ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελίες για ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

καταγγελίες-για-ελλείψεις-φαρμάκων-σ-430130

Σε καταγγελίες, για ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων, αλλά και για οικονομική επιβάρυνση των καρκινοπαθών, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάζονται να πληρώσουν εξ’ ολοκλήρου το κόστος του φαρμάκου και σε κάποιες να πληρώσουν συμμετοχή, προέβη η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης, Περσεφόνη Μήττα.

Σύμφωνα με την κ. Μήττα, υπάρχουν ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τα οποία έχουν ογκολογικές κλινικές, και ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ για να τους τα «γράψει» και στη συνέχεια να τα προμηθευτούν, πληρώνοντας το σύνολο του κόστους, ή πληρώνοντας συμμετοχή.

Παράλληλα, εξηγεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις καρκινοπαθών που περιμένουν μέχρι και πέντε μήνες για να χειρουργηθούν, γεγονός που αποδίδεται στις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, ενώ κατήγγειλε ότι σε ηλικιωμένους καρκινοπαθείς, οι οποίοι έχουν πιθανότητα επιβίωσης 5%, δεν χορηγείται θεραπεία, λόγω του υψηλού κόστους.

Ωστόσο σύμφγωνα με την διοικήτρια τουΘεαγένειου Νοσοκομείου Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή
«στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλλειψη φαρμάκων».

«Δεν γνωρίζω αν σε 2-3 μήνες θα υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, πάντως προς το παρόν δεν υπάρχει έλλειψη και δεν αφήνουμε κανέναν μα κανέναν ασθενή χωρίς θεραπεία», επισημαίνει η διοικήτρια του νοσοκομείου.

Ωστόσο, τονίζει ότι εδώ και 1-1,5 χρόνο κάποια αντικαρκινικά φάρμακα, λόγω του κόστους, δεν τα προμηθεύονται οι ασθενείς από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά από το Θεαγένειο. Μάλιστα, για να μην ταλαιπωρείται ο καρκινοπαθής, υπάλληλος του νοσοκομείου αναλαμβάνει τη διαδικασία της εύρεσης του φαρμάκου, για λογαριασμό του ασθενούς.

Τέλος η κ. Κουρτέλη-Ξουρή διευκρινίζει ότι «για τα αντικαρκινικά φάρμακα οι ασθενείς δεν πληρώνουν συμμετοχή, αλλά αν έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα, π.χ, πίεση, ή κάτι άλλο, εκεί πληρώνουν συμμετοχή για το φάρμακο που είναι για την πίεση».

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου