ΕΛΛΑΔΑ

Θοδωρής Δρίτσας: Δεν παραιτούμαι από βουλευτής

θοδωρής-δρίτσας-δεν-παραιτούμαι-από-β-277859

«Εάν εκλεγώ δήμαρχος και κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, για μένα πάνω από όλα θα είναι ο Πειραιάς», είπε στο «Βήμα» ερωτηθείς στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά κ. Θοδωρής Δρίτσας, για να παρουσιάσει τον συνδυασμό «Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς, η πόλη μας», του οποίου είναι επικεφαλής.

Ο κ. Δρίτσας, ο οποίος δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του βουλευτή κατά τον προεκλογικό αγώνα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση που του θέσαμε για την απόφαση της κυρίας Ρένας Δούρου να παραιτηθεί από βουλευτής ώστε να διεκδικήσει την θέση Περιφερειάρχη Αττικής, είπε ότι ορθά έπραξε καθώς είναι ένα νέο πεδίο για εκείνη, στο οποίο θα πρέπει να δώσει όλες τις δυνάμεις της.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη στον ΒΗΜΑ FM, στις οποίες έκανε λόγο για ενδεχόμενη κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή «που να λέει περί ασυμβιβάστου βουλευτή και υποψηφίου δημάρχου» τόνισε ότι αν υπάρξει τέτοια τροπολογία «όλοι θα προσαρμοστούμε σε αυτή».

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι βουλευτής Πειραιά και ότι η θέση αυτή δεν αποτελεί αξίωμα, αλλά ευθύνη και δεν είναι ρόλος, αλλά δουλειά, δέσμευση, εντολή από τους πολίτες και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι έχει ακόμα αντοχές να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα και του βουλευτή και του δημάρχου.

Ο κ. Δρίτσας εξαπέλυσε επίθεση και στον νυν δήμαρχο κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο λέγοντας ότι είναι άνθρωπος κομματικού μηχανισμού , ιεραρχημένου, για να χειραγωγεί τις συνειδήσεις τις επιθυμίες και τις ανάγκες των πολιτών, καθώς το κόμμα που έχει υπηρετήσει επι σειρά ετών, όχι μόνο έχει τις ευθύνες για την οικονομική κρίση, για τα μνημόνια και για όλα αυτά τα δεινά που υφίσταται η ελληνική κοινωνία, αλλά έχει πρωτοστατήσει και σε όλες εκείνες τις στρεβλώσεις της ανόθευτης δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι δεν θα αμφισβητήσει το θετικό έργο του δημάρχου αν και έχουν εκφραστεί ενστάσεις σε επιμέρους ζητήματα.

Μια ακόμα φορά να αναπτυχθούν μηχανισμοί παραπλάνησης και στρέβλωσης της ανόθευτης θέλησης του πειραικού λαού εμείς δεν θα το επιτρέψουμε συμπλήρωσε, τόνισε ότι αυτά τα ξέρει η πειραϊκή κοινωνία και μίλησε για μεγάλες διαφορές μεταξύ του ιδίου και του κ.Μιχαλολιάκου.

Σημείωσε ακόμη ότι «ο απερχόμενος δήμαρχος πολιτεύεται μιμούμενος το κυβερνητικό “success story”, οργανώνοντας μια άτυπη προεκλογική καμπάνια με δημόσιο και δημοτικό χρήμα, προβάλλοντας μια εικονική πραγματικότητα, ώστε να κρύψει την πραγματική, διαφημίζοντας – με τη βοήθεια αμειβόμενων επιχειρήσεων επικοινωνίας – το πειραϊκό “success story”». Και τον κάλεσε σε δημόσιο διάλογο μαζί με όλους τους υποψηφίους δημάρχους, με εξαίρεση εκείνον της Χρυσής Αυγής.

Ο υποψήφιος δήμαρχος σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι η κρίση δεν προκάλεσε μόνο οδύνες, αλλά και αναδιανομή πλούτου και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επεσήμανε επιπλέον ότι «δεν υπάρχει δίλημμα αν οι εκλογές αυτές έχουν αυτοδιοικητικό μόνο ή και πολιτικό χαρακτήρα. Για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, να εξυγιανθεί και να εκδημοκρατιστεί, πρέπει να αλλάξει και η Αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια…Οι Δήμοι, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, πρέπει να γίνουν τοπικές κυβερνήσεις και όχι εξαρτήματα της κεντρικής εξουσίας».

Οι στόχοι της πολιτικής του

Παρουσιάζοντας τους έξι βασικούς στόχους της πολιτικής που θα ακολουθήσει εάν εκλεγεί δήμαρχος – το αναλυτικό πρόγραμμα αναμένεται να το έχει ολοκληρώσει εντός 15 ημερών – ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι ο πρώτος είναι η κοινωνική προστασία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς από το «Βήμα» ο υποψήφιος δήμαρχος διευκρίνισε ότι πρώτη προτεραιότητά του αποτελεί «η συγκρότηση δικτύου κοινωνικής προστασίας, η κάλυψη των ανθρώπων που μένουν άστεγοι, όσων δεν έχουν τροφή, φάρμακα, ιατρική κάλυψη, οι γονείς των παιδιών που δεν μπορούν να πάνε σχολείο, όσων δεν έχουν δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Δεν μπορεί καμία κοινωνία να αναπτυχθεί με ανθρώπους ισοπεδωμένους».

Ο δεύτερος στόχος είναι το λιμάνι να παραμείνει δημόσιο με τη συμμετοχή του Δήμου. Στην ομιλία του τόνισε ότι είναι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς λέγοντας ότι πόλη και λιμάνι είναι κάτι ενιαίο και ανέφερε ότι σε συνεδρίαση του Οργανισμού επρόκειτο να παρουσιαστούν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπάρχει αύξηση 30% στην κερδοφορία, σε αντίθεση με σχετικά στοιχεία που είχε παρουσιάσει το ΤΑΙΠΕΔ στη Βουλή.

Ο τρίτος στόχος είναι η στήριξη του εμπορίου της πόλης και ο τέταρτος η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και οι μελέτες για λύσεις αναφορικά με το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης.

Ο κ. Δρίτσας είπε ότι την Παρασκευή στις 09.30 μαζί με συνεργάτες του θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό κ. Χρήστο Τσίτουρα προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα της υπογειοποίησης των γραμμών του Ηλεκτρικού και για άλλα ζητήματα που αφορούν τις αστικές συγκοινωνίες και το κυκλοφοριακό της πόλης.

Ο πέμπτος στόχος του κ. Δρίτσα είναι η πολιτιστική αναγέννηση όπως τη χαρακτήρισε της πόλης και ο έκτος «οι καλά μελετημένες, σταθερές και οργανωμένες πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών, ώστε να ασκούν κοινωνικό έλεγχο και να συναποφασίζουν».

Για τα κονδύλια είπε πως θα πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και κυρίως να χρησιμοποιούνται τα χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ για τα δημοτικά τέλη ανέφερε ότι δεν μπορεί να συζητήσει κανείς περί αύξησης τους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εξέτασης αναλογικών ελαφρύνσεων σε πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα θα εξεταστεί, όπως είπε, και η ανταποδοτικότητα των δημοτικών τελών.

Κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε ότι «ο Πειραιάς μπορεί να πρέπει να γίνει η ναυαρχίδα της παραγωγικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης. Αλλάζουμε τον Πειραιά, αλλάζουμε την Ελλάδα».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου