ΕΛΛΑΔΑ

Μόνος στο συνέδριο ο Κουβέλης

μόνος-στο-συνέδριο-ο-κουβέλης-451214

Μόνο με τα στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας θα οδηγηθεί η ΔΗΜΑΡ σε καταστατικό συνέδριο στα μέσα Σεπτεμβρίου μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος το περασμένο Σάββατο, όπου η μεταρρυθμιστική τάση του Σπύρου Λυκούδη δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις επιτροπές και στο συνέδριο του κόμματος.

Το θέμα των συνεργασιών και η στρατηγική του κόμματος, μετά την εκλογική συντριβή της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, έφεραν τον Σπύρο Λυκούδη και τη μεταρρυθμιστική τάση ένα βήμα πριν από την αποχώρηση από το κόμμα, «σφραγίζοντας» το διαζύγιο με την κομματική πλειοψηφία του Φώτη Κουβέλη μετά την απόφαση για μη συμμετοχή στο συνέδριο.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στην ομιλία του προς την ΚΕ διαβεβαίωσε ότι το συνέδριο δεν θα αποτελέσει πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αλλά διαδικασία ενότητας και σύνθεσης απόψεων.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης επέμεινε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν χρειάζεται συνέδριο και εκλογή νέων οργάνων, σημειώνοντας ότι δεν θα παραστεί σε ένα συνέδριο «αντιπαράθεσης ηττημένων μηχανισμών».

Τα 26 μέλη της μεταρρυθμιστικής τάσης που ηγείται ο Σπύρος Λυκούδης κατέθεσαν κείμενο στο οποίο προτείνουν την άμεση έναρξη του διαλόγου με την Ελιά και το Ποτάμι για την ανασυγκρότηση της μεγάλης σοσιαλδημοκρατικής παράταξης.

Η πλειοψηφία

Η πλειοψηφία του κόμματος, έπειτα από παρεμβάσεις των Θ. Μαργαρίτη και Δ. Χατζησωκράτη στο τελικό κείμενο της απόφασης της ΚΕ, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ως σημείο προσέγγισης με τη μεταρρυθμιστική τάση, εξηγώντας όμως ότι η ΔΗΜΑΡ θα προσέλθει με τις προτάσεις της που αφορούν τη συγκρότηση κυβερνητικού μετώπου Κεντροαριστεράς – Αριστεράς κάνοντας σαφή τη στροφή για προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε παρέμβασή του μάλιστα ο Φώτης Κουβέλης πριν από την ψηφοφορία ζήτησε από τα μέλη της μεταρρυθμιστικής τάσης να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους, η οποία -όπως είπε- προκαλεί σύγχυση για την προοπτική του κόμματος.

Πάντως, τα 26 στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν συμμετέχουν στις επιτροπές καταστατικού, οργανωτικού και θέσεων που συγκροτήθηκαν από την ΚΕ για το συνέδριο ως δείγμα γραφής για τις μελλοντικές τους κινήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν παρευρέθησαν στη συνεδρίαση της ΚΕ ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός και το μέλος της ΚΕ Γεράσιμος Γεωργάτος. Εντύπωση προκάλεσε στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ η συμμετοχή του πρώην υπουργού και μέλους της Προοδευτικής Συνεργασίας που έχει συγκροτήσει η ΔΗΜΑΡ, Χάρη Καστανίδη, καθώς και του πανεπιστημιακού καθηγητή και υποψήφιου ευρωβουλευτή Γιάννη Τσαμουργκέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της μεταρρυθμιστικής τάσης με επικεφαλής τον Σπύρο Λυκούδη δεν θα αποχωρήσουν επισήμως από το κόμμα μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο και θα συμμετέχουν σε συζητήσεις με κόμματα και στελέχη για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Στα μέλη της «προεδρικής» πλειοψηφίας που έτειναν χείρα φιλίας και προσκάλεσαν την εσωκομματική αντιπολίτευση να συμμετάσχει στο συνέδριο υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς βλέπουν ότι το Αριστερό Δίκτυο αυξάνει την επιρροή του στην κομματική βάση.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου