ΕΛΛΑΔΑ

Δύσκολη υπόθεση η σύλληψη του κροκόδειλου

δύσκολη-υπόθεση-η-σύλληψη-του-κροκόδε-422700

Υπομονή μέχρι να πιαστεί και αν δεν πιαστεί, θα βρουν άλλο τρόπο, εξηγούν οι ειδικοί αναφερόμενοι στον πρωταγωνιστή των ημερών που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της Κρήτης και όχι μόνο.

Ο Μανωλιός ή Σήφης κατά άλλους, ο κροκόδειλος που «φιλοξενείται» εδώ και μερικές ημέρες στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου έχει απασχολήσει δασάρχες, ερπετολόγους και τους κατοίκους της περιοχής, καθώς όπως επισημαίνουν μπορεί ακόμη να μην είναι επικίνδυνος, ωστόσο το πιθανότερο είναι να γίνει. Και αυτό γιατί βρίσκεται σε ξένο περιβάλλον, είναι από τη φύση του «κυνηγός» και θα αναζητήσει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, άλλα ζώα για να τραφεί.

Η παρουσία ενός κροκόδειλου στην περιοχή αποτελεί δύσκολη υπόθεση, καθώς δεν υπάρχει επαρκής γνώση για το ζώο και ούτε για τον τρόπο αιχμαλωσίας του. Χθες το μεσημέρι τοποθετήθηκαν δύο κλουβιά – παγίδες, μήκους 2,5 μέτρων, από επιστήμονες και άνδρες της ΕΜΑΚ με ένα πουλερικό στο εσωτερικό τους που θα χρησιμεύσει ως δόλωμα. Η μία παγίδα τοποθετήθηκε σε βαλτώδη περιοχή κοντά στο φράγμα όπου εθεάθη για πρώτη φορά ο Μανωλιός ή Σήφης, ενώ η δεύτερη στη δεξιά πλευρά της λίμνης, επίσης σε βαλτώδες σημείο όπου «συχνάζουν» αγριόπαπιες.

Δεν είναι βέβαιο

Κατά τη διάρκεια μάλιστα συνάντησης του ερπετολόγου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, κ. Πέτρου Λυμπεράκη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Λευτέρη Κοπάση, διευκρινίστηκε ότι δεν είναι βέβαιο ότι οι παγίδες είναι η λύση.

«Θα κάνουμε μια απόπειρα κατ’ αρχήν με παγίδες να πιάσουμε το ζώο. Αν αυτό δεν πιάσει τότε θα δοκιμάσουμε άλλους τρόπους όπως είναι τα δίχτυα. Βλέποντας και κάνοντας. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα δοκιμάσουμε άλλους τρόπους» ανέφερε ο κ. Λυμπεράκης.

Οι ειδικοί εξηγούν ωστόσο ότι ακόμη και για τη λύση της παγίδας που έχει ήδη στηθεί, απαιτείται υπομονή, ενώ θα πρέπει σταδιακά να απομακρυνθεί ο κόσμος από την περιοχή του φράγματος, ώστε το ζώο να αισθανθεί ασφάλεια και να αρχίσει να κυκλοφορεί.

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη τι θα απογίνει ο κροκόδειλος ακόμη και εάν παγιδευτεί.

Ηδη πραγματοποιούνται επαφές με το Αττικό Πάρκο στην Αθήνα όσο και με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμαρίου Στεφ. Σημαντήρας προτείνει την παραμονή του κροκόδειλου στην περιοχή, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου