ΕΛΛΑΔΑ

Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία ΑΠ για ρατσιστικές υποθέσεις βουλευτών της Χ.Α.

μηνυτήρια-αναφορά-στην-εισαγγελία-απ-348706

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε η Πρωτοβουλία Δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος, με σκοπό τη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη υποθέσεων που εμπλέκονται μέλη της Χρυσής Αυγής και έως σήμερα δεν έχουν απασχολήσει τους δικαστές.

Στην 15σέλιδη μηνυτήρια αναφορά τους, οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας και Τάκης Ζώτος που την υπογράφουν, κάνουν λόγο για «πογκρόμ κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες που ακολούθησε μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, τον Μάιο του 2011 στο κέντρο της Αθήνας».

Να σημειωθεί, ότι όταν η Πρωτοβουλία χρησιμοποιεί τη λέξη “πογκρόμ” εννοεί «τη μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας, με ταυτόχρονη καταστροφή του περιβάλλοντός τους (σπίτια, επιχειρήσεις, θρησκευτικοί χώροι, κ.ο.κ.)».

Η εν λόγω Πρωτοβουλία Δικηγόρων δηλώνει πολιτική αγωγή σε όλες τις υποθέσεις της Χρυσής Αυγής ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η Πρωτοβουλία στην μηνυτήρια αναφορά της, επικαλείται σειρά στοιχείων, φωτογραφίες, βίντεο, δημοσιεύματα του Τύπου, μαρτυρίες από τα οποία -όπως υποστηρίζουν- προκύπτει από την αξιολόγησή τους ότι οι αρχές μπορούν να συλλάβουν μέλη της Χρυσής Αυγής και ακροδεξιές ομάδες που τέλεσαν σειρά αξιοποίνων πράξεων.

Παράλληλα, ζητούν τη διερεύνηση «του ρόλου των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης στην οργάνωση και υλοποίηση του πογκρόμ, ιδίως του Ηλία Κασιδιάρη και του Ηλία Παναγιώταρου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα μέλη της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων, ο συνολικός απολογισμός κατά την εκτίμησή τους από τις ρατσιστικές επιθέσεις, είναι ένας νεκρός, πάνω από 100 τραυματίες και πάνω από 20 βαριά τραυματισμένοι μετανάστες.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου