ΕΛΛΑΔΑ

Ο φετινός Μάιος ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 134 έτη

ο-φετινός-μάιος-ο-πιο-θερμός-μήνας-τα-τε-422507

Ο Μάιος του 2014 ήταν ο πιο ζεστός μήνας στη Γη τα τελευταία 134 έτη, από τότε δηλαδή που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη που έλαβε υπόψη της μόνο τα δορυφορικά στοιχεία, ο φετινός Μάιος ήταν ο τρίτος θερμότερος της τελευταίας 35ετίας, από τότε δηλαδή που υπάρχουν στοιχεία από μετεωρολογικούς δορυφόρους. Ο πιο ζεστός Μάιος ήταν του 1998, λόγω του πολύ ισχυρού φαινομένου Ελ Νίνιο εκείνο το έτος, όταν οι θερμοκρασίες είχαν ανεβεί 0,56 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, ενώ ο δεύτερος θερμότερος ήταν ο Μάιος του 2010, επίσης ένας μήνας με Ελ Νίνιο.

Κλιματική αλλαγή

Η ιδιαιτερότητα του φετινού Μαΐου είναι ότι η θερμοκρασία υπήρξε αυξημένη παρόλο που δεν υπήρξε Ελ Νίνιο (πρόκειται για το θερμό βόρειο θαλάσσιο ρεύμα που εμφανίζεται στις δυτικές ακτές της Νότιας Αμερικής συνήθως στο τέλος του έτους και μερικές χρονιές εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση). Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

Σε αρκετές περιοχές του πλανήτη καταγράφηκαν θερμοκρασιακά ιστορικά υψηλά, ενώ ελάχιστες ήταν οι περιοχές με χαμηλότερη θερμοκρασία από τη συνήθη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, που μελετούν τα στοιχεία από τους δορυφόρους της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται μετά το 1978 με μέσο ρυθμό 0,14 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία.

Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, κατά μέσο όρο, σε ξηρά και θάλασσα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου 2014 ήταν κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (14,8 βαθμοί).

Ειδικότερα, στις θάλασσες του πλανήτη, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου ήταν 0,59 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των 16,3 βαθμών – επίσης ρεκόρ για μήνα Μάιο. Στην ξηρά η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου ήταν 1,13 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (11,1 βαθμοί).

Στο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου 2014, η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα ήταν 0,74 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα (13,7 βαθμοί Κελσίου), γεγονός που καθιστά το φετινό τρίμηνο το δεύτερο θερμότερο μετά την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Στο πεντάμηνο ΙανουαρίουΜαΐου 2014, η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα ήταν 0,66 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο (13,1 βαθμοί) – το πέμπτο θερμότερο πρώτο πεντάμηνο έτους στα μετεωρολογικά χρονικά.

Το ρεκόρ του φετινού Μαΐου εξέπληξε τους επιστήμονες της ΝΟΑΑ, καθώς κατά τους τελευταίους 351 μήνες (σχεδόν 30 χρόνια) έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες πάνω από τους μέσους όρους.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου