ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Αβραμόπουλου – Τζαφέρι για την ονομασία

συνάντηση-αβραμόπουλου-τζαφέρι-για-475727

Επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας στο υπουργείο. Κατά την υποδοχή δεν έγινε η καθιερωμένη επιθεώρηση του αγήματος απόδοσης τιμών από τον φιλοξενούντα αξιωματούχο και δεν ακούσθηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών. Τον υπουργό Άμυνας της ΠΓΔΜ υποδέχθηκε ο Έλληνας υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος και τιμές απέδωσε το άγημα που παρατάσσεται στα σκαλοπάτια του ΓΕΕΘΑ, ενώ σύμφωνα με τον κανόνα η ελληνική σημαία κυμάτιζε δίπλα στη σημαία του φιλοξενούμενου αξιωματούχου- στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΠΓΔΜ.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπογραφεί μονοετής συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και την αύξηση του αριθμού των σπουδαστών στις αντίστοιχες στρατιωτικές σχολές.

Υπενθυμίζεται ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών υφίσταται από το 1999. Η ΠΓΔΜ είχε την διοίκηση της Ταξιαρχίας ΝΑ Ευρώπης από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2013 και το 2014 έχει την διοίκηση της πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη» για τη ΝΑ Ευρώπη.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, που χωρίζει τις δύο χώρες. Όπως είπε, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων υπό τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, θα συντελέσει στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος, στην άμεση και πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, στην ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία περνά φάση ανακατατάξεων, και θα λειτουργήσει προς όφελος της ΠΓΔΜ και της Ευρώπης. Η Ελλάδα, προσέθεσε, έχει προτείνει ένα δίκαιο πλαίσιο για μία βιώσιμη λειτουργική και ξεκάθαρη λύση, που να μην αφήνει περιθώρια για ανιστόρητες αξιώσεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος παρατήρησε ότι ο σεβασμός της ιστορίας και η ειλικρίνεια στην αντιμετώπιση των διαφορών αποτέλεσαν αφετηρία για σταθερότητα και πρόοδο, σε αντίθεση με τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό που οδήγησαν σε απομόνωση, ένταση και κρίση, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Τζαφέρι ρεαλιστή πολιτικό της γειτονικής χώρας
Από την πλευρά του, ο Ταλάτ Τζαφέρι εξέφρασε την ευχή να βρεθεί μία σταθερή λύση στο σύντομο μέλλον στο θέμα της ονομασίας και να ανοίξει το μονοπάτι για ένταξη της χώρας του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Εξάλλου, τόνισε ότι θα μεταφέρει τα μηνύματα της ελληνικής πλευράς στην κυβέρνησή του και στους πολίτες της χώρας του.

Ο κ. Τζαφέρι χαρακτήρισε ειλικρινείς τις απόψεις των δύο πλευρών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός της θέσπισης άμεσης και συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπουργείων, ανεξαρτήτως προσώπων στην ηγεσία τους.

Τέλος, ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για την επίσημη επίσκεψη και για τις ειλικρινείς συνομιλίες.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου