητο με το οποίο τη μετέφερε είχε μικρόφωνα. Η εισαγγελία χρησιμοποίησε τις ηχογραφήσεις αυτές για την απαγγελία κατηγοριών εναντίον της 27χρονης.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου