ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την «Αναβάθμιση του Σχολείου»

σήμερα-ψηφίζεται-το-νομοσχέδιο-για-τη-44177

Μετά τις τοποθετήσεις βουλευτών, αλλά και της Νίκης Κεραμέως, που κράτησαν ως την μία μετά τα μεσάνυχτα, η ψήφιση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Χθες, για άλλη μία φορά, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίθεση στην υπουργό και την κυβέρνηση για τις αλλαγές στην νομοθεσία και κυρίως πάνω στα ζητήματα της ξένης γλώσσας στα νηπιαγωγεία, αλλά και το θέμα αναγραφής της διαγωγής των μαθητών στους ελέγχους.

Η κα Κεραμέως, κατά την δευτερολογίας της, απαντώντας αρχικά στα σχόλια περί «κρυφής ατζέντας», απάντησε χαρακτηριστικά: «Ακούσαμε ότι περνάει η νομοθεσία στα κρυφά. Ακούσαμε ότι αργήσαμε να επαναφέρουμε το νομοσχέδιο, αλλά ακούσαμε και ότι κακώς το κάναμε. Το νομοσχέδιο είχε παρουσιαστεί από τον Φεβρουάριο, πριν την πανδημία. Μόνο στα κρυφά δεν πέρασε. Παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου και τέθηκε σε διαβούλευση, όταν όλος ο κόσμος ήταν σπίτι του λόγω της πανδημίας».

Κεραμέως: Ας αφήσουν κάποιοι τις θεωρίες συνωμοσίας

Η υπουργός έκανε λόγο για «θεωρίες συνωμοσίας από την αντιπολίτευση» όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους προτάθηκε η ένταξη της αγγλικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία, με την κα. Κεραμέως να τονίζει πως αυτό συμβαίνει σε πολλά ανεπτυγμένα κράτη.

«Προβλέπουμε ένα σύστημα που φροντίζει για το μέλλον όλων των παιδιών» ξεκαθάρισε η υπουργός που όσον αφορά τις κατηγορίες για τα πρότυπα σχολεία των «λίγων» από την αντιπολίτευση, απάντησε πως «συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Φροντίζουμε να έχουν όλα τα παιδιά ίσο δικαίωμα ένταξης σε αυτά τα σχολεία», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για παιχνίδι εντυπώσεων.

Τοποθετούμενη για το θέμα της καταγραφής της διαγωγής, η υπουργός είπε πως «αποστολή του σχολείου πέρα από το μάθει γράμματα στους μαθητές, είναι και να δημιουργήσει υπεύθυνους πολίτες».

Η κα. Κεραμέως κατά την χθεσινή συζήτηση για το νομοσχέδιο, αποδέχθηκε τροπολογία του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου με θέμα την «κατασκευή αιθουσών σχολικών μονάδων για την αντιμετώπιση έκτακτων και κατεπειγουσών αναγκών στέγασης μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», όπως και αυτή του βουλευτή της ΝΔ, Σπ. Λιβανού για την προσθήκη των πτυχιούχων φιλολογίας στον κλάδο ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων, αλλά και των βουλευτών της ΝΔ, Γ. Στύλιου και Ι. Πασχαλίδη για δυνατότητα απονομής τίτλου ομότιμου καθηγητή των πρώην ΤΕΙ, καθώς και της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, με θέμα «Εξόφληση δαπανών για την αγορά ακινήτου του ΕΛΜΕΠΑ» στην Κρήτη.

Μητσοτάκης: Θέλουμε σύστημα εκπαίδευσης υψηλών προσδοκιών

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο, τονίζοντας πως «θέλουμε ένα σύστημα εκπαίδευση υψηλών προσδοκιών και υψηλών απαιτήσεων». Ο Πρωθυπουργός, υπερασπίστηκε της πρότασης να καταγράφεται η διαγωγή στα απολυτήρια, τονίζοντας ότι «δεν καταλαβαίνω γιατί το σχολείο να μη διδάσκει και ήθος, δηλαδή δικαιώματα και υποχρεώσεις;».

Επίσης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα πρότυπα σχολεία, τονίζοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης δίνει την δυνατότητα σε μαθητές με ιδιαίτερες δεξιότητες, να ανταγωνιστούν με άλλα παιδιά.

«Γιατί τα παιδιά αυτά να μην έχουν σήμερα τη δυνατότητα να πάνε σε ένα πρότυπο σχολείο, μαζί με άλλα παιδιά που έχουν αντίστοιχες δυνατότητες; Εξακολουθώ να μην αντιλαμβάνομαι αυτή την επιμονή για μη ενίσχυση των πρότυπων σχολειών. Εκτός αν το πρόβλημα είναι η αξιολόγηση. Γιατί, ναι, θα έχουν αυξημένη αξιολόγηση. Πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ο φόβος σας για την αξιολόγηση;», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.

Στους δρόμους ξανά οι εκπαιδευτικοί – Συλλαλητήριο και στάση εργασίας

Με την ψήφιση να διεξάγεται σήμερα τελικά, οι εκπαιδευτικοί προχωρούν σε νέο συλλαλητήριο σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Αφού και χθες διαμαρτυρήθηκαν, ζητούν να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο και ανακοίνωσαν νέα συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από την Βουλή, όταν και θα ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ανακοίνωσαν και τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, για τον ίδιο λόγο.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου